Εντός και Εκτός: Στις 19 Σεπτεμβρίου καθελκύεται στο Λοριάν και ο «Νέαρχος»

Εντός και Εκτός: Στις 19 Σεπτεμβρίου καθελκύεται στο Λοριάν και ο «Νέαρχος»

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέλεξε τη Λέσβο για τον φετινό Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα παρέστη στη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αγιάσο. «Ο φετινός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οποία ο λαός μας τιμά και αναγνωρίζει στο πρόσωπό της την προστάτιδα Μητέρα, επισκιάστηκε δυστυχώς από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Αττική. Σκεφτόμαστε όλους όσοι επλήγησαν από αυτές, ευχαριστούμε τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και όσους έδωσαν, για άλλη μια φορά, ηρωική μάχη με τις φλόγες, και ελπίζουμε οι ζημιές να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας», ανέφερε στη δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου η οποία, όπως ήταν λογικό, επικεντρώθηκε στη δυσμενή εμπειρία των τελευταίων ημερών στα βορειοανατολικά προάστια των Αθηνών.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Την ίδια στιγμή στην Τήνο, όπου κάθε χρόνο εορτάζεται η Κοίμησις της Θεοτόκου και ταυτόχρονα τιμάται η επέτειος από τον τορπιλισμό του καταδρομικού «Ελλη», πέρα από τη ρίψη στεφάνου φέτος πραγματοποιήθηκε και πτήση μαχητικών. Συγκεκριμένα, πάνω από την Τήνο πέταξε ζεύγος μαχητικών τύπου Μιράζ 2000-5 της 331 Μοίρας Παντός Καιρού από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Στη δήλωσή του μετά τη λιτάνευση της εικόνας της Μεγαλόχαρης, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις μας δεν μένουν μόνο στην ανάμνηση του χθες, στην τιμή στους νεκρούς μας. Μεταρρυθμίζονται. Μέσα στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030”, οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Αεροπορία, το Ναυτικό, ο Στρατός, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα». Ο κ. Δένδιας επανέλαβε κάτι στο οποίο φαίνεται να επιμένει, καθώς υπογράμμισε ότι «βαδίζουμε για τις ισχυρότερες Ενοπλες Δυνάμεις που είχε ποτέ η πατρίδα μας στη μακραίωνη ιστορία της». Και με την ευκαιρία έδωσε και μια είδηση, λέγοντας ότι στις 19 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη φρεγάτα κλάσης «Κίμων» (FDI HN) που ναυπηγείται στη Γαλλία θα πέσει στη θάλασσα μαζί με την πρώτη φρεγάτα. Η καθέλκυση του «Νεάρχου» είναι μεγάλης σημασίας, στον αγώνα που γίνεται στο Λοριάν ώστε να κρατηθούν οι προθεσμίες. Υπενθυμίζεται ότι το 2025 στο Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να έχει παραδοθεί (τουλάχιστον) η πρώτη φρεγάτα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Μένουμε σε γαλλικό περιβάλλον και ατμόσφαιρα, καθώς και φέτος, όπως κάθε χρόνο, από τη Γαλλία έφτασε στην Ελλάδα μια σημαντική δύναμη πυροσβεστών. Χθες έγινε η τελετή υποδοχής τους και βρέθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους. Συγκεκριμένα από τη Γαλλία έφθασαν 180 πυροσβέστες και 55 οχήματα και η βοήθειά τους στην Αττική μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στην αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων ή νέων πυρκαγιών ανά την επικράτεια. Αλλωστε, η αντιπυρική περίοδος ακόμα δεν έχει τελειώσει. Μακάρι, βέβαια, η βοήθειά τους να είναι αχρείαστη. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που η Γαλλία ανταποκρίνεται σε αίτημα της Ελλάδας για συνδρομή στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και, δυστυχώς, πιθανότατα δεν θα είναι και η τελευταία. Ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα υπάρχει μια κοινή αντίληψη για τα ζητήματα που αφορούν τη διαφύλαξη του ευαίσθητου μεσογειακού περιβάλλοντος. Επίσης, στη Γαλλία υπάρχει τεχνογνωσία, η οποία είναι απαραίτητη για τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες παρά τις εντατικές προσπάθειες, παραμένουν αρκετά πίσω σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Καρυές του Αγίου Oρους, όπου την ερχόμενη Τετάρτη 21 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανάληψης των καθηκόντων του διοικητή από τον Αλκιβιάδη Στεφανή. Η στήλη σάς έχει ήδη περιγράψει την ευρύτερη σημασία που έχει το Aγιον Oρος. Δεν αφορά απλά τις υποθέσεις που έχουν σχέση με την παρουσία του ελληνικού κράτους εκεί (άλλωστε η χρηματοδότηση της Μοναστικής Πολιτείας από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πενιχρή), αλλά ένα ευρύτερο παίγνιο με γεωπολιτικές προεκτάσεις. Οι ρωσικές φιλοδοξίες ελέγχου του Αγίου Ορους δεν είναι άγνωστες, ωστόσο το Περιβόλι της Παναγίας είναι ένα ευαίσθητο σημείο έμμεσης δραστηριοποίησης πολλών παραγόντων, γι’ αυτό και πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνονται.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το ΠΑΣΟΚ έχει εισέλθει σε μια εσωκομματική, εκλογική διαδικασία στην οποία θα συζητηθούν όσα χρειάζεται. Προσωπικά, θα επιθυμούσα μια περισσότερο πολιτική διαδικασία, να γινόταν δηλαδή πρώτα ένα συνέδριο και να ακολουθούσε η συζήτηση για τα πρόσωπα. Ομως, επί της διαδικασίας, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ πρόβλημα και ούτε θα έχει. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξουν ζητήματα και ότι η εκλογική διαδικασία θα διαφυλαχθεί». Αυτά είπε την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου (9,84) ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης, που –όπως και πολλοί άλλοι πριν από αυτόν– κάνει το ίδιο λάθος εκτιμώντας ότι αν είχε προηγηθεί συνέδριο της συζήτησης για τα πρόσωπα, κάτι μπορεί να πήγαινε καλύτερα. Μα η ουσία της εκλογικής αναμέτρησης στο ΠΑΣΟΚ είναι τα πρόσωπα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT