Σκληρή γραμμή από την Αγκυρα στο Κυπριακό

Σκληρή γραμμή από την Αγκυρα στο Κυπριακό

Τι φέρεται να υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην άτυπη σύνοδο των ομολόγων του της Ε.Ε.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη σκληρή στάση της Τουρκίας στο ζήτημα του Κυπριακού φαίνεται πως αποκάλυψε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Ο κ. Φιντάν φέρεται να υποστήριξε ότι «προκύπτει μια κατάσταση σαν να μη γίνεται αποδεκτή οποιαδήποτε λύση που δεν αποδέχονται οι Eλληνοκύπριοι. Σας ρωτάω, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με αυτή τη λογική; Το σχέδιο Ανάν, που εκπονήθηκε από τον ΟΗΕ και υποστηρίχθηκε από την Ε.Ε., απορρίφθηκε. Τι θα συμβεί εάν ένα τέτοιο σχέδιο απορριφθεί ξανά; Δεν μπορέσατε να εκπληρώσετε τις υποσχέσεις που δώσατε στους Τουρκοκυπρίους μετά το δημοψήφισμα Ανάν, τι θα γίνει με αυτούς;». Ο κ. Φιντάν τόνισε ότι το ζήτημα της κυρίαρχης ισότητας και το διεθνές ισότιμο καθεστώς είναι σημαντικό για την Τουρκία και σημείωσε ότι «χωρίς αυτά δεν γίνεται να πάμε πουθενά». Αντιδράσεις προκαλεί στην Toυρκία και η απόφαση του Netflix να προβάλει από τις 20 Σεπτεμβρίου τη σειρά «Famagusta», που αναφέρεται στην εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίζεται πως η σειρά «εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα της “ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Kύπρου” (Κυπριακή Δημοκρατία), διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα. Η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς τις τιμημένες μνήμες των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από ελληνοκυπριακές συμμορίες την περίοδο 1963-74».

Η Αγκυρα αναφέρει ότι «τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά που έγιναν, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου. Αποτίουμε φόρο τιμής στους Κύπριους βετεράνους μας και τους ήρωές μας». Εν τω μεταξύ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού τόνισε ότι «η θάλασσα του καθενός έχει τόση έκταση όσο είναι και το όραμά του», υποστήριξε ότι «θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα”, που κάποιοι την αποκαλούν παραμύθι. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας. Οσα απαιτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο θα τα εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα, ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθένας και χωρίς να πάρουμε την άδειά του». Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στη «γεωγραφία της καρδιάς» και εξήγησε ότι «το γεγονός ότι υπάρχουν σύνορα μεταξύ μας και των λαών με τους οποίους ζήσαμε μαζί μόλις πριν από έναν αιώνα, δεν σημαίνει ότι θα απομακρυνθούν από τη γεωγραφία της καρδιάς μας… Είμαστε μια χώρα που φιλοξενεί τα παιδιά της Γάζας, του Χαλεπίου, της Δαμασκού, της Ιερουσαλήμ, της Κομοτηνής και της Βαγδάτης στο νεκροταφείο των μαρτύρων του Τσανάκαλε (Δαρδανέλλια)».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT