«Κλειδώνει» η τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

«Κλειδώνει» η τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Η συζήτηση σχετικά με το ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψηφίους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έρχεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς θα είναι μία από τις κορυφαίες στιγμές της προεκλογικής διαδικασίας και θα πρέπει οι αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής, τον αριθμό των τηλεμαχιών και τους πιθανούς όρους της διαδικασίας να ληφθούν σύντομα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση σχετικά με το ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψηφίους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έρχεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς θα είναι μία από τις κορυφαίες στιγμές της προεκλογικής διαδικασίας και θα πρέπει οι αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής, τον αριθμό των τηλεμαχιών και τους πιθανούς όρους της διαδικασίας να ληφθούν σύντομα.

Οι υποψήφιοι εμφανίζονται κατ’ αρχήν σύμφωνοι όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε μια τέτοια διαδικασία. Αλλωστε φαίνεται ότι επικρατεί σε όλους το σκεπτικό ότι θα αποτελέσει ένα πολύ καλό βήμα για να αναδείξουν τις θέσεις τους καθένας χωριστά, αλλά και για να κινητοποιήσουν τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στις 30 Ιουνίου, είχε προτείνει τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων και ανοιχτή διαδικασία. «Οχι παράλληλοι μονόλογοι, να γίνει συζήτηση ώστε ο τηλεθεατής να μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για τις θέσεις του κάθε υποψηφίου όσον αφορά την πορεία της χώρας, τις προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, το πού στέκεται καθένας όσον αφορά τις συνεργασίες», αναφέρει συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Από το επιτελείο του Χάρη Δούκα δηλώνουν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων είναι ανοιχτός σε όποια διαδικασία αποφασιστεί και εισέρχεται στη σχετική συζήτηση χωρίς να θέτει ιδιαίτερα προαπαιτούμενα. Ο ίδιος σε επιστολή που είχε απευθύνει στις 8 Ιουλίου προς την Επιτροπή Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ) είχε προτείνει τη διεξαγωγή τουλάχιστον δύο ντιμπέιτ: ένα με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και ένα μεταξύ των δύο που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Είχε από τότε δηλώσει ότι ο ίδιος δεν είχε αντίρρηση ακόμη και στην προοπτική περισσότερων ντιμπέιτ, εάν υπήρχε η σχετική δυνατότητα.

Βεβαίως, καθώς ο καιρός περνάει, τα περιθώρια για περισσότερες από μία τηλεμαχίες στενεύουν. Ο Παύλος Γερουλάνος έχει προτείνει πριν από τον πρώτο γύρο να γίνουν δύο ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων.

Παρότι ορισμένοι εκ των διεκδικητών δηλώνουν πως επιθυμούν δύο ντιμπέιτ, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί ένα.

Συνεργάτες του αναγνωρίζουν ότι πλέον αυτή η προοπτική δείχνει να δυσκολεύει και κερδίζει έδαφος το σενάριο ενός ντιμπέιτ. Και ο κ. Γερουλάνος τάσσεται υπέρ μιας ελεύθερης διαδικασίας με διάλογο μεταξύ των υποψηφίων.

Η Αννα Διαμαντοπούλου τοποθετείται υπέρ της τηλεμαχίας και υπέρ μιας διαδικασίας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περισσότερα φόρουμ πέραν της τηλεόρασης, όπως έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος και περιφερειακές εκδόσεις. «Οσο περισσότερο βήμα δοθεί για να αναπτυχθούν θέσεις, προτάσεις, για να γίνει γόνιμος διάλογος μεταξύ των υποψηφίων, τόσο καλύτερα», επισημαίνουν από το επιτελείο της. Οσον αφορά πιθανούς όρους στη διαδικασία, οι συνεργάτες της δηλώνουν ότι «τα διαδικαστικά δεν μας αφορούν», προσθέτοντας ότι η ίδια προσέρχεται στη διαδικασία χωρίς όρους.

Ο Μιχάλης Κατρίνης δηλώνει σύμφωνος με όλες τις προτάσεις, είτε για ένα είτε για περισσότερα ντιμπέιτ, με ελεύθερη θεματολογία και χωρίς όρους. «Ολοι μαζί, να μπορεί ο κόσμος να δει και να συγκρίνει ανάμεσα σε αυτούς που είναι σταθερά στο ΠΑΣΟΚ και σε εκείνους που πηγαινοέρχονται», λέει, ανεβάζοντας τους τόνους πριν καν βρεθεί απέναντι στους συνυποψηφίους του.

Θετική εμφανίζεται και η Νάντια Γιαννακοπούλου, που προσβλέπει σε αξιοποίηση της διαδικασίας για να προβάλει τις θέσεις και τις προτάσεις της απέναντι στους υπόλοιπους υποψηφίους.

Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το 2021, είχε γίνει ντιμπέιτ με τη συμμετοχή πέντε από τους έξι υποψηφίους. Συμμετείχαν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε διαφωνήσει με τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας και δεν έλαβε μέρος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT