ΠΑΣΟΚ: Επέτειος πριν από τη μεγάλη μάχη

ΠΑΣΟΚ: Επέτειος πριν από τη μεγάλη μάχη

Ραντεβού στο Ζάππειο δίνει σήμερα «το όλον» ΠΑΣΟΚ για τα 50 χρόνια του κόμματος

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πενηντάχρονα του ΠΑΣΟΚ γιορτάζονται σήμερα μέσα στην ιδιαίτερη συνθήκη της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη ηγεσίας. Το κόμμα το οποίο ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με την περίοδο της Μεταπολίτευσης, με θετικό και αρνητικό τρόπο, καλείται να ξεπεράσει τον σκόπελο μιας κρίσης μέσης ηλικίας και να αξιοποιήσει την ευνοϊκή πολιτικά συγκυρία για να διεκδικήσει ολική επαναφορά ως κεντρικός πόλος του πολιτικού συστήματος. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν μπορεί.

Σήμερα, στις 7.30 μ.μ. δίνει ραντεβού στο Ζάππειο Μέγαρο το «όλον ΠΑΣΟΚ» για τον εορτασμό της επετείου. Ολοι οι εν ζωή ηγέτες του κόμματος και τα ιδρυτικά στελέχη θα δώσουν το «παρών». Σε μια εκδήλωση που ιδανικά τα κομματικά στελέχη θα επιθυμούσαν να σηματοδοτεί την έναρξη μιας κυρίαρχης διαδρομής για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ομως, τα δεδομένα για να προεξοφληθεί μια τέτοια συνέχεια είναι ισχνά στην παρούσα συγκυρία. Πολύ περισσότερες είναι οι αβεβαιότητες, πολύ πιο σοβαρά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Με πρώτο και κυρίαρχο, βεβαίως, την ανάδειξη ηγεσίας στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την ηγεσία – Τι δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Δημοσκόπηση της MRB για το Open, που δημοσιοποιήθηκε χθες, δείχνει ότι στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν ότι σίγουρα ή μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 23,5% και ακολουθούν ο Χάρης Δούκας με 22,6%, η Αννα Διαμαντοπούλου με 17,2%, ο Παύλος Γερουλάνος με 15,5%, ο Μιχάλης Κατρίνης με 3,7% και η Νάντια Γιαννακοπούλου με 3,2%.

Σε εκείνους που δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει 26,4% και ακολουθούν ο Χάρης Δούκας με 25,7%, η Αννα Διαμαντοπούλου με 13,8%, ο Παύλος Γερουλάνος με 13,7%, ο Μιχάλης Κατρίνης με 4,1%, η Νάντια Γιαννακοπούλου με 2,4%.

Η σημερινή επέτειος είναι ίσως η τελευταία ημέρα ήπιων τόνων και ανακωχής μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και έτσι, όμως, τα μηνύματα που καθένας από αυτούς, με αφορμή την επέτειο, επιλέγει να στείλει, θα έχουν τη σημασία τους. Ενώ, με ενδιαφέρον θα καταγραφούν ομαδοποιήσεις και πηγαδάκια στην αποψινή εκδήλωση του Ζαππείου.

Ομιλία Ανδρουλάκη

Η επιλογή που έγινε από τη Χαριλάου Τρικούπη ήταν στην επετειακή εκδήλωση να μη δοθεί ο λόγος στους υποψηφίους για την ηγεσία, ακριβώς για να διαφυλαχθεί ο ενωτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης. Τη δική της σημασία έχει σίγουρα η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ως πρόεδρος του κόμματος θα κάνει τον απολογισμό της διαδρομής, αλλά και θα θέσει το περίγραμμα των προκλήσεων της εποχής.

Μηνύματα

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι επέλεξαν να μιλήσουν για την επέτειο του ΠΑΣΟΚ σε εκδηλώσεις που έγιναν χθες από τις Αννα Διαμαντοπούλου και Νάντια Γιαννακοπούλου – και σήμερα από τον Παύλο Γερουλάνο.

Ο Χάρης Δούκας με χθεσινό μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απηύθυνε ευρύ κάλεσμα για τη σημερινή εκδήλωση στο Ζάππειο. «Για να τιμήσουμε όλοι μαζί τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Ενωμένοι! Να αντλήσουμε δύναμη από τις ρίζες μας, για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε να κάνουμε. Ηρθε η ώρα της υπέρβασης και της νίκης!», αναφέρει μεταξύ άλλων στο σχετικό βίντεο. Οπως ανέφεραν συνεργάτες του, επέλεξε να μην προγραμματίσει κάποια ξεχωριστή εκδήλωση και να κινηθεί ενωτικά.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, επίσης μιλώντας για ενωτική επιλογή στον εορτασμό της επετείου, θα ενσωματώσει το δικό του μήνυμα για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση που προγραμματίζει για τις 11 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, χθες, σε δήλωσή της για την επέτειο του κόμματος άφησε σαφείς αιχμές κατά της σημερινής ηγεσίας, αναφέροντας ότι η επέτειος «αποτελεί ένα κάλεσμα να ανταποκριθούμε στην εθνική ανάγκη για μια ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ όχι σαν κόμμα μικρών βημάτων, συμβιβασμού με την ουσιαστική ακινησία γύρω από μικρά ποσοστά, αλλά ως κόμμα που θα πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT