Το σχέδιο για την ανάταξη δασών και ρεμάτων

Το σχέδιο για την ανάταξη δασών και ρεμάτων

Το πλάνο για την επόμενη ημέρα στην Αττική, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκπόνηση από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ, υπεύθυνος για τις προστατευόμενες περιοχές) και τις δασικές υπηρεσίες ενός σχεδίου για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη δασών και ρεμάτων στην Αττική ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικά για την Πεντέλη θα οργανωθεί και ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση των ιδιωτικών κήπων από τους πολίτες, το οποίο θα στοχεύει στη σύντμηση των απαραίτητων διαδικασιών (λ.χ. κοπή καμένων δέντρων).

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης κυβερνητικό σχέδιο 10 σημείων για την «επόμενη ημέρα» στην Αττική. Το πιο ενδιαφέρον σημείο αφορά την κατάρτιση ενός ενιαίου σχεδίου για την ανάταξη των δασικών εκτάσεων στην Αττική, που έχουν πληγεί από διαδοχικές, σοβαρές πυρκαγιές τα τελευταία έτη. Επεκτείνεται, δε, και στην προστασία των ρεμάτων, ζήτημα στο οποίο ωστόσο ακολουθούνται ετερόκλητες πολιτικές (λ.χ. το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας και ο Ερασίνος, αντί να προστατευθούν ως φυσικοί οργανισμοί, μετατρέπονται σε ανοιχτούς αγωγούς με μεγάλου κόστους τεχνικά έργα). Να σημειωθεί πάντως ότι ο χρόνος που δίδεται στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες είναι περιορισμένος, έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Απομάκρυνση καμένης βλάστησης και επαναφύτευση οι βασικοί άξονες του προγράμματος «Πρασινίζω τον κήπο μου, πρασινίζω την Πεντέλη» που προωθείται ειδικά για τον δήμο.

Το δεύτερο νέο από τη χθεσινή παρουσίαση αφορά την οργάνωση ενός προγράμματος σχετικά με τους ιδιωτικούς κήπους στον Δήμο Πεντέλης, το οποίο θα ονομαστεί «Πρασινίζω τον κήπο μου, πρασινίζω την Πεντέλη». Στόχος του προγράμματος, τις λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος έως το τέλος Αυγούστου, είναι να διευκολύνει τους πολίτες στην απομάκρυνση της καμένης βλάστησης (γι’ αυτό και αναφέρθηκε η συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες με fast track διαδικασίες) και στην επαναφύτευση. Να σημειωθεί ότι το μέσο ποσοστό κάλυψης ενός οικοπέδου στη Νέα Πεντέλη είναι 40%, στα Μελίσσια από 30% έως 50%, ενώ στη δημοτική ενότητα Πεντέλης μόλις 20%, επομένως η περιοχή έχει εξ ορισμού μεγάλους κήπους στις εντός σχεδίου περιοχές.

Παράλληλα, όπως αναμενόταν, ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων πολιτών και επιχειρήσεων. Η πλατφόρμα πρώτης αρωγής άνοιξε χθες για την υποβολή δηλώσεων: για τα «κίτρινα» κτίρια η στεγαστική συνδρομή είναι 5.000 ευρώ και για τα «κόκκινα» 10.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις η πρώτη αρωγή είναι 2.000 ευρώ για μεσαίου μεγέθους ζημιές και 4.000 για μεγάλου μεγέθους ζημιές.

Επίσης ενεργοποιείται η διαδικασία στεγαστικής συνδρομής (80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με μέγιστο όριο τα 150 τ.μ. και τις 150.000 ευρώ για κατοικίες). Ενώ αποζημίωση δίδεται και για την οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες: 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες νοικοκυριού που χρησιμοποιούνταν ως κύρια κατοικία (προσαυξάνεται για πολυτέκνους και ΑμεΑ) και 6.000 για κάλυψη οικοσκευής ή πρώτες επισκευαστικές ανάγκες.

Για τις επιχειρήσεις το ανώτατο όριο αρωγής είναι οι 500.000 ευρώ. Τέλος, θα δοθεί επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, καθώς και άλλες ελαφρύνσεις (λ.χ. αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

Τα υπόλοιπα σημεία του ανακοινωθέντος κυβερνητικού σχεδίου αφορούν εργασίες και δράσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη –και εκ του αποτελέσματος δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα–, όπως οι καθαρισμοί δασών μέσω του προγράμματος anti-nero και η επιχορήγηση δήμων για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τους οικισμούς. Αναφορά έγινε και στα υπό εκπόνηση πολεοδομικά σχέδια των δήμων της περιοχής, σημειώνοντας ότι αυτά θα ενσωματώνουν μέτρα προστασίας των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση. Αλλά και στις υπό εκπόνηση διαχειριστικές μελέτες για τις δασικές εκτάσεις –θα παρουσιαστούν τις επόμενες εβδομάδες–, οι οποίες έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες για λογαριασμό των δασικών υπηρεσιών (αν και προφανώς, υπό το φως της νέας καταστροφής, ένα μέρος αυτών θα πρέπει να αναθεωρηθεί).

«Αντιμετωπίσαμε σχεδόν 4.000 πυρκαγιές»

Του Σταύρου Γ. Παπαντωνίου

Το σχέδιο για την ανάταξη δασών και ρεμάτων-1

Η αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στην Αττική έγινε χθες σε σύσκεψη στο δημαρχείο Πεντέλης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της αυτοψίας μετά τη φωτιά. Ο πρωθυπουργός, εκτός από το σχέδιο 10 σημείων για την αποκατάσταση των ζημιών που δόθηκε στη δημοσιότητα, έκανε και μια γενική αποτίμηση της έως τώρα αντιπυρικής περιόδου, τονίζοντας πως «φέτος έχουμε αντιμετωπίσει σχεδόν 4.000 πυρκαγιές, πάρα πολλές από αυτές ήταν στην Αττική», και η τελευταία ήταν η μόνη που ξέφυγε, παρά το γεγονός ότι «και σε αυτή τη φωτιά υιοθετήθηκε το σωστό, όπως απεδείχθη σε πάρα πολλές άλλες φωτιές, δόγμα της πολύ γρήγορης πρώτης προσβολής». 

Παράλληλα επισήμανε ότι «η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που τα μέτρα συγκράτησης των εδαφών και οι αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν δεν θα χρειαστεί να είναι τόσο εκτεταμένες –είμαι πολύ προσεκτικός στα λόγια μου– σε σχέση με άλλες φωτιές τις οποίες είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν στην Αττική». Οσον αφορά τις καταστροφές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «κάθε περιουσία που χάνεται είναι μια τραγωδία για τον ιδιοκτήτη», αλλά «νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα, μέσα από το πλαίσιο το οποίο έχουμε δρομολογήσει, πολύ γρήγορα να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, να ξαναπατήσουν στα πόδια τους, είτε μιλάμε για κατοικίες είτε μιλάμε για επιχειρήσεις». Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μεγάλη έμφαση στο ζήτημα των καθαρισμών των οικοπέδων, «κάτι το οποίο δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας» χαρακτηρίζοντάς το μια «συλλογική κατάκτηση». Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας αναφέρθηκε στην αρωγή της τεχνολογίας μέσω των drones, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση προσβλέπει στην καλύτερη οργάνωση και των δήμων.

Πριν από τη σύσκεψη στην Πεντέλη, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Νέας Πεντέλης, το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά. Εκεί τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου και ο διευθυντής του σχολείου. Ο εκπρόσωπος της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, που έχει αναλάβει ιδία δαπάνη την αποκατάστασή τους, παρουσίασε το σχέδιο και το πλάνο ανακατασκευής του γυμναστηρίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους έξι μήνες. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη δήμαρχο, επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή Πεντέλης όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος, ενώ έξω από τη μονή, μαζί με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια συνομίλησε με τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές πυροσβέστες που βρίσκονται εκεί. Τέλος, με τη δήμαρχο μετέβη και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου ο πρόεδρος καθ. Μανώλης Πλειώνης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τα αντιπυρικά μέτρα που έχει λάβει το Αστεροσκοπείο, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να μην πληγούν οι εγκαταστάσεις του.

Το βράδυ της Τρίτης, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως εμφανίστηκε «σε προστατευμένο περιβάλλον, με τα ΜΑΤ απέναντι στους πολίτες που διαμαρτύρονταν», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό ότι «δεν είχε τίποτα χειροπιαστό να πει, πέρα από χιλιοειπωμένες εξαγγελίες σε νέο περιτύλιγμα», καταλήγοντας ότι επί των ημερών του έχει καεί το 2,8% της χώρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT