Πέντε κρίσιμοι σταθμοί για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Πέντε κρίσιμοι σταθμοί για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Οι σχέσεις Κασσελάκη με Τσίπρα, ο Χρήστος Σπίρτζης, οι επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας, η κρίσιμη Κ.Ε. και το συνέδριο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρονικός προσδιορισμός «στο παρά πέντε» αναφορικά με την προοπτική μιας νέας μείζονος κρίσης και πιθανώς διάσπασης του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ προσλαμβάνει στην παρούσα συγκυρία και επιπρόσθετο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πέντε είναι αυτή τη στιγμή και τα πιθανά ορόσημα για την πρόκληση της πρώτης μεγάλης «έκρηξης» στην Κουμουνδούρου. Ειδικότερα και κατά χρονολογική σειρά πρόκειται για τις ακόλουθες ημερομηνίες:

Πρώτον, οποιαδήποτε από τις επόμενες Κυριακές (τουλάχιστον οι 18 και 25 Αυγούστου), δηλαδή από τις ημέρες που κυκλοφορεί η εφημερίδα «Ντοκουμέντο», η οποία από την περασμένη Κυριακή δημοσιεύει τμηματικά άρθρα του κ. Στ. Κασσελάκη με τις σκέψεις του για τα διαδραματιζόμενα στην Κουμουνδούρου. Ιδιαιτέρως αναμένεται η μέρα που, όπως έχει προαναγγείλει, θα δημοσιοποιήσει τους λόγους για τους οποίους έχει επέλθει ρήγμα στις σχέσεις του με τον προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος Αλ. Τσίπρα.

Δεύτερον, η Παρασκευή 23 Αυγούστου. Για εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος για την υπόθεση του κ. Χρ. Σπίρτζη. Ως γνωστόν, δεκάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει τη διαγραφή του για αντικομματική συμπεριφορά. Η επιτροπή καλείται να αποφασίσει αν θα παραπέμψει ή όχι στην Κεντρική Επιτροπή τον μη αρεστό στη σημερινή κομματική ηγεσία, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Τσίπρα με το ερώτημα της διαγραφής. Σε περίπτωση που αποφασισθεί μια τέτοια παραπομπή, θεωρείται περισσότερο από πιθανό να πυροδοτήσει αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Τρίτον, η Τετάρτη 28/8. Για τότε προσδιορίζεται η πρώτη μετά τις θερινές διακοπές συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (με συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων) και σε εκείνη θα ανακοινωθεί επισήμως η παραίτηση του κ. Οθωνα Ηλιόπουλου από το βουλευτικό αξίωμα. Τότε θα διαφανεί και η τύχη της αντικατάστασής του από τους επιλαχόντες στη λίστα Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, θα διαπιστωθεί κυρίως αν η πλευρά Τσίπρα, στην οποία πιστώνονται οι επιλαχόντες Πόπη Τσαπανίδου και Μιχ. Καλογήρου, θα βάλει «πολιτικό φρένο» στην προοπτική να αποκτήσει βουλευτική ιδιότητα ο νέος πρόεδρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη πιθανολογούμενη ρήξη.

Τέταρτον, το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου: Τότε προγραμματίστηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με αντικείμενο την προετοιμασία καταστατικού συνεδρίου ή και την υπόθεση Σπίρτζη.

Πέμπτον, το τριήμερο Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή 4, 5 και 6 Οκτωβρίου, οπότε προγραμματίζεται να διεξαχθεί το καταστατικό συνέδριο, μέσω του οποίου η ηγεσία Κασσελάκη σχεδιάζει την πλήρη μετάλλαξη, οργανωτική και πολιτική, του κόμματος, προκαλώντας τσουνάμι αντιδράσεων από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT