Και πάλι στην Κάσο το ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume»

Και πάλι στην Κάσο το ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume»

Τελέσθηκε χθες η Θεία Λειτουργία για την εορτή των Εννιαημέρων της Παναγίας στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Θέμα

Τελέσθηκε χθες η Θεία Λειτουργία για την εορτή των Εννιαημέρων της Παναγίας στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας. Οι προσκυνητές ήταν λίγοι καθώς δεν δόθηκε άδεια στην καθιερωμένη ημερομηνία της 15ης Αυγούστου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αλλά αντιθέτως δόθηκε για τις 23 Αυγούστου, και λόγω των απειλών εθνικιστικών κύκλων που ζητούσαν την ακύρωση της άδειας που είχαν παραχωρήσει οι τουρκικές αρχές. Οι περισσότεροι από τους περίπου 100 προσκυνητές ήταν κυρίως από την Ελλάδα και τη Γεωργία. Στη Θεία Λειτουργία δεν παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αντ’ αυτού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, Στέφανος. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, απαγορεύθηκε η διέλευση οχημάτων προς τη μονή, ενώ μόνο επισκέπτες με ειδική άδεια επετράπη να μεταβούν στην Παναγία Σουμελά. Τις προηγούμενες ημέρες, εθνικιστικοί κύκλοι της Τουρκίας είχαν ξεκινήσει εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα κατά της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας και εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Εθνικιστές, όπως ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί, με δηλώσεις και αναρτήσεις τους ζητούσαν την ακύρωση της άδειας, κατηγορούσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πως παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, καλούσαν τους κατοίκους της Τραπεζούντας να εμποδίσουν την άφιξη των προσκυνητών και απειλούσαν να κλείσουν τους δρόμους που οδηγούν προς την Παναγία Σουμελά. Η νομαρχία της Τραπεζούντας και οι αστυνομικές αρχές φρόντισαν η τέλεση της Θείας Λειτουργίας να γίνει δίχως προβλήματα.

Το Πρόσωπο

Και πάλι στην Κάσο το ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume»-1

O ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Τσιόδρας (φωτογραφία) έχει παρακολουθήσει από κοντά και με διάφορες ιδιότητες την πορεία ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και στη διακυβέρνηση της χώρας και ακολούθως το πέρασμα σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σχολιάζοντας χθες (ΣΚΑΪ) τις τελευταίες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου διαπίστωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον ξέραμε, έχει τελειώσει». Οπως πρόσθεσε, «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα προϊόν της κρίσης, που αναπτύχθηκε την περίοδο 2012-15 με όπλο την τοξικότητα, έτσι πολιτεύτηκε και όσο ήταν στην κυβέρνηση και όταν ο λαός τον έφερε στην αντιπολίτευση, στα χρόνια 2019-2023». Περιέγραψε ακολούθως την περαιτέρω μείωση των ποσοστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει ότι «τώρα αυτή η ίδια τοξικότητα διαχέεται και στο εσωτερικό του και χαρακτηρίζει απολύτως την εσωκομματική αναμέτρηση».

Η Κατάταξη

Βελτιωμένη θέση στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. έχει η Ελλάδα με βάση την πραγματική ατομική κατανάλωση κατά κεφαλήν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Η χώρα μας βρίσκεται στην 21η θέση στην Ε.Ε. πάνω από τις περισσότερες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Κροατία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο 79% του μέσου όρου της Ε.Ε. Το στοιχείο παρουσιάζεται σε αντιπαραβολή με την προτελευταία θέση στην Ε.Ε. για τη χώρα μας, η οποία προκύπτει από το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης, και δείχνει την Ελλάδα στο 67% του μέσου όρου της Ε.Ε. των «27». Σύμφωνα με τη Eurostat, η πραγματική ατομική κατανάλωση κατά κεφαλήν, εκπεφρασμένη σε όρους αγοραστικής δύναμης, είναι καλύτερο μέτρο σύγκρισης της ευημερίας μεταξύ χωρών, καθώς μπορεί να θεωρηθεί δείκτης υλικής ευημερίας των νοικοκυριών, ενώ το ΑΕΠ είναι κυρίως δείκτης του επιπέδου της οικονομικής δραστηριότητας. Ο δείκτης πραγματικής ατομικής κατανάλωσης ήταν στο 77% του μέσου όρου της Ε.Ε. το 2019 και αυξήθηκε στο 79% το 2023. Το ίδιο διάστημα, στο πραγματικό ΑΕΠ η χώρα μας είχε την όγδοη υψηλότερη κατά κεφαλήν ανάπτυξη με σωρευτική αύξηση 7,8%, υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου (3,3%). Μόνο πέρυσι η Ελλάδα είχε τη δεύτερη υψηλότερη κατά κεφαλήν ανάπτυξη στο πραγματικό ΑΕΠ της Ε.Ε. με ρυθμό ανάπτυξης 2,5%.

Ο Τόπος

Για τρίτη φορά το τελευταίο δίμηνο το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume» βρίσκεται από χθες νοτίως της Κάσου, στο πλαίσιο διεξαγωγής ερευνών για την πόντιση καλωδίων. Οπως και την αμέσως προηγούμενη, έτσι και αυτή την τρίτη φορά κινείται εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, με την εκδοθείσα NAVTEX να έχει διήμερη ισχύ και να ολοκληρώνεται σήμερα. Κατά πάγια τακτική συνοδεύεται από κανονιοφόρο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ και πάλι η κίνηση του ιταλικού ερευνητικού «προσέλκυσε» το ενδιαφέρον της Αγκυρας, η οποία απέστειλε φρεγάτα για να παρακολουθεί τις κινήσεις του και πλέει –σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές– στα διεθνή ύδατα και σε απόσταση από το «Ievoli Relume» περίπου 29 ναυτικών μιλίων. Σημειώνεται, πάντως, ότι μία ημέρα πριν από την έξοδο του ερευνητικού, δηλαδή προχθές, σύμφωνα με πληροφόρηση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, σημειώθηκαν στην περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών, από ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και ένα ελικόπτερο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που δεν είχαν καταθέσει σχέδια πτήσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT