ΣΥΡΙΖΑ: Ζυγίζουν δυνάμεις σε εκρηκτικό κλίμα

ΣΥΡΙΖΑ: Ζυγίζουν δυνάμεις σε εκρηκτικό κλίμα

«Κλειδί» οι 151 ψήφοι για να τεθεί ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί πηγές της Κουμουνδούρου να τονίζουν πως η σημερινή, αιφνιδιαστική απογευματινή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η καθιερωμένη που γίνεται στην αρχή της χρονιάς για τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου, ωστόσο με τις εξελίξεις στο κόμμα να «τρέχουν» η σημασία της είναι μεγάλη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια πρώτη «σφυγμομέτρηση» των διαθέσεων των βουλευτών, να καταγράψει αντιδράσεις και φυσικά απουσίες. Ο ίδιος δεν θα είναι παρών και είτε θα συνδεθεί μέσω Zoom είτε θα στείλει κάποια εισήγησή του.

Ολα τα σημάδια δείχνουν πως με τον Παύλο Πολάκη βρίσκονται σε απόλυτη ρήξη και δεν φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν πολλά για να αλλάξει το κλίμα.

Θα ήταν μεγάλη υποχώρηση για τον Στέφανο Κασσελάκη τις επόμενες 12 ημέρες που απομένουν μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να αποπέμψει την Αθηνά Λινού αλλά και να επαναφέρει τον Παύλο Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ηδη βρίσκεται στο απυρόβλητο και αυτό έχει ερμηνευθεί ως προσπάθεια επαναπροσέγγισής του.

Η κρίσιμη αριθμητική

Αυτό που εκτιμούν στελέχη κοντά στην ηγεσία είναι πως ο Χανιώτης βουλευτής ενδεχομένως να κάνει πίσω και να μην αμφισβητήσει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ αν πεισθεί ότι τα «κουκιά» δεν βγαίνουν.

Υποστηρίζουν ότι μαζί με τους «87» είναι σχεδόν αδύνατον να πλησιάσει τον «μαγικό αριθμό» «151» που απαιτείται για να τεθεί ζήτημα ηγεσίας. Θυμίζουν πως στην προτελευταία Κεντρική Επιτροπή η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν ήθελε να γίνει καταμέτρηση για το θέμα που διαφωνούσε και αφορούσε τον χρόνο διεξαγωγής του καταστατικού συνεδρίου.

Η πλευρά των «87» έχει αντίθετη άποψη για τις ισορροπίες στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο. Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 110-120 ψήφους στο όργανο και ο Παύλος Πολάκης πάνω από 30, και συνεπώς ο στόχος της πλειοψηφίας δεν φαντάζει αδύνατος.

Πάντως, με υπογράφοντα και τον Μάρκο Χατζησάββα κυκλοφόρησε πολιτικό κείμενο που υπογράφουν 870 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και 34 από την Κεντρική Επιτροπή. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται: «Δεν μπορούμε να μένουμε πλέον με σταυρωμένα χέρια βλέποντας συγκεκριμένα στελέχη και ομάδες μέσα στο κόμμα μας που σε αγαστή συνεργασία με την κομματική γραφειοκρατία ροκανίζουν μεθοδικά τόσο τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη όσο και το ίδιο το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για το οποίο έχουμε δώσει τεράστιο αγώνα από το 2012».

Οι «προεδρικοί» εκτιμούν πως οι συσχετισμοί δεν επιτρέπουν την αμφισβήτηση Κασσελάκη – Συνεδριάζει σήμερα εν μέσω συνεχιζόμενων εσωκομματικών αντι-παραθέσεων η Κ.Ο.

Σε κάθε περίπτωση όλα είναι ρευστά, καθώς φαίνεται να υπάρχουν και δεκάδες ψήφοι που είναι «ακαθόριστες». Ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε στο Open πως «προφανώς θα στηρίξει κάποιον υποψήφιο η ομάδα των “87”. Δεν είναι φράξια οι “87”. Είναι ιδεολογικό ρεύμα».

Το ερώτημα που αρχίζει και πλανάται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης αν ο Παύλος Πολάκης προχωρήσει στην αμφισβήτησή του και η πλειοψηφία υπέρ του είναι οριακή ή υπερτερεί μόνο με 10-20 ψήφους. Θα μπορεί να σταθεί ως πρόεδρος από τη στιγμή που σχεδόν τα μισά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα τον έχουν αμφισβητήσει; Τις απαντήσεις ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση να τις δώσει το καταστατικό συνέδριο που θα ακολουθήσει μετά το έκτακτο και θα αλλάξει όχι μόνο τη σύνθεση αλλά και τα ίδια τα όργανα.

Οι υποψηφιότητες

Ηδη αρχίζουν στον ορίζοντα να μπαίνουν νέα ονόματα στο τραπέζι από τη στιγμή που τεθεί θέμα ηγεσίας. Ο Νίκος Φαραντούρης από τις Πρέσπες με το μήνυμά του έδειξε πως αν υπάρξουν εξελίξεις, δεν θα αφήσει να πάει χαμένη η «δυναμική» που του δίνει η εκλογή του στην Ευρωβουλή με περισσότερες από 140.000 ψήφους. Θα μπορούσε η Ρένα Δούρου, που έχει επιλέξει πολύ προσεκτικά να μη συμμετάσχει σε εσωτερικές συγκρούσεις, να κατέβει στην κούρσα διαδοχής; Είναι ένα πρόσωπο που δρα ενωτικά, δεν έχει διαταράξει τις σχέσεις της με τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ πάντα ήταν κοντά με τον Παύλο Πολάκη.

Την Τετάρτη ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναμένεται να επικοινωνήσει με την Πόπη Τσαπανίδου προκειμένου να πάρει την απάντησή της σε σχέση με την έδρα του Οθωνα Ηλιόπουλου. Οι εκτιμήσεις φέρουν την πρώην εκπρόσωπο Τύπου να ορκίζεται την Παρασκευή. Τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη έχουν αρχίσει ήδη να βάζουν στο κάδρο των εξελίξεων τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ερωτώμενος στα Παραπολιτικά FM αν θα μπορούσε ο πρώην πρωθυπουργός να λάβει κάποια πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε πως «θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία, αν και επαναλαμβάνω οι έδρες έχουν ονοματεπώνυμο, οπότε πόσο μπορείς να πιέσεις έναν άνθρωπο αν εμμένει πεισματικά στο να τη διατηρήσει». Ο Πέτρος Παππάς στον ΣΚΑΪ ανέφερε για την εσωκομματική αντιπολίτευση: «Από τους πρώτους τρεις μήνες ακολούθησαν την προτροπή του κ. Τσίπρα, του τέως αρχηγού, να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο τον Φλεβάρη και συνεχίζουν και το κάνουν».

Ενωτική ανάρτηση και καταδίκη του μπούλινγκ

Επιχειρώντας να εμφανιστεί ενωτικός, ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του ζήτησε από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος «να κατευνάσουν τους τόνους και να μην τροφοδοτούν τα συστημικά ΜΜΕ, που βασίζονται στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για τα συμφέροντά τους».

Μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε στο Διαδίκτυο η Κατερίνα Νοτοπούλου για την πολιτική διαφωνία της μαζί του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ίδια ανάρτηση συμπλήρωσε: «Καταδικάζω οποιοδήποτε μπούλινγκ διαδικτυακά ή διά ζώσης, στην τηλεόραση ή στη Βουλή, στο γήπεδο ή στο σπίτι. Δεν νοείται να στοχοποιούνται συμπολίτες μας για αναπηρία, για τη φυσική εμφάνισή τους, για τον προσανατολισμό τους, για την καταγωγή τους κ.ο.κ. Οσοι παραβιάζουν αυτές τις αξίες, που τις κρατώ ακράδαντα μέσα μου, δεν με εκπροσωπούν».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στο Action 24, ανέφερε χθες πως «ο πρόεδρος, αν θέλετε, έχει δείξει μια επιλεκτική στάση απέναντι στο ποιες σεξιστικές, συκοφαντικές επιθέσεις καταγγέλλει, και ποιες τις ανέχεται και οι υποστηρικτές του τις υποστηρίζουν επώνυμα ή ανώνυμα».

Συγκλονισμένος για τα όσα άκουσε σχετικά με το θανατηφόρο τροχαίο στον ΒΟΑΚ δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τις μητέρες των παιδιών στα Χανιά. «Πρόκειται για ένα ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σε αυτό που βίωσαν αυτές οι οικογένειες, που είναι ένας συνδυασμός εργασιακής εκμετάλλευσης στα παιδιά τους και εγκληματικής κυβερνητικής ευθύνης για τον ΒΟΑΚ», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Αργότερα ανήρτησε και σχετικό βίντεο αναφέροντας πως ο πρωθυπουργός δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT