Οξύνεται η αντιπαράθεση με φόντο την πυρκαγιά στην Αττική

Οξύνεται η αντιπαράθεση με φόντο την πυρκαγιά στην Αττική

Εν αναμονή της πρώτης, κατά τη σημερινή ευρεία σύσκεψη υπουργών και συναρμόδιων φορέων υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πεντέλη, συνολικής αποτίμησης της καταστροφής που άφησε πίσω της η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της πρώτης, κατά τη σημερινή ευρεία σύσκεψη υπουργών και συναρμόδιων φορέων υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πεντέλη, συνολικής αποτίμησης της καταστροφής που άφησε πίσω της η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, της ανάλυσης όλων των μέτρων που λαμβάνονται και θα ληφθούν για την αποκατάσταση των ζημιών, την αποζημίωση των πληγέντων και τη δρομολόγηση πρόσθετων σχεδίων πυροπροστασίας και αντιπλημμυρικών έργων, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συνέχισαν και χθες να συγκρούονται μετωπικά με φόντο τις καμένες εκτάσεις.

Με μια νέα, εκ νέου σκληρή ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντί για πυρασφάλεια έδωσε κονδύλια στην υπέρ της προπαγάνδα, με γαλάζιες πηγές να τον χαρακτηρίζουν «περιφερόμενο influencer».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Για την πολιτική προστασία και την κλιματική κρίση, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διατεθεί στην Ελλάδα πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Εχει από αυτά απορροφηθεί μόνο το 1%. Εχουμε την κυβέρνηση της 1% αποτελεσματικότητας. Σε πέντε χρόνια έχουν καεί οι περισσότερες εκτάσεις στην Ιστορία της χώρας. Ομως, ό,τι δεν έδωσε η κυβέρνηση για πυρασφάλεια το έδωσε για προπαγάνδα».

Σε υψηλούς τόνους ήρθε άμεσα η απάντηση κυβερνητικών πηγών: «Για όλες τις αστήρικτες αιτιάσεις και τα χονδροειδή ψέματα του κ. Κασσελάκη έχουμε απαντήσει με αναλυτικά στοιχεία και συγκεκριμένες πράξεις.

«Περιφερόμενο influencer» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τον Στέφανο Κασσελάκη, που επιμένει ότι δεν αξιοποιήθηκαν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κάθε χρόνο εστιάζουμε τις προσπάθειές μας για να βελτιώνουμε το σύστημα πολιτικής προστασίας και πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμη ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ολοένα και πιο δύσκολες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό άλλωστε έχουμε αυξήσει όσο ποτέ άλλοτε τον αριθμό των πυροσβεστών και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, ενώ η προσπάθειά μας συνεχίζεται βάσει ολοκληρωμένων πολιτικών για ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας». Και οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Ενα είναι σίγουρο, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι έναν περιφερόμενο influencer, που φτάνει στο σημείο να στοχοποιεί επιστήμονες, δημοσιογράφους και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος λασπολογώντας τους ότι “τα παίρνουν” επειδή δεν του αρέσουν αυτά που αναφέρουν. Σ’ αυτόν τον κατήφορο χυδαιότητας θα τον αφήσουμε μόνο του».

«Αποπροσανατολισμός»

Ανταπαντώντας η Κουμουνδούρου, αφού σημείωσε ότι «καμία ουσιαστική απάντηση δεν έχει δώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής», έκανε λόγο για εκ μέρους της κυβέρνησης «τοξικότητα, υποτιμητικές εκφράσεις για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μια λογική “αρένας” για τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης, όταν ο ελληνικός λαός δικαιούται πλήρη ενημέρωση».

Παράλληλα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στρέφει εκ νέου τα βέλη της προς τον Βασίλη Κικίλια, με αφορμή και τα όσα υποστήριξε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Οpen) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. «Ο κ. Κασσελάκης έχει κάθε δικαίωμα να ζητάει να ενημερώνεται αρμοδίως και να ασκεί κριτική, αυτό είναι κομμάτι της δημοκρατίας μας. Ομως, το να πουλάει παραμύθια με δράκους, ότι τάχα πετούσαν τρία εναέρια πάνω από τον Βαρνάβα, την ώρα που ήταν στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), δεν είναι αποδεκτό. Του έδωσε η Πυροσβεστική εγγράφως όλα τα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων σχολιάζει: «Το ΕΣΚΕΔΙΚ δεν είναι ιδιωτικό χωράφι του υπουργού και τα στοιχεία του δεν είναι πληροφορίες προς εκλεκτική αξιοποίηση. Ζητούμε να δώσει τα τηλεματικά δεδομένα όλων των εναερίων μέσων που επιχείρησαν στην Αττική από την Κυριακή 11 Αυγούστου μέχρι και σήμερα. Ζητούμε να μας χορηγηθεί αντίγραφο του πρακτικού συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της 12ης Αυγούστου».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT