Εντός και Εκτός: Δύο γνώριμες από τα παλιά και η Σανταντέρ

Εντός και Εκτός: Δύο γνώριμες από τα παλιά και η Σανταντέρ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Θέμα

Εξι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι η τραγωδία του καλοκαιριού του 2018 και η μέρα που 104 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, αναβιώνει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων. «Μπορεί να νομίζετε ότι έξι χρόνια είναι πολύς χρόνος, αλλά για μένα το Μάτι είναι μια ισόβια καταδίκη. Δεν μας τηλεφώνησε κανείς, δεν μας προειδοποίησε κανείς, ούτε ένας συναγερμός. Το καταλάβαμε όταν έπιασε φωτιά ο κήπος. Κανείς δεν ήταν εκεί για να μας βοηθήσει. Σαν να ήμασταν εγκαταλελειμμένοι. Ωστόσο, 104 άτομα έχουν χαθεί κι άλλοι ζούμε σαν ζωντανοί νεκροί και δεν έχει τιμωρηθεί κανείς, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχουμε απαντήσεις σε όλα αυτά». Απόσπασμα από τη συγκλονιστική κατάθεση της Ιρλανδής Ζόι Κόλαχαν, η οποία βρισκόταν στην Ελλάδα για γαμήλιο ταξίδι και είδε τον σύζυγό της Μπράιαν να καίγεται ζωντανός. Εξι χρόνια μετά, οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαίωση. «Εχουμε φτάσει σε μια δίκη για πλημμελήματα, είναι σαν να δικάζουμε μια ζημιά σε ένα αυτοκίνητο. Ντρέπομαι. Εχουμε φτάσει σε μια δίκη όπου προσπαθούμε να κερδίσουμε τον χρόνο για να μην παραγραφεί», είπε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του ο Γιώργος Καΐρης, που έχασε τη σύντροφό του στην πυρκαγιά.

Εντός και Εκτός: Δύο γνώριμες από τα παλιά και η Σανταντέρ-1

Το Πρόσωπο

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης (φωτογραφία) πέρασε χθες την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου και συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κ. Χαρίτσης, απευθυνόμενος προς την κ. Σακελλαροπούλου είπε ότι ζήτησε τη συνάντηση διότι «υπάρχει μια τριπλή κρίση, αν θέλετε, θεσμική, οικονομική και κλιματική, η οποία πρέπει όλους μας, όσους έχουμε και τη θεσμική ευθύνη, να μας κάνει να ανησυχούμε και να συζητήσουμε επί της ουσίας για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση». Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην υπόθεση των υποκλοπών, στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική και στο ζήτημα της ακρίβειας. Βεβαίως, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς δεν μπορούσε να μην ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για καταστάσεις που προκαλούν θλίψη και απαξίωση που αγγίζει όλους. «Ακόμη και εμάς που είχαμε διαβλέψει εγκαίρως πού οδηγεί η πολιτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όμως αυτό που έχει σημασία για την ελληνική κοινωνία –και επιμένω σε αυτό– είναι να υπάρξει μια ισχυρή, προοδευτική, αριστερή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και μια πειστική, εναλλακτική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Η Νέα Αριστερά θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Ο Τόπος

Το Προεδρικό Μέγαρο, όπου χθες συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να συζητηθεί το ζήτημα των υποκλοπών, αλλά και το ζήτημα των πυρκαγιών. Επιπλέον, η κ. Κωνσταντοπούλου κατέθεσε και εγγράφως το αίτημα που προφορικά είχε θέσει προς την κ. Σακελλαροπούλου για δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα. Οπως είπε, όταν έθεσε προφορικά το αίτημα, στην εκδήλωση για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου, κανένας από τους παριστάμενους πολιτικούς αρχηγούς δεν έφερε αντίρρηση.

Η Συνάντηση

Για αρκετά χρόνια ήταν συνάδελφοι στη Βουλή, εκλεγμένες και οι δύο με το ΠΑΣΟΚ. Χθες, Αννα Διαμαντοπούλου και Χρύσα Αράπογλου συναντήθηκαν με διαφορετικές ιδιότητες. Η μεν κ. Διαμαντοπούλου ως υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιοδεύει στη Μακεδονία, όπου έχει σειρά επαφών και με τοπικούς παράγοντες. Η δε κ. Αράπογλου είναι πλέον δήμαρχος Καλαμαριάς και υποδέχθηκε την κ. Διαμαντοπούλου στο Δημαρχείο της πόλης για να την ενημερώσει για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή. Η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έφερε στο τραπέζι το παράδειγμα της ισπανικής πόλης Σανταντέρ ως ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Καλαμαριά.

Η Ατάκα

«Υπάρχει η διάσταση της χυδαιότητας σε σχέση με τον ΒΟΑΚ. Προσπάθησε να κάνει πολιτική σε μια λογική τυμβωρυχίας. Ο κ. Κασσελάκης προσπάθησε να συνδέσει μια τραγική είδηση, που είναι ο θάνατος νέων παιδιών στον ΒΟΑΚ και να την εργαλειοποιήσει με την παρουσία πολιτικών προσώπων σε μια εκδήλωση, κάτι το οποίο δεν έχει προηγούμενο. Αν το ψάξει κανείς μεταπολιτευτικά, τέτοια τοποθέτηση πολιτικού ούτε από τα ακραία κόμματα δεν είχαμε. Επειδή έβαλε και το όνομα του πρωθυπουργού, δεν ήταν καν ο πρωθυπουργός σε αυτή την εκδήλωση μετά τον γάμο. Αντιπολίτευση και πολιτική ακόμη και στις πλάτες συγγενών νεκρών, ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, δεν κάνεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για τα όσα ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT