Διαρκής η μάχη με την ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως σταδιακά το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η χθεσινή εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο είχε έναν τίτλο, αυτός θα ήταν «η μάχη κατά της ακρίβειας συνεχίζεται». Τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συνεδρίασης ήταν σχεδόν μονοθεματικά και είχαν να κάνουν με το μεγάλο ζήτημα των υψηλών τιμών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.

Ο πρωθυπουργός χώρισε την τοποθέτησή του σε δύο άξονες: ο πρώτος αφορούσε αυτά που έχουν ήδη γίνει. «Ξεκινώντας να σχολιάσω το κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να ξαναχτίσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην πατρίδα μας έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε αρχικά. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης να ενημερώσει αναλυτικά για τις τιμές πέρυσι και φέτος, κάτι που όπως είπε δείχνει ότι «τα αναχώματα τα οποία έχουμε υψώσει μέχρι στιγμής, και τα οποία είναι πολλά, είναι αποτελεσματικά και ότι αυτή η δύσκολη φάση βαίνει προς το τέλος της».

Πλην όμως της προσπάθειας που έχει ήδη γίνει, ο πρωθυπουργός έθεσε και έναν δεύτερο άξονα που έχει να κάνει με τα όσα πρέπει να γίνουν ακόμη, καθώς η μάχη κατά της ακρίβειας «είναι μια μάχη η οποία συνεχίζεται». Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού κατά 0,30 λεπτά ανά διέλευση από τις 6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης για να υπογραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Πρόκειται για μια έμπρακτη κίνηση που δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μειώσει το κόστος ζωής. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στο έτερο μεγάλο αγκάθι του Σεπτεμβρίου, τα σχολικά είδη. «Είδα με χαρά», είπε, «ότι αρκετές αλυσίδες προσφέρουν από τώρα τιμές οι οποίες είναι αισθητά χαμηλότερες από πέρυσι», τονίζοντας πως θεωρεί ότι τόσο ο ανταγωνισμός όσο και οι έλεγχοι της πολιτείας θα λειτουργήσουν και σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε βεβαίως «προς αποφυγήν παρεξηγήσεων» πως «κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αντιστεκόμαστε και ότι τα πράγματα σταδιακά θα πηγαίνουν καλύτερα». Εκανε μάλιστα και ειδική αναφορά στα τρόφιμα, έναν τομέα που προβληματίζει ιδιαίτερα όλο τον κόσμο. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα έπεσαν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και «αν αφαιρέσουμε τη δυσανάλογα μεγάλη επίδραση του ελαιολάδου στον δείκτη τιμών τροφίμων στη χώρα μας, ο δείκτης στις τιμές των τροφίμων κινείται πια πτωτικά», καταλήγοντας πως «κεντρικός μας στόχος και η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «για δεύτερο μήνα οι αυξήσεις στα τρόφιμα έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

ΔΕΘ και αντιπολίτευση

Για όλα τα παραπάνω ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης σε δέκα ημέρες από σήμερα, όπου όπως είπε θα γίνει πιο αναλυτική κουβέντα. Η κεντρική φιλοσοφία πάντως του κ. Μητσοτάκη σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει να μη χαίρει της ίδιας εμπιστοσύνης που είχε έναν χρόνο πριν, συμπυκνώθηκε στην εξής φράση: «Η κυβέρνησή μας, με πολλά καθημερινά βήματα, υλοποιεί το σχέδιό της, ένα σχέδιο τετραετίας και έχουμε διανύσει το ένα από τα τέσσερα χρόνια της κυβερνητικής μας θητείας», καταλήγοντας πως «όλα αυτά τα βήματα τα οποία γίνονται τελικά θα οδηγήσουν σε μεγάλα άλματα, σε μεγάλες αλλαγές, προς όφελος των πολιτών», δείχνοντας πως το ταμείο θα γίνει το 2027.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως έγραφε και χθες η «Κ», αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «την αφήνουμε στην κρίση της». Τόνισε, ωστόσο, πως «όσο εντείνονται τα αδιέξοδά της τόσο αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες», υπογραμμίζοντας πως «ο κόσμος δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση, ασχολείται πάρα πολύ όμως με τα δικά του προβλήματα και πώς μπορούμε να δώσουμε απάντηση σε αυτά. Αντίστοιχη ήταν και η χθεσινή μας παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, να ευχαριστήσω τους υπουργούς οι οποίοι συμμετείχαν. Για πρώτη φορά νομίζω ότι διαπίστωσαν οι παρευρισκόμενοι στην Κεντρική Μακεδονία το εύρος των παρεμβάσεων, οι οποίες υλοποιούνται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα». Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, προαναγγέλλοντας πως «αντίστοιχες παρουσιάσεις θα γίνουν σε όλες τις περιφέρειες», καθώς το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναδείξει τα έργα που έχουν υλοποιηθεί ή αναμένεται να υλοποιηθούν ανά περιοχή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT