«Δεν τελειώσαμε ακόμη»

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την «επιχειρησιακή πρόοδο» και αγωνιά μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αντιπυρική περίοδος δεν τελείωσε ακόμα και οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες λόγω του ιδιαίτερα ζεστού καλοκαιριού και της παρατεταμένης ανομβρίας». Κυβερνητικό στέλεχος μεταδίδει την αγωνία της κυβέρνησης για το τρέχον διάστημα, στον απόηχο της πυρκαγιάς που έπληξε την Αττική. Για την κυβέρνηση και την κυβερνητική ηγεσία ο πρώτος απολογισμός της μεγαλύτερης φωτιάς του φετινού καλοκαιριού έγινε λαμβάνοντας υπόψη και αυτό το στοιχείο. Οτι, δηλαδή, δεν μπορεί να απαξιώνεται η προσπάθεια που έχει καταβληθεί από τα επιχειρησιακά στελέχη και να επικρατεί μηδενιστική λογική για τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα στις επάλξεις και καθημερινά δίνουν και θα δίνουν τη μάχη μέχρι να ολοκληρωθεί μια εξαιρετικά απαιτητική και δύσκολη αντιπυρική περίοδος.

«Μάχη σε εξέλιξη»

Είναι αυτό το δεδομένο που επικράτησε στις συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών που ακολούθησαν την πυρκαγιά της Αττικής και έδωσε τον τόνο στην κυβερνητική αντίδραση. Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή του στις προσπάθειες των επιχειρησιακών στελεχών στο πεδίο, κάτι που επανέλαβε και κατά την επίσκεψή του στη βάση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στην Ελευσίνα. «Είναι μια μάχη σε εξέλιξη. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη φωτιά του Βαρνάβα και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από ακραίες συνθήκες, συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθημερινά. Δεν μπορεί να απαξιωθεί η προσπάθεια και η δουλειά τους», επισημαίνεται σχετικά.

Ο πρώτος απολογισμός που έγινε όταν η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αφορά τις καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις, προκειμένου να δρομολογηθούν γρήγορα οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων και η αποκατάσταση των υποδομών. Σε δεύτερο χρόνο, όπως επισημαίνεται, θα γίνει έρευνα και μελέτη της πυρκαγιάς και ανάλυση όλων των δεδομένων από τα επιχειρησιακά στελέχη, προκειμένου να διαπιστωθεί τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, τι μπορεί να αξιοποιηθεί ως συμπέρασμα για την καλύτερη αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών στο μέλλον και να γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις.

Είναι σαφές ότι η πυρκαγιά στην Αττική λειτουργεί σαν τομή στη φετινή αντιπυρική περίοδο και επηρεάζει αρνητικά τη συνολικά καλή εικόνα που υπήρχε μέχρι τώρα από την αντίδραση του μηχανισμού πρόληψης και κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Σε επίπεδο εντυπώσεων κάθε πυρκαγιά στην Αττική έχει πολλαπλάσιο αντίκτυπο, καθώς οι εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου είναι λίγοι, ενώ η γειτνίαση δασικών περιοχών με οικιστικές αυξάνει τον κίνδυνο για καταστροφές σπιτιών. «Το κρίσιμο είναι να μη συμβεί κάποιο άλλο, ανάλογο συμβάν», υπογραμμίζει στέλεχος του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, προσθέτοντας ότι μια ψύχραιμη αποτίμηση των δεδομένων δείχνει ότι μόλις το 10% της καμένης έκτασης ήταν δασική, ενώ ο τελικός αριθμός οικιών και επιχειρήσεων που επλήγησαν είναι λιγότερες από 100. «Το ιδανικό θα ήταν μηδενικές καταστροφές, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε από κάθε περιστατικό, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά να κρατάμε και τα θετικά στοιχεία βλέποντας τη μεγάλη εικόνα», προσθέτει.

Σε δεύτερο χρόνο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, θα γίνει ανάλυση όλων των δεδομένων της πυρκαγιάς από τα επιχειρησιακά στελέχη, προκειμένου να διαπιστωθεί τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα.

Στην κυβέρνηση επενδύουν σε αυτό το στοιχείο: ότι όταν ολοκληρωθεί ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου θα μπορεί να αποτιμηθεί θετικά η συνολική δουλειά που έγινε φέτος σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών και θα αντιστραφεί η αίσθηση που άφησε η πυρκαγιά της Αττικής.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση της τρέχουσας εβδομάδας σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της περιόδου διακοπών και την επαναφορά της κυβέρνησης σε ρυθμούς πλήρους λειτουργίας. Αυτό μεταφράζεται σε δρομολόγηση μιας σειράς παρεμβάσεων και παραγωγής κυβερνητικού έργου. Ο πρωθυπουργός, πριν αναχωρήσει για διακοπές, είχε προσδιορίσει τους στόχους για το προσεχές διάστημα, όταν μίλησε για τις προγραμματικές δεσμεύσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί και τις εναπομείνασες μέχρι το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επιτύχει τη φυγή προς τα εμπρός με έμφαση σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Υπό αυτό το πρίσμα, δόθηκαν οδηγίες για ταχεία κίνηση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων της πυρκαγιάς, ώστε να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες και καθυστερήσεις, που θα συντηρούν το θέμα και θα δίνουν τροφή στην αντιπολίτευση να το επαναφέρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αλλωστε, δεν είναι λίγα εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές στην Αττική λειτούργησαν για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης –ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ– σαν σανίδα σωτηρίας από την περιδίνηση σε καταστροφική, παρατεταμένη εσωστρέφεια. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ευκαιρία να σταματήσει για λίγο η συζήτηση αμφισβήτησης των επιλογών της ηγεσίας και το συνεχιζόμενο εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, το οποίο, ωστόσο, σύντομα θα φουντώσει ξανά, με επίκεντρο την κενή έδρα μετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου. Στο ΠΑΣΟΚ η συζήτηση θα επιστρέψει και πάλι στη διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας, έπειτα από το μικρό διάλειμμα και τις ολιγοήμερες διακοπές των υποψηφίων.

Περιμένοντας τα γκάλοπ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επενδύει στις δικές της πρωτοβουλίες για αντιστροφή του κλίματος. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου, όπου θα αποτυπωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό και κατά πόσο διατηρείται ή όχι η εικόνα που προέκυψε από τις κάλπες των ευρωεκλογών του περασμένου Ιουνίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT