ΣΥΡΙΖΑ: Εξι σενάρια για την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Εξι σενάρια για την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

Ολες οι πιθανές κινήσεις των Στέφανου Κασσελάκη, Παύλου Πολάκη, αλλά και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «87»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους ρυθμούς της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο, κινούνται στην Κουμουνδούρου.

Από τη στιγμή που ο Παύλος Πολάκης εξέπεμψε διπλό «σήμα» αμφισβήτησης το Σαββατοκύριακο, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί πάνω του.

Με βάση τις εξελίξεις, «5+1» σενάρια φαίνονται τα επικρατέστερα αυτή τη στιγμή:

Μομφή και εκλογές

Η πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο Παύλος Πολάκης δύσκολα θα κάνει πίσω μετά τα «καρφιά» που έχει εξαπολύσει προς την ηγεσία. Στην τοποθέτησή του στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής εκτιμούν πως θα αμφισβητήσει τον πρόεδρο, προκαλώντας ψηφοφορία για πρόταση μομφής.

Αν με τη συνδρομή των «87» κερδίσει την πλειοψηφία των «151», το καταστατικό προβλέπει τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Η προσφυγή στη βάση μπορεί να αποτελέσει το «όπλο – απάντηση» του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στη σκληρή κριτική που θα έχει δεχθεί.

Μομφή και συνέδριο

Αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής (ορισμένοι θεωρούν πως οι «87» έχουν δύναμη περί τα 110-120 μέλη της Κ.Ε. και ο Παύλος Πολάκης άνω των 30) υπάρχει η καταστατική δυνατότητα ο Στέφανος Κασσελάκης να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης από το έκτακτο συνέδριο.

Στο περιβάλλον του θεωρούν πως μπορεί να προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν πρέπει να ξαναστηθούν προεδρικές κάλπες μέσα σε έναν χρόνο.

Ανακωχή

Η ηγετική ομάδα πιστεύει πως η Κεντρική Επιτροπή ελέγχεται από την πλειοψηφία. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και ο Νίκος Παππάς με την επιρροή και την εμπειρία του από τέτοιες διαδικασίες.

Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να εμφανιστεί ενωτικός, οι «87» δεν είναι απίθανο να αποφασίσουν να του δώσουν περισσότερο χρόνο περιμένοντας τα επόμενα βήματά του, την παρουσία του στη ΔΕΘ και το φθινοπωρινό κύμα των δημοσκοπήσεων.

Αποχωρήσεις

Οι «87» αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις αλλαγές στο προεδρείο «βράζουν». Ενδεχομένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια πιθανή επικράτησή του στην Κεντρική Επιτροπή να βρει την ευκαιρία να «καθαρίσει το τοπίο».

Να επιτεθεί στους επικριτές του προκειμένου να τους οδηγήσει εκτός κόμματος. Αναλόγως είχε κινηθεί και πέρυσι τον Νοέμβριο με την αποχώρηση της «ομάδας Αχτσιόγλου».

Εχοντας ψηφίσει εναντίον του είναι πολύ πιθανόν οι «87» να κρίνουν πως ο χρόνος παραμονής τους στον ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε και να κι-νηθούν προς την έξοδο.

Αιφνιδιασμός Κασσελάκη

Εχοντας καταλάβει πως οι κάλπες δεν μπορεί να αποφευχθούν, αφού και ένα οριακό αποτέλεσμα υπέρ του θα προκαλέσει «ρωγμές» στο προφίλ του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «σηκώνει το γάντι» πριν καν τοποθετηθούν οι επικριτές του.

Οδηγεί το κόμμα σε πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

Μομφή από τους «87»

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση η εσωκομματική αντιπολίτευση να προλάβει τον Παύλο Πολάκη προχωρώντας πρώτη στην αμφισβήτηση του προέδρου.

Ακόμη και χωρίς ελπίδα επικράτησης, απλώς για να εκθέσουν τον Χανιώτη βουλευτή αν διαβλέψουν πως σκοπεύει να κάνει ένα βήμα πίσω.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT