Εντός και Εκτός: Η φρεγάτα «Ψαρά» και η μεταφορά του «MT Sounion»

Εντός και Εκτός: Η φρεγάτα «Ψαρά» και η μεταφορά του «MT Sounion»

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Από χθες το μεσημέρι η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού, συνοδευόμενη από το γαλλικό πλοίο «Chevalier Paul» και το ιταλικό αντιτορπιλικό «Andrea Doria», έφτασε λίγα μίλια από το δεξαμενόπλοιο «MT Sounion», όπου ήδη έπλεαν τα δύο ρυμουλκά που βρίσκονται εκεί («Gladiator» και «Hercules») για την περίπλοκη επιχείρηση μεταφοράς του ελληνόκτητου πλοίου σε ασφαλές λιμάνι (Τζιμπουτί ή αλλού). Η όλη επιχείρηση γίνεται υπό την αιγίδα της επιχείρησης της Ε.Ε. «Aspides», στην οποία συμμετέχει, βεβαίως, και η Ελλάδα με τη φρεγάτα «Ψαρά», εξέλιξη που δείχνει τη δέσμευση για παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν. Τα πολεμικά πλοία έχουν σταματήσει σε απόσταση όχι μεγαλύτερη του ενός ναυτικού μιλίου από το δεξαμενόπλοιο και αναμένουν τα νεότερα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτή τη στιγμή τα πολεμικά παρέχουν προστασία στο δεξαμενόπλοιο, ωστόσο ο ρυθμός της επιχείρησης ρυμούλκησης δεν ανήκει στους συντονιστές της επιχείρησης «Aspides», αλλά στην εταιρεία που έχει ασφαλίσει το πλοίο και, ως εκ τούτου, καταγράφει το ρίσκο ρυμούλκησής του. Πριν, λοιπόν, από την έναρξη της επιχείρησης ρυμούλκησης θα πρέπει να καταγραφούν οι ζημιές, όχι μόνο στα ορατά σημεία, αλλά και στα ύφαλα του δεξαμενόπλοιου «MT Sounion», το οποίο δεν πλέει πια ακυβέρνητο, αλλά είναι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά, όχι μακριά από το σημείο που βρισκόταν στις 21 Αυγούστου, όταν δέχθηκε επίθεση από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι απολύτως σαφές ότι δεν θα την επιβαρυνθούν οι παρούσες πολεμικές μονάδες, αλλά η ασφαλιστική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση οι πολεμικές μονάδες θα παρέχουν προστασία, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε διαφορετικό επίπεδο. Το πλοίο αποτελεί περιβαλλοντική απειλή καθώς, όπως προκύπτει και από φωτογραφίες που ελήφθησαν από τα οργανικά ελικόπτερα των φρεγατών που βρίσκονται στην περιοχή, στην επιφάνειά του εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες φωτιάς.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επέστρεψε από διακοπές και ανέλαβε ξανά το έργο της υπενθύμισης των –κατά την κυβέρνηση– επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Από το γραφείο του κ. Χατζηδάκη αναδεικνύονται επτά σημεία. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για «μεγαλύτερη μείωση ποσοστού ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ε.Ε.», «μικρότερη σωρευτική αύξηση τιμών καταναλωτή», «μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων», «μεγαλύτερη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ», «μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές», «μεγαλύτερη αύξηση επιπέδου ανταγωνισμού, όπως αυτό ορίζεται από τον ΟΟΣΑ» και «μεγαλύτερη μείωση της διαφοράς απόδοσης (spread) έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου». Αυτές οι πρωτιές μπορεί να είναι αδιαμφισβήτητες και να εδράζονται σε στοιχεία. Και, βεβαίως, υπουργείο Οικονομικών είναι, για τι άλλο να ανοίξει συζήτηση; Αν και είναι πολύ πιθανό όλες αυτές οι «πρωτιές» να περάσουν στα ψιλά, το οικονομικό επιτελείο ήδη κρατάει αρκετά έντονη αντίσταση στις οχλήσεις για παροχές, καθώς η εποχή των παχέων αγελάδων έχει φτάσει πια στο τέλος της και οποιαδήποτε πίεση προς αυτή την κατεύθυνση –όπως μαθαίνω– δεν αντιμετωπίζεται με πολύ θετικό μάτι ούτε από το Μαξίμου, παρά κάποιες στοχευμένες εξαιρέσεις, όπως η υποστήριξη των κατεστραμμένων περιοχών της Θεσσαλίας.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Προεδρικό Μέγαρο και τα σενάρια για την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το πρόσωπο νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δίνουν και παίρνουν. Το τελευταίο –και ισχυρό– αφορά τη μετακόμιση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια στο Προεδρικό Μέγαρο. Ερωτηθείς γι’ αυτό χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε με τρόπο μάλλον απολύτως αναμενόμενο. Είπε, συγκεκριμένα, ότι η συζήτηση είναι εξαιρετικά πρόωρη και «αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια συζήτηση ή πρόταση». Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ο κ. Δένδιας είναι ένα από τα βασικά στελέχη της κυβέρνησης και κατέχει ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια». Οποιαδήποτε άλλη απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο –στην παρούσα φάση τουλάχιστον– θα άνοιγε θέματα που δεν έχει κανέναν λόγο να θίξει η κυβέρνηση. Και ως γνωστόν, η δουλειά του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι να κλείνει θέματα, όχι να ανοίγει…

Η ΑΤΑΚΑ

«Λαύκα Κορινθίας, Κιάτο, Βέλο Κορινθίας, Αγιοι Θεόδωροι, Κόρινθος, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κορίνθου. Οπου πηγαίνω δεν κάνω μόνο μία ομιλία και φεύγω, αλλά επισκέπτομαι όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη, μιλάω με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Και κυρίως, ακούω. Γιατί κανείς δεν τους ακούει, ειδικά από το κεντρικό κράτος. Ενα τεράστιο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού στην Κόρινθο και σε όλη την Ελλάδα, ζει ουσιαστικά εκτός οικονομίας, εκτός ευκαιριών δημιουργίας, εκτός ραντάρ της εξουσίας. Ως πότε; Πρέπει να φτάσουμε πάλι σε οικονομική κρίση για να καταλάβουμε ότι το υπάρχον παραγωγικό και διοικητικό μοντέλο της χώρας ξόφλησε;». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Γερουλάνος, βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του ανά την Ελλάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT