Τα πρόσωπα-κλειδιά στην αβέβαιη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Τα πρόσωπα-κλειδιά στην αβέβαιη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς θα επηρεάσουν τις εξελίξεις Κασσελάκης, Τσίπρας, αλλά και στελέχη όπως οι Χρήστος Σπίρτζης, Πόπη Τσαπανίδου, Ζωρζέτα Λάλη και Παύλος Πολάκης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι περισσότερο από ένας μήνας, για την ακρίβεια μόλις 47 ημέρες απομένουν μέχρι –σύμφωνα με τον προγραμματισμό– να ανοίξουν οι εργασίες του καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και παρά ταύτα ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει το «παρών» στις συνεδριακές διαδικασίες.

Οι πολύμηνες εσωκομματικές αναταράξεις μπορεί να εισήλθαν σε ολιγοήμερη παύση λόγω των θερινών διακοπών και εξαιτίας της κυριαρχίας στην τρέχουσα επικαιρότητα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική, ωστόσο εκτιμάται πως είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να κάνουν την επανεμφάνισή τους, καθιστώντας αβέβαιο το αν θα οδηγηθεί η Κουμουνδούρου στο συνέδριο εκ νέου διασπασμένη. Ως κρίσιμες παράμετροι που θα διαμορφώσουν σε μέγιστο βαθμό τη μορφή και την ένταση αυτών των εξελίξεων θεωρούνται –με βάση τα έως τώρα δεδομένα– συγκεκριμένα πρόσωπα:

• Ιεραρχικά και σε κάθε περίπτωση πρώτο από τα πρόσωπα «καταλύτες» των εσωκομματικών εξελίξεων είναι ο σημερινός πρόεδρος: Οι παρεμβάσεις του Στέφανου Κασσελάκη μέσω άρθρων και αναρτήσεων στο Διαδίκτυο έχουν πολλάκις πυροδοτήσει αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται πως αναμένεται η εκ μέρους του αποσαφήνιση των αιτιών του ρήγματος που έχει επέλθει στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.

• Ο Αλέξης Τσίπρας: Μεγάλο μέρος του στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να περιμένει ένα νεύμα του πρώην πρωθυπουργού προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

• Ο πασοκογενής πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης: Η Επιτροπή Δεοντολογίας καλείται, εκτός απροόπτου, να λάβει απόφαση για το εάν θα τον παραπέμψει στην Κεντρική Επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί από τμήμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για σύγκρουση με την ηγεσία Κασσελάκη.

• Η Πόπη Τσαπανίδου και η Ζωρζέτα Λάλη: πρώτη κατά σειρά και τελευταία, αντιστοίχως, πριν από τον κ. Κασσελάκη, στη λίστα των επιλαχόντων να διαδεχθούν στα βουλευτικά έδρανα τον παραιτηθέντα Οθωνα Ηλιόπουλο. Εκτιμήσεις αρκετών συγκλίνουν στο ότι η κ. Τσαπανίδου τελικά θα αποδεχθεί την έδρα, με την κ. Λάλη, που πλέον «ανήκει» πολιτικά στη Νέα Αριστερά των πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώνει, σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας (Dnews), πως αν έρθει η σειρά της σίγουρα δεν θα παραιτηθεί του δικαιώματός της να διαδεχθεί τον κ. Ηλιόπουλο στη Βουλή.

• Ο Παύλος Πολάκης: O διαγραφείς για ανάρμοστη συμπεριφορά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά όχι και από το κόμμα, βουλευτής είναι –ίσως– ο μοναδικός που προαναγγέλλει μέσω Διαδικτύου εξελίξεις εις βάρος όσων εντός Κουμουνδούρου του ασκούν κριτική: «Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν, προς όφελος της αριστερής λαϊκής προγραμματικής πρότασης», έχει αναφέρει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT