Βουλή: Πέμπτη δύναμη οι ανεξάρτητοι

Η γνωστοποίηση, χθες στην ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας, της απόφασης Κασσελάκη – Παππά να διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η Αθηνά Λινού σήμανε την αύξηση του αριθμού των ανεξάρτητων βουλευτών, τουλάχιστον για το Σαββατοκύριακο και μέχρι νεωτέρας, στους 14

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γνωστοποίηση, χθες στην ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας, της απόφασης Κασσελάκη – Παππά να διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η Αθηνά Λινού σήμανε την αύξηση του αριθμού των ανεξάρτητων βουλευτών, τουλάχιστον για το Σαββατοκύριακο και μέχρι νεωτέρας, στους 14. Ο αριθμός αυτός, ειδικά καθώς βρισκόμαστε μόλις κάτι περισσότερο του ενός έτους μετά τις εθνικές εκλογές, είναι μεγάλος και καθιστά τους ανεξάρτητους βουλευτές ατύπως πέμπτη σε αριθμητική ισχύ δύναμη στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι τέταρτη σε ισχύ κοινοβουλευτική δύναμη είναι το ΚΚΕ με 21 βουλευτές, ενώ οι αμέσως επόμενες συγκροτημένες κοινοβουλευτικές ομάδες είναι εκείνες της Ελληνικής Λύσης και της Νέας Αριστεράς που διαθέτουν από 11 βουλευτές.

Το σενάριο

Οι διαφορές μεταξύ των 14 είναι πολλές και τόσες που καθιστούν ουτοπικό το σενάριο (που ως δυνατότητα προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής – άρθρο 16) να συγκροτήσουν με κοινή τους δήλωση αναγνωρισμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να έχουν και τα ανάλογα «προνόμια» στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Κάτι τέτοιο υπενθυμίζεται πως είχε συμβεί πριν από μία δεκαετία: εν μέσω μνημονιακής κρίσης, τότε, βουλευτές από διάφορα κόμματα είχαν βρεθεί εκτός των Κ.Ο. των κομμάτων υπό τη σκέπη των οποίων είχαν εκλεγεί. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο αριθμός τους είχε φθάσει στους 24 και είχαν αποφασίσει να κάνουν την κίνηση της συγκρότησης μιας νέας ομάδας, ορίζοντας μάλιστα «πρόεδρο» τον Θ. Παραστατίδη.

Στην παρούσα συγκυρία οι μισοί εκ των 14 προέρχονται από το σχήμα Σπαρτιάτες και ανεξαρτητοποιήθηκαν σταδιακά, μόλις ξέσπασε η κρίση από την αποκάλυψη ότι το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν είχε πραγματικό αρχηγό τον έγκλειστο χρυσαυγίτη Ηλ. Κασιδιάρη. Πρόκειται για τους Κ. Φλώρο, Χαρ. Κατσιβαρδά, Γ. Μανούσο, Ι. Δημητροκάλλη, Μ. Γαυγιωτάκη, Δ. Βαλτογιάννη και Γ. Ασπιώτη. Σημειώνεται εδώ ότι οι εναπομείναντες μαζί με τον τυπικά αρχηγό τους Β. Στίγκα είναι μόλις πέντε, διατηρώντας οριακά το δικαίωμά τους να θεωρούνται συγκροτημένη Κ.Ο. (άρθρο 15 του κανονισμού της Βουλής). Αν αποχωρήσει έστω ακόμη ένας, τότε οι Σπαρτιάτες ως αναγνωρισμένη ομάδα διαλύονται και συνεπώς ο κύκλος των ανεξάρτητων βουλευτών θα διευρυνθεί κατά πέντε ακόμη. Οι άλλοι επτά ανεξάρτητοι αυτή τη στιγμή προέρχονται:

Από τη Ν.Δ., ο Ελ. Αυγενάκης, που διεγράφη για ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός Κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές που έχουν διαγραφεί ή αποχωρήσει από το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν φθάνουν πλέον στους 14 – Μόνο ΚΚΕ και Νίκη δεν έχουν «απώλειες».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Πολάκης για ανάρμοστη συμπεριφορά εντός Βουλής και η Αθηνά Λινού επειδή κρίθηκαν ανεπαρκείς, σύμφωνα με την ηγεσία της Κουμουνδούρου, οι εξηγήσεις της για μη κοινοβουλευτικές δράσεις της.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Μπαράν Μπουρχάν, για υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο ψυχίατρος-βουλευτής.

Από την Ελληνική Λύση, ο Π. Σαράκης, για εμπλοκή του, ως δικηγόρος, στην υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

Από την Πλεύση Ελευθερίας, ο Μ. Χουρδάκης, που επισήμως κατηγορήθηκε από την ηγεσία του κόμματος για «προσωπικές ατζέντες, λοξοδρομήσεις και λοξοκοιτάγματα προς τα δεξιά και τη Δεξιά», και η μητέρα του κ. Χουρδάκη Αρετή Παπαϊωάννου.

Συμπληρωματικά στα προαναφερθέντα σημειώνεται ότι μόνο δύο κόμματα παραμένουν δίχως απώλειες: το ΚΚΕ και η Νίκη που μπήκαν στη Βουλή με 21 και 10 βουλευτές αντιστοίχως και παραμένουν με αυτούς.

Με τις εξελίξεις, ωστόσο, ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ να συνδιαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ρευστό τοπίο ως προς τη σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών το προσεχές διάστημα πιθανότατα θα αυξομειωθεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT