Η μάχη των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο Διαδίκτυο

Η μάχη των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο Διαδίκτυο

Στη μάχη του Διαδικτύου έχουν ριχτεί, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες περιοδείες τους σε πόλεις, γειτονιές και χωριά, με στόχο τη διεύρυνση του κύκλου των υποστηρικτών τους, τα επτά πρόσωπα που σε επίπεδο προθέσεων παραμένουν στην κούρσα για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ – ενόψει της εσωκομματικής κάλπης του Οκτωβρίου

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μάχη του Διαδικτύου έχουν ριχτεί, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες περιοδείες τους σε πόλεις, γειτονιές και χωριά, με στόχο τη διεύρυνση του κύκλου των υποστηρικτών τους, τα επτά πρόσωπα που σε επίπεδο προθέσεων παραμένουν στην κούρσα για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ – ενόψει της εσωκομματικής κάλπης του Οκτωβρίου.

Ευνοημένος και σ’ αυτό το πεδίο ήταν εξαρχής αντικειμενικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς ως νυν πρόεδρος του κόμματος έχει τις περισσότερες θεσμικές εμφανίσεις και συνεπώς ανάλογη προβολή στα επίσημα κομματικά μέσα: ιστοσελίδα και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε –όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο– κάποιες διαμαρτυρίες από συνυποψηφίους του, με τις όποιες παρασκηνιακές συνεννοήσεις να οδηγούν στη διατήρηση μιας υποτυπώδους «ισορροπίας», μέσω της καθημερινής έκδοσης ανακοινώσεων και αναρτήσεων από τη Χαριλάου Τρικούπη σχετικών με δραστηριότητες βουλευτών – μη υποψηφίων για την αρχηγία.

Λιγότερο, πλην όμως επίσης ευνοημένος έναντι των άλλων είναι και ο Χάρης Δούκας, καθώς έχει και την ιδιότητα του δημάρχου Αθηναίων, οπότε η ιστοσελίδα και οι επίσημοι «λογαριασμοί» του μεγαλύτερου δήμου της χώρας συνιστούν πεδίο παράλληλης προβολής του. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Δούκας διαθέτει και έτερη ιστοσελίδα με την επαγγελματική του ιδιότητα (ως «Καθηγητής στο Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου»), η οποία –ωστόσο– μέσω συνδέσμων παραπέμπει στα social media τα οποία είναι αφιερωμένα στην κομματική υποψηφιότητά του.

Στην ιντερνετική αυτή μάχη, έντονο είναι –λόγω και της φύσης των διαδικτυακών μέσων– το στοιχείο των συμβολισμών.

Το κεντρικό σύνθημα στην ιστοσελίδα του κ. Ανδρουλάκη εστιάζει στη «συνέχεια», προσβλέποντας στην επανεκλογή του: «Συνεχίζουμε μαζί στον δρόμο της ενότητας και της πολιτικής μας αυτονομίας. Συνεχίζουμε μαζί για να πάμε ακόμη ψηλότερα», εμφανίζεται να λέει ο νυν πρόεδρος. Οι δε κυρίαρχες φωτογραφίες είναι από ομιλίες του σε κομματικές εκδηλώσεις.

Τα κεντρικά συνθήματα και οι λέξεις «κλειδιά» που έχουν επιλέξει, ενώ η προεκλογική τους εκστρατεία μπαίνει από την επόμενη εβδομάδα στην τελική της ευθεία.

«Σχέδιο για την κοινωνία. Κόμμα που ακούει την κοινωνία. Ενότητα με προοπτική», είναι οι δώδεκα λέξεις που επέλεξε να προβάλει μέσω της ιστοσελίδας του ο Π. Γερουλάνος, ενώ στο Facebook μιλάει για «Νίκη αξιών».

Τη λέξη «κλειδί», δηλαδή την «κοινωνία» προβάλλει και η Νάντια Γιαννακοπούλου, προκειμένου να υπογραμμίσει την εκτίμηση –που μοιράζεται με τον κ. Γερουλάνο– ότι το κόμμα υπό τον σημερινό πρόεδρό του έχει αποκοπεί από τους πολίτες: «Ξαναφέρνουμε το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία», τονίζει η μία εκ των δύο γυναικών υποψηφίων, για να συμπληρώσει: «Τολμήσαμε. Σπείραμε θέληση. Τώρα δρέπουμε καρπούς».

Το στοιχείο που θεωρεί και δυνατό της «χαρτί», δηλαδή πως θεωρείται «πρωθυπουργίσιμη», υπογραμμίζει στον δικό της ιστότοπο η Αννα Διαμαντοπούλου: «Ζητώ τη στήριξή σας για ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ» τονίζει, με τη σελίδα της στο Facebook να είναι πλημμυρισμένη από συνεντεύξεις της και βίντεο από περιοδείες και τηλεοπτικές της εμφανίσεις.

«Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα», είναι το μότο που επιλέγει για το δικό του κεντρικό ιντερνετικό μετερίζι ο κ. Δούκας, με τις σελίδες του στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, να θυμίζουν εκκρεμές μεταξύ των κομματικών και των αυτοδιοικητικών του ιδιοτήτων.

«Επιλογή ρήξης και ελπίδας» είναι η φράση που κοσμεί την ιστοσελίδα του Μιχ. Κατρίνη, με τον όρο «ελπίδα» να υπάρχει παράλληλα και στο σύνθημα Δούκα. Ο δημοσιογράφος και θεωρούμενος ως λιγότερο «ισχυρός» Γιάννης Κανελλάκης, αν για κάτι «ξεχωρίζει» έως τώρα είναι για την επιλογή του να έχει κεντρική φωτογραφία μια αρκετά παλιά, που εμφανίζει τον ίδιο αγκαλιά με τον όχι πια εν ζωή ιστορικό ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ.

Σχεδόν όλοι, τέλος, διατηρούν ανάλογες σελίδες και σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Χ και το Instagram.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT