Πλατφόρμα με στόχο τη διαφάνεια

Οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία των έργων στην περιοχή τους

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίοδος αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θεωρείται παραδοσιακά η «αρχή» της νέας σεζόν, καθώς σχεδόν άπαντες έχουν επιστρέψει από τη θερινή ανάπαυλα και ξεκινάει η επίσημη πολιτική κινητικότητα. Με αυτό ως δεδομένο, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού που δίνουν το στίγμα του νέου ξεκινήματος, μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της ΔΕΘ. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου το πρόγραμμα θα είναι πλήρες και έχει ως κέντρο βάρους τους πολίτες και την καθημερινότητά τους.

Στο πρόγραμμα δεσπόζει ειδική εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί η ψηφιακή πλατφόρμα «erga.gov.gr», μια πρωτοποριακή εφαρμογή όπου τόσο οι τοπικές αρχές, δηλαδή η αυτοδιοίκηση, όσο και η κοινωνία των πολιτών θα μπορούν να παρακολουθούν, ανά πάσα στιγμή και σε πραγματικό χρόνο, την πορεία ολοκλήρωσης ενός έργου της περιοχής τους. Αυτή η νέα δυνατότητα ενισχύει τη διαφάνεια, καθώς οι τοπικοί άρχοντες θα λογοδοτούν πιο εύκολα έναντι της κοινωνίας, ενώ οι πολίτες αποκτούν περισσότερη πρόσβαση στην πληροφορία και ως εκ τούτου αυξημένο ρόλο, που είναι ένα ζητούμενο για την κυβέρνηση, «ενισχύοντας τη Δημοκρατία», όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Οπως ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης, η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις στον ρυθμό αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Από εκεί και πέρα, στην ίδια εκδήλωση αναμένεται να παρουσιαστεί και η στρατηγική της κυβέρνησης ευρύτερα για την περιφερειακή ανάπτυξη με ορίζοντα μάλιστα το 2030, ενώ παράλληλα θα συνεδριάσει στις 18.30 το συντονιστικό για τον Fly Over παρουσία του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα. Στη συνεδρίαση πρόκειται να συζητηθούν προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού της Θεσσαλονίκης λόγω των εργασιών κατασκευής.

Στην ίδια λογική της βελτίωσης της καθημερινότητας, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες το πρωί το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ στο Κορωπί, απ’ όπου άρχισαν δρομολόγια σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής τα 30 πρώτα νέα λεωφορεία, από τα συνολικά 211, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα εξυπηρετούν συνολικά 63 περιαστικές γραμμές της Αττικής. Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην ανανέωση και στον εκσυγχρονισμό του στόλου των αστικών και των περιαστικών λεωφορείων, τονίζοντας (ΕΡΤ) πως τα 30 νέα λεωφορεία «είναι ένα μόνο μικρό τμήμα από μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2025 να έχουμε στην Αττική συνολικά 950 καινούργια λεωφορεία». Με αφορμή μάλιστα τη σημερινή επίσκεψή του στη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Βόρεια Ελλάδα. «Να πω ότι ήδη στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν 110 καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία, μιλάμε για περίπου το εν τρίτον του συνολικού στόλου των λεωφορείων της Θεσσαλονίκης το οποίο έχει ήδη ανανεωθεί. Είναι κάτι το οποίο οι συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη ήδη το διαπιστώνουν», κατέληξε. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός άλλωστε είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να δοθεί σε λειτουργία και το μετρό της Θεσσαλονίκης. Το παζλ της καθημερινότητας που θέλει να συνθέσει η κυβέρνηση φάνηκε και από τη χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία, σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 18 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενώ εστιάζει στα του οίκου της, δεν αφήνει αναπάντητες τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι χειρότερη από της Βουλγαρίας. «Δεν είμαστε σε αγοραστική δύναμη σε χειρότερο επίπεδο από τη Βουλγαρία», τονίζει, δίνοντας τρία στοιχεία: α) η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση στην Ε.Ε. με θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό, β) στην 21η θέση στην πραγματική ατομική κατανάλωση κατά κεφαλήν και γ) βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις στον ρυθμό αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. «Είναι δεδομένο ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας ούτως ώστε να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επίπεδο εισοδημάτων, αλλά όσο επικίνδυνος είναι ένας πανηγυρισμός, άλλο τόσο άδικη είναι η ισοπέδωση», καταλήγει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT