Η «χημεία» της ατζέντας στη ΔΕΘ

Ενα κρίσιμο δίμηνο κατά το οποίο η Νέα Δημοκρατία καλείται να «απορροφήσει» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου, να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επαναβεβαιώσει την ηγεμονία της στην πολιτική σκηνή, αναμένοντας και το διαφαινόμενο νέο σκηνικό στον χώρο της αντιπολίτευσης, εκκινεί άμεσα με πρώτο μεγάλο ορόσημο την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κρίσιμο δίμηνο κατά το οποίο η Νέα Δημοκρατία καλείται να «απορροφήσει» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου, να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επαναβεβαιώσει την ηγεμονία της στην πολιτική σκηνή, αναμένοντας και το διαφαινόμενο νέο σκηνικό στον χώρο της αντιπολίτευσης, εκκινεί άμεσα με πρώτο μεγάλο ορόσημο την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό μήνυμα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός στις 7 Σεπτεμβρίου θα είναι η «υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ν.Δ., αλλά με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς».

Παράλληλα, προκειμένου να απαντηθεί εμπράκτως η φιλολογία περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, καθώς η κυβέρνηση έχει εισέλθει στο έκτο έτος διακυβέρνησης, θα έλθουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή τα νομοσχέδια με τις διορθωτικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία του ΑΣΕΠ και για τα επιδόματα, αλλά και τα μέτρα στήριξης των οικογενειών που θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, φορολογικές ελαφρύνσεις προκειμένου να «ενθαρρυνθεί» η απόκτηση δεύτερου και τρίτου παιδιού. Σε πολιτικό επίπεδο, συνομιλητές του Κυρ. Μητσοτάκη απορρίπτουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Εμφαση θα δοθεί στον καλύτερο συντονισμό σε θέματα στα οποία εμπλέκονται περισσότερα του ενός υπουργεία, ώστε να μη σημειώνονται αδράνειες ή καθυστερήσεις, ενώ θα «απαντηθεί» και ο ισχυρισμός περί του εάν η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε «δεξιά στροφή» ή έχει στραμμένο το βλέμμα προς το Κέντρο και τα Αριστερά. Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, το επόμενο δίμηνο αναμένεται να αποσαφηνιστεί το τοπίο στον χώρο της αντιπολίτευσης. Οι εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφορούν εκ των πραγμάτων και τη Ν.Δ. Πολλοί στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως η απουσία ισχυρού αντιπάλου οδηγεί ορισμένες φορές σε «χαλαρότητα» και μειωμένα αντανακλαστικά υπουργούς και στελέχη, ενώ συμβάλλει και στην αποσυσπείρωση ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, όπως συνέβη στην αναμέτρηση του περασμένου Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό θα είναι διαφορετικό εάν μετά τις κυοφορούμενες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ διαμορφωθούν όροι για την αναβίωση του δικομματισμού. Και άλλο εάν παγιωθεί η εικόνα ενός συστήματος «ενάμιση κόμματος», με τη Ν.Δ. να διατηρεί, όπως τώρα, μεγάλη διαφορά από τους πολιτικούς της αντιπάλους, με την πρώτη θέση στις προσεχείς εκλογές να μην είναι διεκδικήσιμη.

«Χλωμό» φως για το Κυπριακό

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρασκηνιακή κινητικότητα περί το Κυπριακό να οδηγήσει σε δεύτερο χρόνο και συγκεκριμένα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου σε επανεκκίνηση των συνομιλιών, παρά την αδιάλλακτη στάση και την επιμονή σε φόρμουλα δύο κρατών από πλευράς της Αγκυρας. Δεν είναι τυχαίο πως παρακάμπτοντας τις πολιτικές αναταράξεις εντός Κύπρου, η Λευκωσία συναίνεσε στη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, το «κλειδί» των εξελίξεων το κρατάει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερ. Τατάρ θεωρείται ότι δεν έχει την ισχύ και το ειδικό πολιτικό βάρος προκειμένου να χαράσσει τη δική του πολιτική. Οσο για τη φόρμουλα που συζητείται, ως πιθανότερη είναι να πραγματοποιηθεί αρχικά συνάντηση των Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ με την παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ και, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, στο κάδρο στη συνέχεια να μπει και η πραγματοποίηση πενταμερούς. Οπως λέγεται, παρά τις ανελαστικές τους θέσεις, Αγκυρα και Τατάρ, με βάση το διπλωματικό blame game που εξελίσσεται, θα είναι δύσκολο να αποκρούσουν μέχρι τέλους τις πιέσεις για συνομιλίες στις οποίες συναινεί η Λευκωσία.

Η γεωγραφία του ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία ενόψει της μάχης της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου εισέρχονται οι διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που «χαρτογραφούν» τις δυνάμεις τους ανά την επικράτεια προκειμένου να διαμορφώσουν τη στρατηγική και το πρόγραμμα των περιοδειών τους. Παρότι ο νέος κύκλος των δημοσκοπήσεων για την εσωκομματική αναμέτρηση αρχίζει να «τρέχει» από αύριο, για τους βασικούς υποψηφίους Ν. Ανδρουλάκη, Χ. Δούκα, Αννα Διαμαντοπούλου και Π. Γερουλάνο υπάρχει ήδη «εμπειρικά» μια πρώτη εικόνα για τις περιοχές ανά την επικράτεια όπου μπορούν να διαμορφώσουν ισχυρή δυναμική και εκείνες στις οποίες υστερούν και θα απαιτηθεί να πραγματοποιήσουν καλύτερο «φίνις». Σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη που γνωρίζουν τον εσωκομματικό χάρτη του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Ανδρουλάκης εμφανίζεται να κυριαρχεί στην Κρήτη και την Ξάνθη, ενώ βαρόμετρο για τη συνολική παρουσία του ίσως αποτελέσει εάν θα επιτύχει να διατηρήσει τις δυνάμεις που κατέγραψε στις εκλογές για την ηγεσία το 2021 στην Ηπειρο και τη Θεσσαλία. Η Αννα Διαμαντοπούλου φέρεται να αναπτύσσει ισχυρή δυναμική σε όλο το βόρειο κομμάτι της χώρας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καστοριά –με εξαίρεση όπως προαναφέρθηκε την Ξάνθη–, ενώ εκτιμάται πως μπορεί να καταγράψει υψηλά ποσοστά και στην Ηπειρο. Παράλληλα, επιτελείς της θεωρούν πως είναι σε θέση να καταλάβει τη δεύτερη θέση στην Κρήτη, αλλά με απροσδιόριστη διαφορά από τον Ν. Ανδρουλάκη, ενώ καλείται να βελτιώσει αισθητά τις επιδόσεις της σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο. Ο Χ. Δούκας εμφανίζεται να έχει περισσότερο «οριζόντια» επιρροή ανά την επικράτεια από κάθε άλλο υποψήφιο, αλλά χωρίς, όπως λέγεται, να διαθέτει περιοχές – προπύργια, παρότι η δυναμική του είναι μεγαλύτερη του μέσου όρου σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα. «Οριζόντια» είναι επίσης η υποψηφιότητα του Π. Γερουλάνου, που φαίνεται να αντλεί σημαντικές δυνάμεις από το Λεκανοπέδιο. Πάντως, στην Αττική θα δοθεί σκληρή μάχη από όλους τους υποψηφίους, με τους Χ. Δούκα και Αννα Διαμαντοπούλου να φιλοδοξούν να διεκδικήσουν την πρώτη θέση, ενώ αποτελούν ερωτηματικό οι «αντοχές» που θα επιδείξει ο Π. Γερουλάνος τις τελευταίες δύο εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, όταν η πόλωση ενόψει της εσωκομματικής κάλπης θα κορυφωθεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT