Εντός και Εκτός: Ο κ.κ. Βαρθολομαίος και η Ιμβρος

Εντός και Εκτός: Ο κ.κ. Βαρθολομαίος και η Ιμβρος

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες, από τις αρχές της εβδομάδας μέχρι και χθες, έχει παρατηρηθεί στο Αιγαίο επιστροφή στις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών από τουρκικά UAV τύπου Aksungur και Bayraktar αλλά και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235. Η εμφάνιση των Aksungur έχει τη σημασία της, καθώς πρόκειται για το «στολίδι» στο στέμμα των UAV της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Και την ίδια στιγμή συνεχίζεται και χαρτοπόλεμος από ΝΟΤΑΜ και antiNOTAM, με επίκεντρο το Κεντρικό Αιγαίο, όπου η Τουρκία ανακοινώνει ότι θα κάνει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Η ελληνική πλευρά, βεβαίως, απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς ως άκυρους, μια και στην περιοχή ΝΟΤΑΜ έχει δικαιοδοσία να εκδίδει μόνον η Αθήνα με βάση τον διεθνή καταμερισμό που αναγνωρίζει και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ η Τουρκία εκδίδει σχεδόν σε μηνιαία βάση, έπειτα από την άρνηση της Αθήνας να επιτρέψει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης που εμπίπτουν στην ελληνική δικαιοδοσία και συχνά επηρεάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά και διεθνείς αεροδιαδρόμους. Κατά κανόνα, η Αθήνα αφού απορρίψει την τουρκική ΝΟΤΑΜ, προχωράει και σε ρηματική διακοίνωση.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Στα ελληνοτουρκικά, πάντως, οτιδήποτε μπορεί να παράγει σύγκρουση, ακόμη και όταν αφορά διαγωνισμούς εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν πρόκειται για τον 8ο ευρωπαϊκό διαγωνισμό καλύτερης ομάδας ελεύθερων σκοπευτών, που διεξήχθη μεταξύ 4 και 12 Αυγούστου στη Γερμανία, από την αμερικανική Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής. Από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε ότι η ελληνική ομάδα πέτυχε την 4η θέση. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επίδοση, μάλιστα, σε συνέχεια καλών επιδόσεων τα τελευταία χρόνια από ομάδες που προέρχονται από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Το 2022, η ελληνική ομάδα κατόρθωσε την πρώτη θέση και έκτοτε βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα ανάμεσα σε 19 χώρες. Φέτος την πρώτη θέση κατέλαβε η Τουρκία. Ηδη στην Τουρκία καταγράφηκαν κάποια δημοσιεύματα διότι, υποτίθεται, στην Ελλάδα αποκρύφθηκε η πρωτιά της Αγκυρας. Μάλιστα, η οπτική γωνία αυτή υιοθετήθηκε από κάποιους και εντός Ελλάδας. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πολύ διαφορετική. Το ΓΕΕΘΑ κάθε χρόνο δημοσιεύει αποκλειστικά και μόνο τη θέση που καταλαμβάνουν οι Ελληνες ελεύθεροι σκοπευτές. Και ακριβώς αυτό έκανε και φέτος, αλλά πού να βρεθεί ο χρόνος για σκέψη…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ανήμερα την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όπως και τόσες άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν, βρέθηκε στην Ιμβρο, τόπο της ιδιαίτερης καταγωγής του. Στην εκκλησία της Παναγίας στα Αγρίδια, η ατμόσφαιρα ήταν συγκινητική, όπως κάθε φορά που οι λιγοστοί ντόπιοι και οι πολύ περισσότεροι επισκέπτες Ιμβριοι βρίσκονται τον Δεκαπενταύγουστο για να θυμηθούν μια εποχή που παρήλθε. Πριν από τη δεκαετία του 1960 στο νησί άκμαζε μια κοινότητα 7.500 Ρωμιών ενώ τώρα δεν έχουν παραμείνει παρά μερικές δεκάδες, αποτέλεσμα, βεβαίως, της πολιτικής που η Αγκυρα ακολουθούσε επί δεκαετίες. Κάποια βήματα έχουν γίνει τώρα τελευταία, κυρίως με την αναστήλωση ναών, αλλά και τη λειτουργία σχολείων (δημοτικά και λύκεια) στα οποία ήδη φοιτούν νέοι και νέες. Στην Ιμβρο βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος προσφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Θεός να σας έχει γερό για να συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμη τη φωτεινή ποιμαντορία σας, ως φάρος αλήθειας και ελπίδας, γιατί σας χρειαζόμαστε και εμείς και η οικουμενική ορθοδοξία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρακόπουλος.

Ο ΤΟΠΟΣ

Φολέγανδρος, Ιος και Σίκινος βρέθηκαν ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο σε συσκότιση, γεγονός που αναδεικνύει ο βουλευτής και τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης. Οπως λέει, το φαινόμενο διακοπών ρεύματος δεν έχει μειωθεί, καθώς συνεχίστηκαν από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και χθες το μεσημέρι. «Η πτώση των γραμμών διασύνδεσης από Πάρο προς Ιο δεν έχει αποκατασταθεί, ενώ από τον ΔΕΔΔΗΕ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ενημερώνονται ότι απλά οι διακοπές θα συνεχίζονται μέχρι να αποκατασταθεί το δίκτυο», αναφέρει ο κ. Παρασύρης, καταγγέλλοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος για το «σκοτάδι» στα τρία κυκλαδίτικα νησιά μέσα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Το ρεύμα, πάντως, από χθες το μεσημέρι επανήλθε. Και ελπίζουμε να… παραμείνει.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η Ν.Δ. εγκληματεί εναντίον του περιβάλλοντος. Ο πρωθυπουργός θα στήσει 24.000 ανεμογεννήτριες που θα μολύνουν όλο το περιβάλλον της χώρας. Θα τελειώσουν τα παρθένα μας βουνά, την παρθένα φύση μας». Αυτά είπε, χωρίς περαιτέρω σχολιασμό μεταξύ πολλών άλλων, στην εκπομπή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT