Αν είσαι ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήσου

Το μήνυμα που στέλνει η ηγεσία στους επιλαχόντες του Επικρατείας και η σκιαμαχία με Τσίπρα για την είσοδο Κασσελάκη στη Βουλή

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κοσμογονία της Γένεσης ακολούθησε η έβδομη ημέρα, που έλαβε χαρακτήρα ανάπαυσης και ονομάστηκε Σάββατο. Με αρχή την απολογία του Χρήστου Σπίρτζη στις 23 Αυγούστου και την ορκωμοσία νέου βουλευτή Επικρατείας στις 28 του μήνα, η έβδομη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο «Big Bang» στο κόμμα.

Η 29η Αυγούστου θα είναι Πέμπτη, αλλά μικρή σημασία έχει, καθώς ανάπαυση δεν προβλέπεται. Ενα επταήμερο αργότερα θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη. Χωρίς κανένα ένστικτο αυτοσυντήρησης η Κουμουνδούρου, πριν από το καταστατικό της συνέδριο, βρίσκεται σε δίνη με έντονες διαλυτικές τάσεις. Αν η Επιτροπή Δεοντολογίας προτείνει τη διαγραφή του πρώην υπουργού Μεταφορών και η Πόπη Τσαπανίδου πάρει την έδρα του Οθωνα Ηλιόπουλου, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Η εσωκομματική αντιπολίτευση των «87» –που έχουν γίνει πλέον «220» και θα συνεδριάσουν μέσα στην εβδομάδα– βάζει μία ακόμη παράμετρο: «Ως πότε ο Στέφανος Κασσελάκης θα παραμένει “ευέλικτα ασαφής” για τις αλλαγές που ετοιμάζει στο κόμμα;». Επιθυμούν άμεσα απαντήσεις για τις προθέσεις του σε σχέση με τα οργανωτικά και μέσα σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρχαν ποτέ δελφίνοι. Ακόμη και οι στρατηγικές που αναπτύσσονταν δεν ήταν προσωπικές και αποτυπώνονταν μέσω τάσεων με επίδικο τον ιδεολογικό προσανατολισμό. Αν είναι πάντως να αμφισβητηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης τον Οκτώβριο, ο υποψήφιος θα βρεθεί στο άψε-σβήσε.

Η παραίτηση Ηλιόπουλου ανακοινώθηκε ενώ είχε κλείσει η Βουλή, για να υπάρχει χρόνος περίσκεψης και ζύμωσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού ετοίμασε την αντεπίθεσή του. Επειτα από πίεση που φέρεται να δέχτηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Οθωνας Ηλιόπουλος συνέταξε την επιστολή παραίτησής του στις 5 Αυγούστου. Πέντε ημέρες μετά, δόθηκε στη δημοσιότητα. Υπήρξαν και σκέψεις η αποχώρηση να γίνει πριν κλείσει η Βουλή, όμως τελικά τα πράγματα προχώρησαν με λίγο πιο αργούς ρυθμούς. Εδωσε με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στους «πέντε» που ζητεί να παραιτηθούν, περιθώρια για να μετρήσουν τις κινήσεις τους. Ενδεχομένως, να κέρδισε και ο ίδιος χρόνο, αν και από το περιβάλλον του διαμηνύουν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει μαζί τους, όπως είχε γίνει τον Μάρτιο.

Ξανά νυν εναντίον πρώην

Στελέχη που πρόσκεινται στο «στρατόπεδο» του νυν προέδρου υποστηρίζουν ότι θα κληθούν πλέον άπαντες να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους. «Δεν μπορείς να λες πως είσαι ΣΥΡΙΖΑ και να εμποδίζεις την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή. Υπάρχει κάποιος που θα κάνει καλύτερη αντιπολίτευση από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος;» τονίζουν χαρακτηριστικά. Το βλέμμα της Κουμουνδούρου πέφτει στην Πόπη Τσαπανίδου, η οποία είναι η πρώτη επιλαχούσα και ανήκει μαζί με τον πέμπτο της λίστας Επικρατείας, Μιχάλη Καλογήρου, στο πολύ στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Με τυχόν αποδοχή της έδρας, η ηγετική ομάδα θα θεωρήσει, είτε σιωπηρά είτε σε πιο υψηλά ντεσιμπέλ, πως ουσιαστικά η Πόπη Τσαπανίδου «θέτει τον εαυτό της εκτός κόμματος» με ό,τι αυτό σημαίνει και για τον πρώην πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από το περιβάλλον του προέδρου αναφέρουν ότι πριν από τέσσερις μήνες, όταν ο Οθωνας Ηλιόπουλος ήταν και πάλι κοντά στην παραίτηση, η Πόπη Τσαπανίδου φέρεται να είχε πει στον Στέφανο Κασσελάκη πως είναι διαθέσιμη να παραιτηθεί. Επειδή, όμως, η Ζωρζέτα Λάλη είχε ξεκαθαρίσει ότι θα κρατήσει την έδρα, στην Κουμουνδούρου είχαν καταλήξει να ορκιστεί βουλευτής η πρώην εκπρόσωπος Τύπου. Κάτι τέτοιο πλέον είναι εκτός συζήτησης, που καταδεικνύει τις «παγωμένες» σχέσεις μεταξύ νυν και πρώην προέδρου. Υπάρχουν στελέχη που προοικονομούν πως αν η κ. Τσαπανίδου γίνει μέλος των «35» και μπει με αυτόν τον τρόπο «μπλόκο» στην είσοδο του προέδρου στη Βουλή, το κόμμα οδηγείται σε ένα συνέδριο «φωτιά». Στην περίπτωση που ο τελευταίος λόγος έπεφτε στη Ζωρζέτα Λάλη, η «πολεμική» με τη Νέα Αριστερά θα φούντωνε ακόμη πιο πολύ, καθώς το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει συνταχθεί με την κοινοβουλευτική ομάδα του Αλέξη Χαρίτση και από τις πληροφορίες που υπάρχουν φέρεται πως θα γινόταν το 12ο μέλος της.

Εκλογοδικείο

Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στο τραπέζι της Κουμουνδούρου έχει πέσει ακόμη και η προσφυγή στο εκλογοδικείο, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ο νομοθέτης οριοθετεί ή όχι πως από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τη θέση του παραιτηθέντος αποδήμου πρέπει να τη λάβει κάποιος από τους δύο επιλαχόντες ομογενείς που βρίσκονταν στη λίστα. Αυτό είναι κάτι που αν συμβεί θα τραβήξει σε βάθος χρόνου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα που θα βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με βουλευτή του.

Στην Κουμουνδούρου εξετάζεται και σενάριο προσφυγής στη Δικαιοσύνη με τον ισχυρισμό ότι η έδρα πρέπει να πάει σε απόδημο.

Η Πόπη Τσαπανίδου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το τι θα πράξει. Εκτιμήσεις στελεχών τόσο από την ηγετική ομάδα όσο και από την εσωκομματική αντιπολίτευση τη φέρουν να μπαίνει στη Βουλή. Ειδικά από τις τάξεις των «87» θεωρούν αδιανόητο να της ζητείται να παραιτηθεί, ενώ είχε επιλεγεί σε εκλόγιμη θέση το 2023 από τον Αλέξη Τσίπρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT