Συζήτηση αρχηγών στο Κοινοβούλιο για τις πυρκαγιές

Συζήτηση αρχηγών στο Κοινοβούλιο για τις πυρκαγιές

Υπέβαλε σχετικό αίτημα ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ιδίου του πρωθυπουργού στις αρχές Σεπτεμβρίου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Πολιτικοί σχεδιασμοί και «καυτές» κομματικές ατζέντες συνδιαμορφώνουν το περιβάλλον εντός του οποίου θα ληφθεί η απόφαση αναφορικά με τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, την οποία ζήτησε επισήμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με γραπτό αίτημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής προχθές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, βεβαίως, αιτείται την άμεση διεξαγωγή αυτής της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, πλην όμως το πρώτο μήνυμα από την κυβέρνηση είναι ότι μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να γίνει τον Σεπτέμβριο, αφού θα έχει περάσει η ένταση και η πίεση από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και η αντιπυρική περίοδος θα βαίνει προς το τέλος της, ώστε να γίνει ο σχετικός απολογισμός. Νωρίτερα ο κ. Ανδρουλάκης είχε τονίσει: «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τις ανεπάρκειες των υπουργών του. Ηρθε η ώρα να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και στον ελληνικό λαό».

Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι αυτή την περίοδο δεν πραγματοποιούνται συνεδριάσεις στη Βουλή λόγω θερινών διακοπών και η επανέναρξή τους έχει προγραμματιστεί για τις 28 Αυγούστου. Ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 143) προσφέρει περιθώριο ενός μηνός «από την υπoβoλή της αιτήσεως» για τη διεξαγωγή της συζήτησης των αρχηγών. Αυτό το τελευταίο σημαίνει πως περιθώριο για τη διεξαγωγή της υπάρχει έως το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε, ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας προβλεπόμενο γεγονός είναι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (7-15/9). Πρώτο ζητούμενο, λοιπόν, είναι αν το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να προηγηθεί της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στις 7 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ ή όχι η συζήτηση στη Βουλή. Στην περίπτωση που δοθεί προτεραιότητα στην εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, τότε το χρονικό διάστημα που απομένει για την προ ημερησίας φαίνεται να είναι μόνο η περίοδος 9-14 Σεπτεμβρίου.

Για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, εκείνη η συγκυρία είναι –όπως προαναφέρθηκε– «καυτή», δεδομένου ότι τότε θα κορυφώνονται οι εσωκομματικές διεργασίες αφενός για εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και αφετέρου για το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς τη Χαριλάου Τρικούπη, για το Σαββατοκύριακο 14-15/9 φαίνεται να σχεδιάζεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε., όπου τα όποια πρόσωπα διεκδικήσουν την αρχηγία (αρχές Οκτωβρίου οι κάλπες) θα κληθούν να παρουσιάσουν την πολιτική τους πρόταση. Στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιστοίχως, για το διήμερο 7-8/9 είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Κ.Ε. ενόψει του συνεδρίου τον Οκτώβριο.

Εκτός από τον προσδιορισμό του χρόνου διεξαγωγής της συνεδρίασης, ωστόσο, υπάρχει και ακόμα μία παράμετρος που μένει να αποσαφηνιστεί: η συνεδρίαση θα γίνει πράγματι στη βάση του αιτήματος του κ. Ανδρουλάκη ή θα επιλεχθεί από την κυβέρνηση μια συζήτηση με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού; Ποιες οι πολιτικές και διαδικαστικού χαρακτήρα διαφορές ανάμεσα στις δύο επιλογές;

Η δεύτερη περίπτωση (άρθρο 142Α) –που θεωρείται και η πιθανότερη– πιστώνεται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό ως κίνηση ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας για μείζονος σημασίας ζητήματα. Η προ ημερησίας διατάξεως εντάσσεται στον κύκλο των ελεγκτικών προς την κυβέρνηση κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Πέραν τούτων, η συζήτηση που προκαλεί ο πρωθυπουργός έχει (θεωρητικά) μικρή διάρκεια, καθώς ο συνολικός χρόνος που βάσει του Κανονισμού δίνεται στους αρχηγούς είναι, χωρίς τις βέβαιες υπερβάσεις, σχεδόν μιάμιση ώρα. Στην προ ημερησίας, τυπικά φθάνει περίπου στις πέντε ώρες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT