Η τελετή έναρξης στο Παρίσι και η Ιερά Σύνοδος

Η τελετή έναρξης στο Παρίσι και η Ιερά Σύνοδος

Οι πυρκαγιές θα συνεχίσουν να μας απασχολούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι και η φετινή ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα

Οι πυρκαγιές θα συνεχίσουν να μας απασχολούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι και η φετινή ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας (ΣΚΑΪ), μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών, δηλαδή 50% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Είναι εντυπωσιακή η συμβολή των εθελοντών στην προσπάθεια πρόληψης και κατάσβεσης και, σύμφωνα με τα στοιχεία, το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύουν 4.000 εθελοντές και επιπλέον 5.000 συνδράμουν στην Πολιτική Προστασία. Οσον αφορά τη φωτιά στον Βαρνάβα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «δεν έσβησε στον Βαρνάβα γιατί οι συνθήκες ήταν ανυπέρβλητες». Οπως πρόσθεσε, στο σημείο έπνεαν άνεμοι 8 και 9 μποφόρ. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει προκειμένου να αλλάξει η φύτευση κοντά στα σπίτια και να τοποθετηθούν βραδύκαυστα δέντρα ως ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης.

Το πρόσωπο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου (φωτογραφία), που διαφοροποιήθηκε από την κεντρική γραμμή του κόμματός του και έκανε μια εξαιρετικά καίρια παρέμβαση για το θέμα των πρόσφατων αναρτήσεων και αναφορών του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά: «Μπορούμε όταν λέμε να σηκώσουμε την πατρίδα λίγο ψηλότερα να πάμε όλο και πιο χαμηλά και να μην ξέρουμε πού τελειώνει ο πάτος; Μπορείτε να σκεφτείτε άλλους ευρωβουλευτές να μιλάνε με αυτή τη γλώσσα, που δεν θυμίζει πεζοδρόμιο απλά, θυμίζει καταγώγιο της Τρούμπας το 1950; Είναι ξεκάθαρα όχι μόνο θέμα ΣΥΡΙΖΑ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πάρει τις αποφάσεις του και ο εισαγγελέας, γιατί έχουμε ψηφίσει και έναν νόμο για ρητορική μίσους», δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου (Αction24). Τόνισε επίσης ότι «εγώ ντράπηκα και δεν μπορούσα να ακούσω όλο το ηχητικό. Δεν είναι μόνο το “μπάτσος”, το οποίο είναι φυσικά καταδικαστέο, αλλά είναι το λιγότερο σε σχέση με αυτό που είπε “να ψοφήσει ό,τι αγαπάς”. Αυτό σαν αξία τι μπορεί να έχω εγώ κοινό στο ίδιο κόμμα».

Η αντίδραση

Μπορεί να πέρασε αρκετός καιρός από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, αλλά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν ξέχασε το θέμα, το οποίο απασχόλησε τη συνεδρίασή της το προηγούμενο διήμερο. Η ΔΙΣ σε ανακοίνωσή της εκφράζει «την αντίθεσή Της για τα όσα πρωτοφανή παρατηρήθηκαν». Και ποια ήταν αυτά; «Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων των Παρισίων και στο όνομα του εντυπωσιασμού, της “συμπερίληψης” και του “δικαιωματισμού” υπήρξαν σκηνές χλευασμού κατά κύριο λόγο χριστιανικών θρησκευτικών συμβόλων και προσώπων, προκαλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το θρησκευτικό αίσθημα και την πίστη δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η Ιερά Σύνοδος εμφατικά τονίζει το χρέος όλων να τιμούν και να σέβονται τα σύμβολα όλων ανεξαιρέτως των θρησκειών, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια θλιβερά φαινόμενα».

Ο τόπος

Η Κρήτη, όπου το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Στέφανος Κασσελάκης παντρεύεται τον Τάιλερ Μακμπέθ. Σε μια μάλλον ασυνήθιστη κομματική ανακοίνωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σεβαστούν τις προσωπικές και οικογενειακές στιγμές του προέδρου του κόμματος τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη. «Δεν επιθυμούμε οποιουδήποτε είδους δημοσιογραφική κάλυψη ενός γεγονότος που δεν αφορά την πολιτική δραστηριότητα του προέδρου, αλλά είναι αμιγώς προσωπικό και προγραμματίστηκε πριν από έντεκα μήνες», αναφέρεται. Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθεί αντι-drone σύστημα ώστε να μην μπορεί να καταγράψει κάποιος εικόνες από ψηλά, αλλά και ότι θα αφαιρεθούν τα κινητά τηλέφωνα από τους προσκεκλημένους και τους εργαζομένους στους χώρους που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις, η όλη εικόνα παραπέμπει σε γάμους Αμερικανών διασήμων που συνήθως πωλούν αποκλειστικές εικόνες από ανάλογες εκδηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης.

Η ατάκα

Οτι οι προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δεν είναι ευοίωνες, έχει καταστεί σε όλους σαφές. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ φροντίζει με κάθε δημόσια τοποθέτησή του να το υπενθυμίζει. «Η κυριαρχία μας και τα δικαιώματά μας, που πηγάζουν από τις διεθνείς συμβάσεις, και τα επιτεύγματά μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Αυτά θα γίνουν αποδεκτά και μετά θα καθίσουμε στο τραπέζι», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι «το κράτος της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό, με την αμυντική βιομηχανία της, με τη “Γαλάζια Πατρίδα” της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, με κάθε είδους στρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT