Με το βλέμμα στην αντιπολίτευση

Οι εκτιμήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβέρνηση να έχει ήδη μπει σε διαδικασία ΔΕΘ, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη θα ανέβει στη συμπρωτεύουσα, ενώ οι συσκέψεις από βδομάδα με επίκεντρο τη Διεθνή Εκθεση θα εντατικοποιηθούν, στο Μέγαρο Μαξίμου ρίχνουν ανεπίσημες, αλλά συνεχείς ματιές στο τι συμβαίνει στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς η κατάσταση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επηρεάζει το κυβερνών κόμμα. Το κλίμα είναι ρευστό και για τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου το πολιτικό σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Μια πρώτη εικόνα πάντως στο Μαξίμου έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Η πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν μπορεί να ανακάμψει σταδιακά εδραιώνεται. Τον τελευταίο περίπου ένα μήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα μόνο για αρνητικούς λόγους, ενώ δείχνει πως το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν μπορεί να διευρυνθεί και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει πραγματική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το γεγονός, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαρκή εσωκομματική δίνη επιτείνει την πεποίθηση του Μαξίμου πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μπει σε μια τροχιά άνευ επιστροφής.

Πρόγραμμα περιοδειών σε πολλές περιοχές της χώρας το φθινόπωρο καταρτίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο δικομματισμός

Στην κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα τους και προς το ΠΑΣΟΚ, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη τον Οκτώβριο θα έχει είτε νέο αρχηγό είτε αναβαπτισμένο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η γενική αίσθηση στο Μαξίμου είναι πως οι βασικές υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ –Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου, Δούκας– έχουν όλες μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο από τον Στέφανο Κασσελάκη και ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί, μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση το φθινόπωρο. Οσον αφορά την παρασκηνιακή συζήτηση για το ποιον προτιμάει το Μαξίμου για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, απάντηση δεν υπάρχει. Οπως έλεγε στην «Κ» κυβερνητική πηγή, όλοι οι υποψήφιοι έχουν και τα θετικά τους και τα αρνητικά τους, και «όποιος κι αν εκλεγεί, έχουμε πολλά όπλα να τον αντιμετωπίσουμε».

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για το φθινόπωρο για μια πιθανή αναβίωση της παραδοσιακής κόντρας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, χωρίς πάντως να υποτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η βασική, όμως, αρχή που οδηγεί στο συμπέρασμα πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι δεύτερο κόμμα το φθινόπωρο είναι η ίδια η φύση του ελληνικού πολιτικού συστήματος: πρόκειται για τον βαθύ δικομματικό χαρακτήρα του, που σημαίνει πως αν η κλεψύδρα από ένα κόμμα αρχίσει να αδειάζει με ταχύ ρυθμό, θα αρχίσει να γεμίζει κάποιου άλλου κόμματος. Εξ ου και στο Μαξίμου, ανεξαρτήτως του το τι γίνεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρούν πως είναι κρίσιμο να μην αδειάσει η κλεψύδρα του δικού τους κόμματος.

Πλην των θεσμικών παρεμβάσεων στη ΔΕΘ, που θα καλύπτουν μια ευρεία κοινωνική ατζέντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει ένα πρόγραμμα περιοδειών για το φθινόπωρο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι επισκέψεις θα συνοδεύονται από ανακοινώσεις των έργων που έχουν υλοποιηθεί αλλά και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία, έως τις επόμενες εκλογές. «Ο στόχος είναι να μη χαθεί η επαφή με τους πολίτες και η πλατιά κοινωνική συμμαχία που χτίστηκε με πολύ κόπο από το 2016», αναφέρει κυβερνητική πηγή στην «Κ» δίνοντας το στίγμα του φθινοπώρου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT