ΠΑΣΟΚ: Τρία αγκάθια στον δρόμο προς τις κάλπες

ΠΑΣΟΚ: Τρία αγκάθια στον δρόμο προς τις κάλπες

Το στοίχημα της σοβαρότητας και της συνεννόησης αναδεικνύεται σε κομβικό διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία της εσωκομματικής προεκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη ηγεσίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στοίχημα της σοβαρότητας και της συνεννόησης αναδεικνύεται σε κομβικό διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία της εσωκομματικής προεκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη ηγεσίας. Το παράδειγμα προς αποφυγήν είναι προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα όσα συμβαίνουν εδώ και ένα χρόνο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποκορύφωμα τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Καθώς η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται, το προσεχές διάστημα κρίνεται μια σειρά από διαδικαστικά αλλά και ουσιαστικά ζητήματα, που απειλούν να διαταράξουν το κλίμα εάν δεν επιδειχθεί από όλους τους υποψηφίους ψυχραιμία.

Η πρώτη κομβική ημερομηνία είναι η 9η Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί στους υποψηφίους για συλλογή υπογραφών. Από το επιτελείο του Χάρη Δούκα αναφέρουν ότι από εκείνη την ημερομηνία και μετά ο Νίκος Ανδρουλάκης θα θεωρείται «υπηρεσιακός» πρόεδρος όσον αφορά την κομματική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει οι όποιες αποφάσεις αφορούν ή επηρεάζουν την εκλογική διαδικασία να λαμβάνονται σε μια βάση συνεννόησης.

Ενόψει της 9ης Σεπτεμβρίου και της παρουσίασης των υπογραφών που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι, ο Μιχάλης Κατρίνης πρόκειται σήμερα ή αύριο να απευθύνει επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας για να θέσει το ζήτημα του μητρώου στελεχών. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του, το μητρώο που δόθηκε στους υποψηφίους είναι τελείως αναξιόπιστο και δεν μπορεί να γίνει η σύγκριση των υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί με βάση αυτές τις λίστες. Ο κ. Κατρίνης θα ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα σε όλους όσοι έχουν υπογράψει υπέρ της υποψηφιότητας κάποιου να θεωρηθούν μέλη του κόμματος.

Ζητούμενο η αποφυγή εσωκομματικών εντάσεων, όπως αυτές που ταλανίζουν τους τελευταίους μήνες τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Σεπτεμβρίου και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, όπου οι υποψήφιοι θα καταθέσουν την πολιτική πρότασή τους. Ενώ υπάρχει μια αρχική αναφορά σε ανοιχτή διαδικασία στην Κεντρική Επιτροπή, από ορισμένους υποψηφίους τίθεται το θέμα σε τι ακριβώς μεταφράζεται αυτό. «Θα μεταδοθεί η συνεδρίαση ώστε να μπορεί όποιος επιθυμεί να την παρακολουθήσει; Ή εννοούμε ότι θα μπορεί όποιος επιθυμεί να έρθει και να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία;», αναρωτιέται συνεργάτης ενός εκ των υποψηφίων. Γίνεται λόγος για ανησυχία ότι μπορεί από κάποιους να επιδιωχθεί η συνεδρίαση να μετατραπεί σε εκδήλωση κλακαδόρων, προκειμένου να δοθεί η αίσθηση ότι κάποιος ή κάποιοι εκ των υποψηφίων έχουν μεγαλύτερη επιρροή. Μάλιστα αναφέρεται ότι στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή, τον Ιούνιο, έγινε κάτι αντίστοιχο και τώρα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφευχθεί. «Οταν λέμε ότι όλοι εκκινούμε από την ίδια αφετηρία, θα πρέπει να το εννοούμε και να μην μπούμε σε μια διαδικασία με μικροτακτικισμούς και παιχνίδια που θα δηλητηριάσουν το κλίμα», επισημαίνεται σχετικά.

Στο τραπέζι παραμένει το ζήτημα των εκλογικών κέντρων που θα στηθούν. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας η σχετική συζήτηση συνεχίζεται. Από το επιτελείο του Χάρη Δούκα αναφέρουν ότι θα πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν με αντικειμενικά κριτήρια και το πιο βασικό από αυτά είναι το πού δεν εξυπηρετήθηκε ο κόσμος στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές.

Δράσεις και περιοδείες

Οι υποψήφιοι συνεχίζουν την προεκλογική δραστηριότητα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης περιόδευσε στα Γρεβενά, όπου μίλησε για το θέμα της ακρίβειας. Ο Χάρης Δούκας επισκέφθηκε τη Λέσβο. Ο Παύλος Γερουλάνος θα επισκεφθεί σήμερα την Κορινθία, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου επισκέφθηκε την Αιτωλοακαρνανία. Η Αννα Διαμαντοπούλου ανέβασε βίντεο από την επίσκεψή της στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, με την επισήμανση ότι το ΕΣΥ καταρρέει. Σταδιακά η προεκλογική δραστηριότητα θα μεταφερθεί στην Αττική. Από το επιτελείο του Χάρη Δούκα μιλούν για δέκα εκδηλώσεις στο λεκανοπέδιο τις επόμενες εβδομάδες, ενώ την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ο Μιχάλης Κατρίνης θα παρουσιάσει στο Ωδείο Αθηνών τη διακήρυξη θέσεων και αρχών της υποψηφιότητάς του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT