Επανεκκίνηση μέσω της ΔΕΘ ο στόχος του Μαξίμου

Επανεκκίνηση μέσω της ΔΕΘ ο στόχος του Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει την ομιλία του στη βελτίωση του ΕΣΥ, στην αύξηση των μισθών και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς και στην ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όσα θα πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο και την Κυριακή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης έχουν γίνει σε γενικές γραμμές γνωστά, καθώς αναμένεται να κινηθεί συντηρητικά όσον αφορά τις παροχές, με το «καλάθι» να είναι μικρό, αλλά καθόλου συντηρητικά όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα και το τι θέλει να πετύχει μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του.

Ορίζοντας τριετίας

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης θέλει να παρουσιάσει μια ΔΕΘ «δουλειάς», που θα στείλει μήνυμα επανεκκίνησης στους πολίτες αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να μη χαλαρώσει, καθώς ο τελευταίος ένας χρόνος δεν έχει κυλήσει για την κυβέρνηση με τον τρόπο που θα ήθελε, «τρώγοντας» σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο από το 41% των εκλογών του 2023. Χαρακτηριστικό είναι πως αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός δεν έχει φορτωμένο πρόγραμμα, καθώς θέλει να δουλέψει πολύ προσεκτικά την ομιλία του και να στείλει το σωστό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Αυτό που έχει βάλει στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης να «ξεκινήσει από την αρχή» πάνω σε δύο άξονες:

• Ο πρώτος είναι ο βραχυπρόθεσμος, προσφέροντας σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες στοχευμένες παροχές, ώστε να «κλείσει τρύπες» και να μειώσει την πιθανότητα για περαιτέρω αντιδράσεις και γκρίνιες που είναι ένα χαρακτηριστικό όλων των δεύτερων θητειών. Οι νέες οικογένειες και οι συνταξιούχοι που ζημιώθηκαν από την «προσωπική διαφορά» είναι δύο χαρακτηριστικές κατηγορίες που θα ακούσουν μέτρα υπέρ τους.

Επανεκκίνηση μέσω της ΔΕΘ ο στόχος του Μαξίμου-1
Στιγμιότυπο από την περυσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Μέτρα υπέρ των νέων οικογενειών και των συνταξιούχων που ζημιώθηκαν από την «προσωπική διαφορά» αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

• Ο δεύτερος στόχος όμως, εξίσου σημαντικός, είναι να χτίσει πάνω στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το αφήγημα των επόμενων τριών ετών. Η βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η αύξηση των μισθών που έχει άμεση σχέση με την ακρίβεια –το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση– και η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και των υποδομών αποτελούν τρεις βασικούς άξονες στους οποίους ο πρωθυπουργός θέλει να δει έως το τέλος του 2027 απτή βελτίωση που θα φθάνει έως τους πολίτες.

Ουσιαστικά το μήνυμα που θα στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως αρχής γενομένης από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ξεκινάει μια «καθαρή τριετία», χωρίς καμία εκλογική αναμέτρηση, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα είναι μετρήσιμες και θα έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα. Ο στόχος του μετασχηματισμού και της μετατροπής του μοντέλου φαίνεται από τις αλλαγές που έρχονται στο επίδομα ανεργίας, όπου θα σημειωθούν δραστικές αλλαγές στον τρόπο που δίνεται, ώστε να υπάρχει πλέον μεγαλύτερο κίνητρο εργασίας και όχι να επιδοτείται η ανεργία, ενώ και τα επιδόματα θα στοχεύουν πλέον στους πιο αδύναμους και δεν θα είναι οριζόντια.

Ουσιαστικά, όπως λέει αρμόδια πηγή, «ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να γεμίσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το ρεζερβουάρ της κυβέρνησης», που πολλοί νομίζουν πως έχει μείνει από καύσιμα. Οσον αφορά τις επιμέρους άμεσες παροχές, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα υπάρξουν προνοιακές ρυθμίσεις, όπως προαναφέρθηκε, για τις νέες οικογένειες, με επίκεντρο το επίδομα τέκνων, όπου θα υπάρξει και ονομαστική αύξηση του ποσού που θα δίνεται.

Επιπλέον θα υπάρξει ένα νέο σχέδιο για τη στέγαση που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νέων οικογενειών, ρύθμιση της «προσωπικής διαφοράς» για τους συνταξιούχους που αδικήθηκαν και, όπως προελέχθη, θα «διορθωθούν» οι προϋποθέσεις ένταξης στην περίμετρο του επιδόματος ανεργίας που τροποποιήθηκε επί κορωνοϊού, ώστε να κλείσουν «παράθυρα», καθώς σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένοι να εργάζονται για κάποιους μήνες και στη συνέχεια να «μετακινούνται» στο επίδομα ανεργίας. Τα παραπάνω δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πρώτη βάση ώστε η κυβέρνηση να κάνει επανεκκίνηση και πάνω σε αυτές τις σημειακές αλλαγές να χτίσει το κεντρικό αφήγημα του 2027.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT