Αποφυλακίζεται ο Φρέντης Μπελέρης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη μετά από περίπου 16 μήνες αποφάσισε η αλβανική Δικαιοσύνη.

Η απόφαση του δικαστηρίου συνοδεύτηκε από τον όρο να επικοινωνεί -δεν απαιτείται φυσική παρουσία- σε τακτά διαστήματα με το αστυνομικό τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είχε καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς είχε εκτίσει τα 2/3 της ποινής του (επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου). 

Τότε, οι αλβανικές αρχές είχαν δώσει νέα αναβολή στην εκδίκαση του αιτήματός του, η οποία έγινε τελικά σήμερα και αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του. Είχε προηγηθεί η ειδική άδεια που του είχε δοθεί, προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του στο Ευρωκοινοβούλιο. 

«Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει»

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που περιμένει μπροστά μας. Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει», ανέφερε ο ίδιος στην πρώτη του δήλωση μετά την απόφαση. 

«Μετά από 16 μήνες συνεχόμενης κράτησης, είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά σίγουρα όχι χαρούμενος», και τούτο επειδή, όπως σημειώνει, «το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία στην Αλβανία δεν αποκαταστάθηκαν, οι θεσμοί δεν λειτούργησαν, η Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε με τον τρόπο που έπρεπε».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι θεωρεί «αυτονόητο» ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «για όσα με πραξικοπηματικό τρόπο μου αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς», όπως σημειώνει, προσθέτοντας ότι «πλέον, ασκώντας τα καθήκοντα του Έλληνα ευρωβουλευτή, θα μπορώ να εστιάσω στα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και Κράτους Δικαίου, χωρίς φόβο παρά μόνο με πάθος».

Όπως αναφέρει, σήμερα, θα βρεθεί «ανάμεσα στα αδέρφια μου στη Χειμάρρα, εκεί όπου ξεκίνησε η περιπέτεια μου και θεωρώ μόνο σωστό να βρίσκομαι».

Στην ανακοίνωσή του, ευχαριστεί «από καρδιάς» τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «που με τη θαρραλέα απόφασή του να με συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ άλλαξε την πορεία της ιστορίας μου» και τους «στενούς» του φίλους, Άγγελο Συρίγο και Σταύρο Παπασταύρου, για την «αμέριστη συμπαράστασή τους».

«Ήταν πάντα εκεί, δεν θα το ξεχάσω», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει, ευχαριστώντας τους Έλληνες πολίτες «που όλον αυτόν τον καιρό μου έδωσαν τη δύναμη να μη λυγίσω, να αντέξω και να συνεχίσω να μάχομαι».

«Χαιρετίζουμε, αλλά δεν ξεχνάμε»

Σχολιάζοντας τη σημερινή εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «χαιρετίζουμε την απόφαση αλλά δεν ξεχνάμε τι συνέβη τους προηγούμενους μήνες».

«Στο πρόσωπο του Φρέντη Μπελέρη η κυβέρνηση βλέπει την εθνική μειονότητα της Αλβανίας. Πλέον η ελληνική μειονότητα έχει στην ευρωβουλή έναν εκπρόσωπό της που θα μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι ιερά», πρόσθεσε ο Παύλος Μαρινάκης. 

 Η αποφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη είναι θετική εξέλιξη, δεν αναιρούνται όσα έχουν συμβεί με το κράτος δικαίου και θεμελιώδεις κανόνες και η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεριμνά για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία και να αναδεικνύει τα ζητήματα που συνδέονται με το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η αποφυλάκιση του εκλεγμένου ευρωβουλευτή, Φρέντη Μπελέρη, μετά από περίπου 16 μήνες κράτησης και φυλάκισης, αποτελεί μία θετική εξέλιξη. Παρά ταύτα δεν αναιρούνται τα όσα έχουν συμβεί και οδήγησαν στην παρατεταμένη κράτησή του και σε όλα όσα γνωρίζουμε ήδη σχετικά με το κράτος δικαίου και θεμελιώδεις κανόνες. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεριμνά για την ελληνική εθνική μειονότητα και να αναδεικνύει τα ζητήματα τα οποία συνδέονται με το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό και Κεκτημένο», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT