Κλιμακώνεται ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμακώνεται ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κόμμα και τρεις ψυχές βρίσκονται πλέον στην Κουμουνδούρου ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Η ηγετική ομάδα με τον Στέφανο Κασσελάκη, οι «87» και ο Παύλος Πολάκης συνθέτουν τις ομάδες που ψάχνουν να βρουν τις ισορροπίες. «Είναι σαφές το τι είπα και το τι θα κάνω», έγραψε στο Facebook ο Χανιώτης βουλευτής λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση, δείχνοντας πως η απόφασή του για αμφισβήτηση της ηγεσίας είναι μη αναστρέψιμη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως έχει διαλέξει αντίπαλο και αυτός δεν είναι ο πρώην στενός συνεργάτης του που τον οδήγησε στη νίκη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Μπορεί να τον αμφισβήτησε ευθέως, όμως έχει περάσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στο απυρόβλητο.

Η ανακοίνωση που έβγαλε μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στοχοποιούσε απολύτως τους «87», τους οποίους φαίνεται πως θέλει να οδηγήσει σε έξοδο από το κόμμα. Με νέο βίντεο χθες εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τονίζοντας πως «υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο: ο καθημερινός εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ έως το συνέδριο, ώστε να μη μείνει κανείς…». Κάλεσε μάλιστα τους «87» να αποκαλύψουν τώρα τις προθέσεις τους μιλώντας για σχήματα που εμφανίζονται μόνο μέσω ίντριγκας και υποσχέθηκε πως όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του θα προχωρήσει στο καταστατικό συνέδριο.

Είναι γεγονός πως οι «87» πολιτικά αλλά και ψυχικά βρίσκονται ουσιαστικά εκτός κόμματος. Του απάντησαν άμεσα πως «τον ΣΥΡΙΖΑ τον εξευτελίζει καθημερινά ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος τρέφεται με το να κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς». Κάποιοι στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρουν πως το σκηνικό θυμίζει έντονα το περασμένο φθινόπωρο με τις δύο διαδοχικές διασπάσεις. Το «σχοινί» στην Κουμουνδούρου τεντώνεται και το πιο πιθανό είναι να σπάσει πολύ σύντομα.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση απάντησε μέσω πηγών σε όσα της καταλόγισε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την Πολιτική Γραμματεία αναφέροντας πως «τις προσβολές του Στέφανου Κασσελάκη τις αφήνουμε στην κρίση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του συνόλου του προοδευτικού κόσμου της χώρας και του ελληνικού λαού. Αλλωστε αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται, μια και για μία ακόμη φορά έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας μέσω βραδινών αναρτήσεων, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα στη συνεδρίαση της Π.Γ., που ειπώθηκαν τα πάντα, δήλωνε ότι δεν σηκώνει το γάντι».

«Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται», αναφέρουν οι «87» για τον Στέφανο Κασσελάκη, που έκανε λόγο για «σχέδιο εξευτελισμού» του κόμματος μέχρι το συνέδριο.

Το «μπρα ντε φερ» συνεχίστηκε, με πηγές της Κουμουνδούρου να απαντούν με διευθύνσεις και ονόματα: «Στην προτροπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας για οικονομική ενίσχυση, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα κομματικά Μέσα, έχουν προθυμοποιηθεί και δανείσει, μέχρι στιγμής, ποσά ανάλογα με τις δυνατότητές τους, εκτός από τον ίδιο τον πρόεδρο, η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Πάνος Ρήγας, ο Νίκος Σκορίνης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Παναγιώτα Αράπη – Μπελώνη, ώστε να πληρωθεί μέρος των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα μίντια του κόμματος».

Ολα τα βλέμματα στρέφονται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Η Πόπη Τσαπανίδου θα κληθεί να ορκιστεί και να πάρει την έδρα του Οθωνα Ηλιόπουλου την Τετάρτη 28 του μήνα που ανοίγει η ολομέλεια, ενώ είναι σαφές πως ο Παύλος Πολάκης επιθυμεί το κόμμα να δείξει το γρηγορότερο δυνατόν την πόρτα της εξόδου στην Αθηνά Λινού. Σύμφωνα με πληροφορίες, 184 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ τους και κάποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με επιστολή τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζητούν την παραπομπή της Αθ. Λινού.

Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί τις επόμενες ημέρες. Ολα δείχνουν πως ασκείται πρέσινγκ προς την καθηγήτρια Επιδημιολογίας από την πλευρά Πολάκη, την οποία, όπως ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, θα τη συναντήσει όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις. Σε ανάρτηση που έκανε η Αθηνά Λινού ξεκαθάρισε πως θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη κατά του Παύλου Πολάκη και επισήμανε ότι παρέδωσε τα οικονομικά στοιχεία του ινστιτούτου της στο γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT