Η φωτιά και το παράθυρο του φθινοπώρου

Η φωτιά και το παράθυρο του φθινοπώρου

Πόσο τραυμάτισε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα την κυβέρνηση; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που τίθεται σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου η Ν.Δ. παραμένει κυρίαρχη, παρά τις απώλειες που κατέγραψε στις ευρωεκλογές, χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Εμπειρο κυβερνητικό στέλεχος επιμένει πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα και το περιθώριο για damage control

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο τραυμάτισε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα την κυβέρνηση; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που τίθεται σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου η Ν.Δ. παραμένει κυρίαρχη, παρά τις απώλειες που κατέγραψε στις ευρωεκλογές, χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Εμπειρο κυβερνητικό στέλεχος επιμένει πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα και το περιθώριο για damage control. Μπορεί, δηλαδή, να αποκαταστήσει την όποια φθορά υπέστη, καθώς διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας τουλάχιστον έως το τέλος Οκτωβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα τίθεται με βάση τις προγραμματισμένες κομματικές δραστηριότητες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την προσεχή εβδομάδα θα επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα του Χρήστου Σπίρτζη, καθώς στις 23 Αυγούστου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας. Παράλληλα, ενόψει του καταστατικού συνεδρίου, στις 4-6 Οκτωβρίου, θα αρχίσουν να αναδεικνύονται διάφορα θέματα, προτά-σεις και αντιπαραθέσεις.

Ετοιμάζει one man show

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση κάθε άλλο παρά εύκολη προδιαγράφεται, αφού όλες οι πλευρές δείχνουν να προετοιμάζονται για μια σύγκρουση ανηλεή. Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται με τις κινήσεις του αποφασισμένος για οριστικό ξεκαθάρισμα στο κόμμα, για την πλήρη μετάβαση σε ένα κόμμα αρχηγικό, πλήρως ελεγχόμενο. Σε ένα βαθμό, πρόκειται για στοίχημα πολιτικής επιβίωσης για τον ίδιο, μια και οι επιλογές του και ο τρόπος που πολιτεύεται εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εσωκομματικό περιβάλλον, όπου οι χθεσινοί υποστηρικτές μετατρέπονται σε αμφισβητίες, νέες συμμαχίες οικοδομούνται και παλιές αναθεωρούνται.

Πού πάνε οι «87»

Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει συγκροτημένο μέτωπο απέναντι στις κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο. Σε πρώτη φάση είχαν ειπωθεί ορισμένα πράγματα, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια», λέει ένα από τα στελέχη της ομάδας των «87», που φαίνεται ότι δεν κινήθηκαν συντεταγμένα πέραν της επιστολής που συνυπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου, στον απόηχο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των αναφορών Κασσελάκη σε «μαύρα ταμεία». Εχει μέλλον αυτή η πρωτοβουλία ή ήταν κάτι μεμονωμένο; Κανείς δεν είναι σίγουρος. Το ερώτημα θα απαντηθεί στο διήμερο 6-7 Σεπτεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να εγκρίνει τις θέσεις για το συνέδριο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δώσει μια πρώτη ιδέα ότι θα κατέβει με μια πρόταση που θα αλλάξει πλήρως τα χαρακτηριστικά του κόμματος. Εάν στην Κεντρική Επιτροπή όντως παρουσιαστεί τέτοια πρόταση, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως θα διαμορφωθεί έδαφος για απέναντι μέτωπο. Μέχρι τότε, τα μη προεδρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε διακοπές διαρκείας. Από τις αρχές Αυγούστου, όταν έκλεισε η Βουλή, με αρκετούς να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν πριν από το άνοιγμά της ξανά, στις 28 Αυγούστου. «Δεν είμαι χρήσιμος σε κάτι, κανένας δεν θέλει να με αξιοποιήσει για όσα ζητήματα τρέχουν. Ετσι, αποφάσισα να εξαντλήσω τον Αύγουστο με διακοπές», σημείωσε στη στήλη ένας από αυτούς από κάποια παραλία.

Μέτωπα παντού

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, ωστόσο, που εκτιμούν ότι εσκεμμένα πια ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα του επιδιώκουν να ανοίγουν μέτωπα παντού. Ετσι ερμηνεύουν και τις κινήσεις που έγιναν στην περίπτωση της παραίτησης του Οθωνα Ηλιόπουλου. Οι δημόσιες δηλώσεις στήριξης της προοπτικής να μπει ο Στ. Κασσελάκης στη Βουλή ερμηνεύονται ως συνειδητή ενέργεια να διαμορφωθεί ένα ακόμη πεδίο σύγκρουσης. «Θα μπορούσε το όλο ζήτημα να το έχει διαχειριστεί η προεδρική ομάδα διακριτικά. Να κάνουν μερικά τηλέφωνα, να δουν τις προθέσεις των επιλαχόντων και να κλείσει το θέμα εκεί. Τώρα, με τον τρόπο που το χειρίστηκαν έχει αναδειχθεί σε ένα ακόμη ζήτημα αιχμής», υπογραμμίζει έμπειρο κομματικό στέλεχος.

Πού στοχεύουν τα «γαλάζια» πυρά

Η κόντρα ανάμεσα στον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., Νίκο Ρωμανό, και στον δήμαρχο Αθηναίων και υποψήφιο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα, με φόντο τις πυρκαγιές στην Αττική, από ορισμένους ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι στο κυβερνών κόμμα θεωρούν πιο πιθανό να είναι ο κ. Δούκας ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επιλέγουν από τώρα να τον χτυπήσουν. Υπάρχει και η άλλη άποψη, εκείνων που λένε ότι στη Ν.Δ. επιδιώκουν να πετύχουν «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: και να πλήξουν τον Χάρη Δούκα, αλλά και να εκνευρίσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη προκειμένου να διαμορφωθεί εκρηκτικό κλίμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Θα φανεί ποιοι έχουν δίκαιο, σύντομα.

«Θα σου βγάλουμε τον καλύτερο»

Σε (παρα)πολιτικό γεγονός εξελίχθηκε ο γάμος του δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, ο οποίος παντρεύτηκε την Παρασκευή την Αννα Μπενιουδάκη με κουμπάρο τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη. Παρών στον Προφήτη Ηλία, στο Ακρωτήρι, ήταν ο πρωθυπουργός, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη. Προφανώς υπερτερούσε το πασοκικό στοιχείο, λόγω της πολιτικής καταγωγής του δημάρχου, με πρώτους τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη και την –αντίπαλό του πλέον για την ηγεσία– Αννα Διαμαντοπούλου. Πρόθυμος ωτακουστής μού μετέφερε τη στιχομυθία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δύο πράσινα στελέχη. «Για πείτε μου τι γίνεται με τα εσωκομματικά σας», τους ρώτησε, ολίγον περιπαικτικά, ο πρωθυπουργός. «Μην ανησυχείτε, πρόεδρε. Θα σας βγάλουμε τον καλύτερο για αντίπαλο», απάντησε ο πρεσβύτερος της ομήγυρης. Δεν λέω ποιος. Παρά μόνον ότι έχει προσφάτως μετακομίσει στις Βρυξέλλες.

Καρανίκας υπέρ Κασσελάκη

Από όλες τις παρεμβάσεις υπέρ της κατάληψης της έδρας που έμεινε κενή μετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου από τον Στέφανο Κασσελάκη, ίσως η πιο εντυπωσιακή ήταν εκείνη του Νίκου Καρανίκα, ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην επιτρέψει στους επιλαχόντες επιρροής του να κρατήσουν την έδρα, κάνοντας μάθημα κομματικού πατριωτισμού. Προκάλεσε πικρόχολα σχόλια στελεχών, που θυμήθηκαν την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα, το μακρινό 2016, να διορίσει τον Καρανίκα σε θέση ειδικού συμβούλου στη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού, παρά τη σφοδρή αντίθεση στενών συνεργατών του τότε. Οπως θυμούνται, ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός «είχε χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT