Θεωρείο: Σενάριο Πικραμμένου

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εκκινήσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, έχει ξεκινήσει μια κουβέντα για το ποιος μπορεί να τεθεί επικεφαλής της διαδικασίας από την κυβέρνηση. Αυτό που ακούω έντονα είναι το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου, καθώς ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαθέτει και τη θεσμική και τη νομική επάρκεια. Σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, συνεπάγεται πως το σενάριο για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα προχωρήσει, κάτι που οσμίζομαι ούτως ή άλλως πως έχει μικρότερες πιθανότητες από ό,τι κάποιους μήνες πριν.

Επικίνδυνες αποστολές

Και επισήμως ανέλαβε εντός της εβδομάδας τα νέα του καθήκοντα ως διοικητής του Αγίου Ορους ο πρώην υπουργός και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής. Ο Στεφανής από τη νέα του θέση, ωστόσο, θα κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές δύσκολες καταστάσεις, που χρειάζονται εκτός από στρατιωτική πειθαρχία –που την έχει– και πολιτική μαεστρία. Η κατάσταση με τη σχισματική Μονή Εσφιγμένου, που απειλείται με έξωση από το Αγιον Ορος (υπάρχει δικαστική απόφαση), αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος διοικητής. Αλλά δεν είναι η μόνη. Τουλάχιστον 4-5 μονές του Ορους θεωρείται πως ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και χρειάζεται και εκεί ειδικός χειρισμός. Η τελευταία άσκηση, αλλά όχι αμελητέα, που θα κληθεί να λύσει ο πολιτικός διοικητής έχει να κάνει με τις… εκλογές, καθώς αποδεδειγμένα υπήρχαν αρκετές μονές που στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες έδιναν γραμμή για το κόμμα Νίκη, κάτι μάλιστα που στέφθηκε με επιτυχία όπως φάνηκε εκ του… αποτελέσματος.

Φλερτ με «γαλάζιους»

Η απήχηση που έχει η Αννα Διαμαντοπούλου σε έναν κόσμο πιο κεντροδεξιό ή, αν προτιμάτε, πιο μεταρρυθμιστικό, αποτυπώνεται και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, έκανε επίσημο κάλεσμα συνεργασίας στους τοπικούς άρχοντες ανά την Ελλάδα μέσω ανοικτής επιστολής. Το φλερτ, πάντως με τους δημάρχους, ακόμη και αν αυτοί ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, προϋπήρχε της πρόσφατης επιστολής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νεοδημοκράτης δήμαρχος Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς, ο οποίος διοργάνωσε στα τέλη Ιουλίου εκδήλωση στην υποψήφια πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή του, συστήνοντάς τη μάλιστα προσωπικά ο ίδιος σε πολίτες, κάτι που προκάλεσε εντύπωση. Και όπως μαθαίνω, δεν είναι ο μόνος «γαλάζιος» που «ψηφίζει» Αννα.

Αναρτήσεις κατά Δούκα

Μένω στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται πως έχει ανοίξει μια άτυπη βεντέτα με τον Χάρη Δούκα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στενός συνεργάτης του Γερουλάνου «πυροβολεί» κατά ριπάς τον δήμαρχο της Αθήνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιοποιώντας την κόντρα που υπάρχει μεταξύ των δύο. Το ποια είναι η αιτία, ωστόσο, παραμένει άγνωστο. Μία πιθανότητα είναι ο Γερουλάνος να θεωρεί τον Δούκα «αχάριστο», αφού τον βοήθησε πολύ και προσωπικά στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου του για τον Δήμο της Αθήνας, ενώ του παραχώρησε ακόμη και το προσωπικό του γραφείο για την καμπάνια του. Και σήμερα, ο Δούκας αποτελεί βασικό του αντίπαλο για το ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Ινκόγκνιτο συναντήσεις

Πολιτικό πρόσωπο που έχει ακουστεί για πιθανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ινκόγκνιτο συναντήσεις εντός του θέρους με Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί, βέβαια, οι συναντήσεις να μην είχαν καμία σχέση με την προεδρία, αλλά το σημειώνω.

Οι διακοπές των πρώην

Με αφορμή το περιστατικό με τη Ζωή Ράπτη, που κάποιος τη τράβηξε επάνω σε ένα καΐκι να χορεύει λες και έπιασε το… έγκλημα επ’ αυτοφώρω, ένας καλός φίλος μού θύμισε πως όχι πολύ παλιά, αλλά τη δεκαετία του 2000, οι διακοπές των πολιτικών ήταν κάτι απολύτως φυσιολογικό και κανείς δεν ασχολιόταν. Ο Κώστας Σημίτης πήγαινε για σχεδόν ένα μήνα στη Σίφνο, ενώ και οι διακοπές του Κώστα Καραμανλή στο Μαγγανάρι της Ιου ήταν παγκοίνως γνωστές. Τι άλλαξε μέσα σε αυτή την εικοσαετία και οι διακοπές των πολιτικών έχουν γίνει κάτι σαν… έγκλημα, με τόση τοξικότητα, χρήζει κοινωνιολογικής ανάλυσης.

Αλλαγή στο όριο του 3%

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία έφτασε στα αυτιά μου. Υπάρχουν, λέει, σκέψεις της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο εισόδου στη Βουλή, από το 3% στο 5%. Η εικόνα που παρουσιάζει η οκτακομματική Βουλή έχει προβληματίσει σφόδρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς βλέπει ότι σχεδόν κάθε νομοσχέδιο μετατρέπεται σε ένα κοινοβουλευτικό πανηγύρι 2 και 3 ημερών χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Και η αύξηση του ποσοστού που θα είναι το κατώφλι εισόδου στη Βουλή μπορεί να αποτελέσει τη λύση. Βέβαια, αυτό ακόμη και αν γίνει, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Αλλά ποιος εγγυάται πως οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι πάλι… διπλές;

«Oχι» σε κοινή ομιλία Καραμανλή – Σαμαρά

Τελευταία, έχει αναπτυχθεί μια έντονη παραφιλολογία πως Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζουν νέα κοινή ομιλία το φθινόπωρο. Ωστόσο, το σενάριο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς αμφότεροι θεωρούν –και ορθώς– ότι μια νέα κοινή εμφάνιση δεν μπορεί να έχει εκ των πραγμάτων την ίδια δυναμική. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως οι δύο πρώην δεν είναι σε τακτική επαφή, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη Καραμανλή στην Πύλο και το αποθεωτικό σχόλιο του υιού Σαμαρά, που αποτυπώνει την ώσμωση των δύο οικογενειών. Το γεγονός, πάντως, ότι δεν αναμένεται κοινή εμφάνιση των δύο δεν αποκλείει να κάνουν αμφότεροι τις παρεμβάσεις τους, αλλά αυτή τη φορά κατά μόνας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT