Ο Τσίπρας και ο «μετρ» του μαγαζιού

Ο Παππάς αψήφησε τις εντολές του παλαιού «κολλητού» του στο τελευταίο συνέδριο. Και τώρα δίνει παράταση ζωής στον Κασσελάκη, κόντρα στις επιθυμίες των τσιπρικών. Γίνεται το αίμα νερό;

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίμα νερό δεν γίνεται, ο Τσίπρας και ο Παππάς είναι αδέλφια και σίγουρα θα τα ξαναβρούν. Αυτή είναι η μία εκδοχή. Η άλλη εκδοχή είναι ότι ο Παππάς που κοντεύει να πενηνταρίσει (γεννήθηκε το 1976) έχει τη δική του περπατησιά και δεν πρόκειται να ξαναγίνει Σάντσο Πάντσα του Δον Αλέξη. Δεν ήταν ποτέ ένα χαρισματικό παιδί όπως ο κολλητός του, παρά την ευκολία του να κάνει φιλίες και παρέες, παρά την εξωστρέφεια, την αφοβία και την αγάπη του για παράτολμες δράσεις και πρωτοβουλίες, για αυτενέργεια και αυτοσχεδιασμούς. Οσοι τον παραδέχονται λένε ότι αυτός ήταν ο πραγματικός Τσίπρας, αυτός έκανε τη βαριά δουλειά μέσα στο πειρατικό, αυτός μοχθούσε στο αμπάρι με τις μηχανές και τα γράσα, αυτός έβγαινε τις νύχτες στα λιμάνια για να πάρει προμήθειες, και ότι ο Τσίπρας κυρίως έβαζε μόνο το χάρισμα, το χαμόγελο και τη χρυσόσκονη. Δεν είναι ακριβώς αλήθεια αυτός ο μύθος, αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Ο Παππάς κόλλησε με τον Τσίπρα στη Νεολαία του Συνασπισμού το 1995, αλλά σε αντίθεση με τον Αλέξη που δεν μπορούσε να ζήσει μακριά από την ίντριγκα της Κουμουνδούρου, ο Παππάς έφυγε το 1997 για τη Σκωτία, σπούδασε Οικονομικά στο Στραθκλάιντ και εργάστηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτο του πανεπιστημίου. Ο σκωτσέζικος ορθολογισμός αναμείχθηκε με τον ελληνικό κυνισμό και την αριστερή πίκρα όλα αυτά τα 11 χρόνια στις ατελείωτες νύχτες του χειμώνα της Γλασκώβης και του Εδιμβούργου, φτιάχνοντας ένα κράμα που το είδαμε στη συνέχεια να διαπρέπει.

Ανοξείδωτος

Οταν ο Τσίπρας πήρε τα πρώτα κλειδιά του «μαγαζιού» (η λέξη ανήκει στον Παππά), όταν δηλαδή έγινε πρόεδρος του Συνασπισμού το 2008, του ζήτησε να επιστρέψει για να στήσουν την κατάσταση. Η εποποιία των επόμενων 15 ετών μέχρι την περυσινή παραίτηση του Τσίπρα είναι πραγματικά ατελείωτη και έχει αποτυπωθεί άπειρες φορές στον Τύπο. Ο Παππάς έχει αποδειχθεί ανοξείδωτος, μοιάζει σαν τα καρτούν που περνάει από πάνω τους ένα φορτηγό και τα κάνει χαλκομανία, αλλά αυτά ξανασηκώνονται όρθια. Ποιος θα περίμενε δηλαδή ότι ο πολιτικός που στις 24 Φεβρουαρίου 2023 καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο με ψήφους 13-0 σε δύο χρόνια με τριετή αναστολή για τον ρόλο του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, θα ήταν ο αδιαφιλονίκητος Νο2 του ΣΥΡΙΖΑ και επί Κασσελάκη;

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η σχέση Τσίπρα – Παππά ατόνησε μετά το 2018, όταν ο Παππάς μαζί με τον Παύλο Πολάκη τον παρέσυραν να μπλέξει στη σκευωρία της Novartis πάνω που άνοιγε τα φτερά του για να γίνει Ευρωπαίος ηγέτης με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που του έστησε ο Νίκος Κοτζιάς. Στο συνέδριο της «Κ» για τη Μεταπολίτευση στις αρχές Μαρτίου παραδέχθηκε ότι η διαχείριση της υπόθεσης Novartis (με τη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων) ήταν λάθος του. Για την απομάκρυνση Τσίπρα – Παππά μάλλον ευθύνεται και το γνωστό φαινόμενο των «αντ’ αυτού» των πρωθυπουργών. Οι Νο2 έχουν την παραξενιά να αυτονομούνται και να τζογάρουν στο όνομα των αφεντικών τους χωρίς να τους πολυρωτάνε, με αποτέλεσμα να τους φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Ξαναστήνεται το στρατόπεδο που κράτησε τον Κασσελάκη όρθιο για να αναμετρηθεί και πάλι με τον Τσίπρα και τους «87», που πιστεύουν ότι ο αρχηγός ξεφούσκωσε μετά τις ευρωεκλογές.

Ακολούθησαν η βαριά ήττα του 2019 και η μακρά περίοδος που ο Τσίπρας σερνόταν από το «κάψιμο» (burnout) μιας εικοσαετίας που ήταν κάθε μέρα πάνω στο σανίδι. Λένε πάντως ότι ο Παππάς ξενέρωσε όταν ο Τσίπρας τα βρόντηξε και σηκώθηκε κι έφυγε χωρίς να το κουβεντιάσει μαζί του. Τότε αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Αλέξη στην πυραμίδα του για να πεθάνουν μαζί πολιτικά. Συνέχισαν πάντως να τα λένε κάπου κάπου και είναι χαρακτηριστική η περυσινή φωτογραφία τους σε κερκίδα γηπέδου, όπου τους βλέπουμε σκασμένους στα γέλια μετά την εκλογή του Κασσελάκη. Θυμίζουμε ότι ο Παππάς, που ήταν υποψήφιος πρόεδρος όχι για να βγει, αλλά για να μετρήσει τις δυνάμεις του (πήρε 12.787 ψήφους ή 8,5%), την επόμενη μέρα το πρωί μετά την πρώτη Κυριακή στήριξε τον Στέφανο.

Ο παλιόφιλος που ποτέ δεν είπε ότι αποσύρεται από την πολιτική έστησε το ίδρυμα-πυραμίδα και άρχισε την ανανέωση της φίρμας του (rebranding). Οταν έφτασαν η άνοιξη και το συνέδριο, αποφάσισε ότι θα ολοκληρώσει την ανανέωση πίνοντας το αίμα του Κασσελάκη. Ο Παππάς, που του είχε αναθέσει ο Κασσελάκης τη διοργάνωση του συνεδρίου ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, δεν μπήκε στο παιχνίδι, δεν στήριξε την Ολγα Γεροβασίλη, αλλά αντίθετα «έπαιξε» και με τις δύο πλευρές. Κατάφερε να ματαιώσει τη σύρραξη και να επιβληθεί ανακωχή. Ο Τσίπρας, που είχε ουσιαστικά υποδείξει την αντικατάσταση Κασσελάκη από τη Γεροβασίλη, χαλάστηκε γιατί πίστεψε ότι ο Παππάς τον πούλησε. Ο Παππάς, όμως, που ακόμη έχει όσφρηση καλή, οσμίστηκε το κλίμα και αποφάσισε ότι το εσωτερικό πραξικόπημα του Τσίπρα ήταν πρόχειρο, στηριζόταν στη μαγική σκέψη και δεν είχε καμία τύχη. Αν το υποστήριζε θα πάθαιναν όλοι μαζί πανωλεθρία. Κατά συνέπεια πιστεύει ότι με τις μεθοδεύσεις του δεν πρόδωσε, αλλά αντίθετα προστάτεψε τον παλαιό κολλητό του. Μέσα στο καλοκαιράκι ο Στέφανος τόλμησε να πει στους καπετάνιους ότι τους έχει στο χέρι πετώντας υπονοούμενα για μαύρα ταμεία. Ο πρώτος που του ζήτησε να ανακαλέσει ήταν ο Παππάς. Υπήρχαν μαύρα ταμεία; Πώς μοιάζουν τα μαύρα ταμεία; Μήπως είναι σαν αυτά στα οποία αναφέρθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο η πιστή γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλία Διαμαντή («φάκελοι με χρήματα έφευγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφους»);

Διά του Πολάκη

Η νέα κρίση προέκυψε μετά τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη λόγω του επεισοδίου στη Βουλή με σύμβουλο του υπουργού Υγείας που κατέκρινε η Αθηνά Λινού. Ο Πολάκης άρχισε τις μπαλοθιές κατά της Λινού την ίδια ώρα που έστελνε τελεσίγραφα ότι θα ρίξει τον Κασσελάκη με πρόταση μομφής στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Στέφανος στριμώχτηκε και στο περιθώριο του τρικούβερτου γλεντιού για τον γάμο του στα Χανιά αποφάσισε να καρατομήσει τον Σωκράτη Φάμελλο και να εκχωρήσει το βιλαέτι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στον Παππά προκειμένου να σπάσει μια πιθανή συμμαχία του Πολάκη με τον Παππά.

Ο Παππάς τα έχει καλά με τον Κρητικό και ανέλαβε να τον καλμάρει επιβάλλοντας στον Κασσελάκη τη διαγραφή της Λινού. Ο κατευνασμός πάντως δεν φαίνεται να αποδίδει, αν κρίνει κανείς από τη μπαλοθιά που εξαπέλυσε ο Πολάκης, στις 2 το πρωί του Σαββάτου («είναι καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος», έγραψε). Αν ο σκοπός ήταν να ξαναστηθεί το στρατόπεδο που κράτησε τον Κασσελάκη όρθιο για να αναμετρηθεί και πάλι με τον Τσίπρα και τους περίφημους «87», θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από τη θυσία της Λινού. Τα μάγια Παππά δεν πιάνουν ως αντίδοτο στην αψύτητα.

Τι θα κάνει ο Παππάς αν εκδηλωθεί επιχείρηση εκπαραθύρωσης του Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή και, μετά, στο Συνέδριο; Στην αρχή θα στηρίξει τον Στέφανο, αλλά αν διαπιστώσει ότι τα πράγματα ζορίζουν, θα το ξανασκεφθεί και θα κρίνει, επικαλούμενος την ενότητα. Θα τα ξαναβρεί με τον Τσίπρα; Και ναι, και όχι. Οχι, προς το παρόν. Ναι, αν χρειαστεί. Αλλωστε, το αίμα νερό δεν γίνεται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT