Ετοιμάζει προσφυγή ο Μπελέρης

Τη βούλησή του να προσφύγει εναντίον των Τιράνων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε χθες ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Φρέντης Μπελέρης, λίγο μετά την απόφαση για αποφυλάκισή του

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου του Φίερι για αποφυλάκιση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Φρέντη Μπελέρη έπειτα από 16 μήνες κράτησής του, ουσιαστικά ολοκληρώνει το σκέλος της προσωπικής περιπέτειας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, ωστόσο δεν οδηγεί σε αυτόματη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, οι οποίες τραυματίστηκαν σοβαρά αυτή την περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή απόφαση ελήφθη ύστερα από πολλαπλές αναβολές (τελευταία στις 31 Ιουλίου), που είχαν κύριο στόχο την πραγματοποίηση των επαναληπτικών εκλογών για τον Δήμο Χειμάρρας στις 4 Αυγούστου, με τον κ. Μπελέρη φυλακισμένο. Η ανάδειξη νέου δημάρχου στη Χειμάρρα (του Βαγγέλη Τάβου), δηλαδή η χειραγωγούμενη από τα Τίρανα δημοκρατική εμβάπτιση μιας προειλημμένης απόφασης από την αλβανική κυβέρνηση, ουσιαστικά κατέστησε τη συνέχιση της φυλάκισης του κ. Μπελέρη πολιτικά ανώφελη για τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Επί της ουσίας, ακόμη κι αν η αλβανική δικαιοσύνη αποφάσιζε να μην αποφυλακίσει τον κ. Μπελέρη χθες, θα έδινε κάποια περιορισμένη άδεια για την επόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (16-19 Σεπτεμβρίου). Η αλβανική δικαιοσύνη δεν μπορούσε να παρατείνει τη φυλάκιση μετά τα τέλη του μήνα, καθώς ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. έχει εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του και έχει επιδείξει άριστη συμπεριφορά ως κρατούμενος στις φυλακές του Φίερι (όλα αυτά παίζουν ρόλο με βάση την αλβανική νομοθεσία).

Βεβαίως, αυτή η πολιτική πραγματικότητα είναι γνωστή στην Αθήνα, γι’ αυτό και τους επόμενους μήνες αναμένεται με ενδιαφέρον ο τρόπος επανεκκίνησης των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Στις λεπτομέρειες της απόφασης αποφυλάκισης του κ. Μπελέρη, η οποία ουσιαστικά αφορούσε αίτημα των συνηγόρων του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., που κατατέθηκε πολύ πριν από τις ευρωεκλογές, περιλαμβάνονται κάποιοι όροι για επικοινωνία του ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τις αλβανικές αρχές.

Μια πρώτη αντίδραση ήλθε χθες από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου είχε σειρά επαφών. «Η αποφυλάκιση του εκλεγμένου ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη έπειτα από περίπου 16 μήνες κράτησης και φυλάκισης αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Παρ’ όλα αυτά, δεν αναιρούνται τα όσα έχουν συμβεί και οδήγησαν στην παρατεταμένη κράτησή του και στα όσα γνωρίζουμε ήδη σχετικά με το κράτος δικαίου και τους θεμελιώδεις κανόνες. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεριμνά για την ελληνική εθνική μειονότητα και να αναδεικνύει τα ζητήματα τα οποία συνδέονται με το διεθνές δίκαιο και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο ίδιος ο κ. Μπελέρης αμέσως μετά την απόφαση για αποφυλάκισή του προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ υπογράμμισε ότι ως ευρωβουλευτής θα έχει βασικό μέλημα την ανάδειξη των θεμάτων που αφορούν την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία. «Υστερα από 16 μήνες συνεχόμενης κράτησης, είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά σίγουρα όχι χαρούμενος», αναφέρει ο κ. Μπελέρης ο οποίος σημειώνει ότι «το κράτος δικαίου και η δημοκρατία στην Αλβανία δεν αποκαταστάθηκαν, οι θεσμοί δεν λειτούργησαν, η δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε με τον τρόπο που έπρεπε». Ο κ. Μπελέρης ευχαρίστησε «από καρδιάς», όπως είπε, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά στους στενούς φίλους του Αγγελο Συρίγο και Σταύρο Παπασταύρου οι οποίοι του παρείχαν την «αμέριστη συμπαράστασή τους». Ο κ. Μπελέρης ευχαριστεί και τους Ελληνες πολίτες «που όλον αυτόν τον καιρό μου έδωσαν τη δύναμη να μη λυγίσω, να αντέξω και να συνεχίσω να μάχομαι».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT