ΠΑΣΟΚ: Επιστροφή στην κούρσα για την ηγεσία

ΠΑΣΟΚ: Επιστροφή στην κούρσα για την ηγεσία

Σε προεκλογικούς ρυθμούς οι διεκδικητές στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύντομη θερινή ανάπαυλα – Κρίσιμες οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εσωκομματική προεκλογική κανονικότητα επανέρχεται σταδιακά το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος ετοιμάζονται για την τελική ευθεία της κούρσας ανάδειξης νέας ηγεσίας. Μεσολάβησε μικρή ανάπαυλα την τρέχουσα εβδομάδα, η οποία υπαγορεύθηκε και από το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της περιόδου των διακοπών και το έδαφος δεν είναι πρόσφορο για προεκλογικές κομματικές εκδηλώσεις.

Ομως, από Δευτέρα επανέρχονται οι κανονικοί ρυθμοί. Οι υποψήφιοι περιμένουν με αγωνία τις πρώτες δημοσκοπήσεις, που αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δουν πώς διαμορφώνεται το τοπίο. Η πιο πρόσφατη εικόνα από τις μετρήσεις που έγιναν στις αρχές Αυγούστου είναι ότι υπάρχει μια διακριτή τετράδα των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Αννας Διαμαντοπούλου και Παύλου Γερουλάνου και με αρκετά μικρότερα ποσοστά ακολουθούν οι Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου. Αυτό που περιμένουν να δουν οι υποψήφιοι στις επόμενες δημοσκοπήσεις είναι αν διαμορφώνεται μια καθαρή διαφορά ασφαλείας για κάποιον.

Το πρώτο σημαντικό χρονικό ορόσημο του επόμενου διαστήματος για τους υποψηφίους είναι η 9η Σεπτεμβρίου, η καταληκτική ημερομηνία για την παρουσίαση των 5.000 υπογραφών που απαιτούνται για κάθε υποψηφιότητα. Εκφράζονται αμφιβολίες αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις υπογραφές ο Γιάννης Κανελλάκης, ο οποίος, αν και δεν καταγράφει ιδιαίτερη προεκλογική κινητικότητα, τυπικά παραμένει στην κούρσα. Οι υπόλοιποι έξι υποψήφιοι θεωρείται ότι έχουν ήδη συγκεντρώσει τις υπογραφές. Μάλιστα όλοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους και ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για απόσυρση κάποιας υποψηφιότητας. Εάν αυτό παραμείνει έτσι, μόνο η Μιλένα Αποστολάκη θα είναι εκείνη που αποφάσισε να αποσυρθεί.

Σημαντική ημερομηνία για τους υποψηφίους είναι και η 3η Σεπτεμβρίου, μια ιδιαίτερη επέτειος για το ΠΑΣΟΚ, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής. Αν και διακηρυγμένη βούληση είναι να γιορταστεί η επέτειος με τη λαμπρότητα που ταιριάζει στο αποτύπωμα που άφησε το κόμμα στη χώρα και σε πνεύμα ενότητας, είναι βέβαιο ότι και στον εορτασμό της επετείου θα γίνει καταγραφή της δυναμικότητας που έχουν οι υποψήφιοι. Καθένας από αυτούς, δε, θα επιδιώξει να περάσει τα δικά του μηνύματα όσον αφορά την επόμενη μέρα του κόμματος.

Σταδιακά το επόμενο διάστημα οι υποψήφιοι θα πρέπει, ούτως ή άλλως, να αρχίσουν να μιλούν πιο αναλυτικά για την πολιτική πρότασή τους. Για την ταυτότητα που θα επιδιώξουν για το κόμμα, για τη στρατηγική τους όσον αφορά τη συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης, για πιθανές συνεργασίες, αλλά και για την πορεία και προοπτική της χώρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT