ΣΥΡΙΖΑ: Μύλος με όνομα και Πολάκη

Ο «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς», οι ενστάσεις των «87» και η επιστροφή στην Κ.Ο.

6' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανω-κάτω» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ταράσσει τα νερά δύο φορές. Η επαναφορά του Παύλου Πολάκη δεν ήχησε καλά στην ομάδα των «87», με αρκετούς να εκτιμούν πως στo παρασκήνιo υπάρχει ενδεχομένως κάποια μυστική συμφωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα, η αλλαγή του ονόματος αναμένεται να προκαλέσει νέες φουρτούνες στην Κουμουνδούρου.

«Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» είναι το όνομα που μπήκε ως πρόταση διαβούλευσης από τον πρόεδρο. Παρά την παλαιότερη δέσμευσή του πως δεν σκοπεύει να πειράξει τη «μαρκίζα», ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο συνέδριο του Οκτωβρίου.

Στην εισήγησή του στην Επιτροπή Καταστατικού δεν έκρυψε την επιθυμία του το όνομα του κόμματος να αλλάξει, αν και πολλά στελέχη είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν, όταν είχε ξανανοίξει η συζήτηση, ότι το «brand» που δημιουργήθηκε επί Αλέξη Τσίπρα δεν πρέπει να πειραχτεί.

Ενστάσεις από τους «87» και για άλλες προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές – Κάνουν λόγο για προσπάθεια δημιουργίας «προσωποπαγούς κόμματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν ενστάσεις κατ’ αρχάς για την απουσία της «Προοδευτικής Συμμαχίας» από την πρόταση, με τον πρόεδρο να απαντάει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως η τελευταία «καλύπτεται από τον Συνασπισμό».

Αυτό το σημείο θεωρείται κρίσιμο από στελέχη των «87», τα οποία δεν είδαν με καλό μάτι την πρόταση. Χθες βράδυ σχολίαζαν πως συνοδεύεται συνολικά από την επιθυμία του κ. Κασσελάκη να φτιάξει ένα προσωποπαγές, δικό του κόμμα. Μεταξύ των αλλαγών που πρότεινε ο κ. Κασσελάκης περιλαμβάνονται:

• Οι βουλευτές να μη μετέχουν στα κομματικά όργανα.

• Το ανώτατο όριο θητειών για κάθε βουλευτή να μην ξεπερνάει τις τρεις. Η τέταρτη υποψηφιότητα προϋποθέτει και αλλαγή εκλογικής περιφέρειας.

• Τα μέλη του κόμματος ισχυροποιούνται, καθώς θα έχουν λόγο και στη γραμμή που χαράσσεται αλλά και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

• Ο πρόεδρος θα ψηφίζεται από μέλη και φίλους, όπως οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.

• Το Εθνικό Συμβούλιο είναι το όργανο που αντικαθιστά την Κεντρική Επιτροπή. Θα συνεδριάζει τέσσερις φορές τον χρόνο. Θα αποτελείται από 151 μέλη, συν 10 στελέχη της νεολαίας, ενώ βουλευτές και ευρωβουλευτές θα μετέχουν ex officio.

• Συγκρότηση δύο Επιτροπών Δεοντολογίας: η μία θα ελέγχει τη λειτουργία των Οργανώσεων Μελών και τα Περιφερειακά Συμβούλια, ενώ η δεύτερη θα έχει υπό την εποπτεία της ανώτερα όργανα (Εθνικό Συμβούλιο, Κοινοβουλευτική Ομάδα) κ.λπ.

• Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές και μετέχει σε όργανο του κόμματος, θα πρέπει να έχει παραιτηθεί από αυτό 18 μήνες πριν. Το μέτρο δεν ισχύει σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

• Κάτω από τον πρόεδρο θα συγκροτηθεί ένα όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο γραμματέας, ο αναπληρωτής και τέσσερις ακόμη γραμματείς (οικονομικών, κυβερνητικού έργου, οργανωτικού – διεύρυνσης και κοινωνικών δράσεων). Θα αντικαταστήσει τη σημερινή Πολιτική Γραμματεία.

• Οι οργανώσεις μελών θα έχουν ένα τριμελές ή πενταμελές συντονιστικό. Θα διαθέτουν ψηφιακή πλατφόρμα με διαρκείς διαβουλεύσεις μελών.

• Συγκρότηση περιφερειακής επιτροπής μελών (13 περιφέρειες + απόδημοι) αλλά και δημοτικής επιτροπής μελών.

Επειδή η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας προς την Κεντρική Επιτροπή, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση που τελείωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, θα προβλέπει βαριά ποινή (αναστολή κομματικής ιδιότητας ή διαγραφή) αποφασίστηκε να καλέσουν εκ νέου τον Χρήστο Σπίρτζη για απολογία αύριο.

Στο κενό το άνοιγμα Κασσελάκη σε Πολάκη

Από τις 25 Αυγούστου η «Κ» είχε δημοσιεύσει πως η «αποκατάσταση της τιμής» του Παύλου Πολάκη περιλαμβάνει δύο κινήσεις, με τη σειρά προτεραιότητας να είναι αυστηρή και συγκεκριμένη:

1. Απομάκρυνση της Αθηνάς Λινού.

2. Επαναφορά του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο,τι μπορούσε να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να αποτρέψει την πρόταση μομφής εναντίον του στην Κεντρική Επιτροπή και να εξευμενίσει τον Χανιώτη βουλευτή το έκανε. Ο «εκβιασμός» του Σαββατοκύριακου με τις πύρινες αναρτήσεις κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έπιασε τόπο και ο Παύλος Πολάκης, 40 ημέρες μετά τη διαγραφή του, επέστρεψε στις τάξεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επαναφορά του Χανιώτη βουλευτή στην Κ.Ο., που όμως δήλωσε πως «ό,τι έχω πει ισχύει», αφήνοντας εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησε το πρωί της Τρίτης με τον Νίκο Παππά και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνταχθεί επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για την επανένταξη του Παύλου Πολάκη στο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. ενημέρωσε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και με το «εντάξει» που άκουσε οι βουλευτές του κόμματος έγιναν και πάλι 35. Η εξίσωση, ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει πολυπαραγοντική για την Κουμουνδούρου παρά τη «fast track» διαγραφή.

Ο κ. Πολάκης με τη δήλωση που έκανε στο περιστύλιο έδειξε πως δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στην Κεντρική Επιτροπή. «Δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγράφουν χωρίς ενημέρωση και να με επανεντάσσουν με μια ενημέρωση από τον Νίκο τον Παππά», τόνισε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων συμπλήρωσε: «Φάνηκε πόσο στημένο ήταν όλο το σκηνικό. Σήμερα κάποιοι προσπαθούν να διορθώσουν το απαράδεκτο που έκαναν τότε να με διαγράψουν χωρίς καν καμία ενημέρωση, πιστεύοντας ότι είναι μια ευκαιρία να ξεμπερδέψουν μαζί μου. Η επιστροφή μου στον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο δεν έφυγα ποτέ, η τυπική δηλαδή με την έννοια της επανένταξης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν αλλάζει σε τίποτα την πολιτική εκτίμηση που έχω κάνει σε σχέση με το πρόβλημα το πολιτικό που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή, δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση με ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο… Ο,τι έχω πει ισχύει. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή».

Οι κινήσεις

Πηγές αναφέρουν πως «δεν έχει γίνει καμία συνεννόηση και καμία διαπραγμάτευση» και αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη αμέσως μετά την επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή και αν θα κάνει πράξη την αμφισβήτηση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ουσιαστικά την έχει προαναγγείλει. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει θα πρέπει να δικαιολογηθεί, ωστόσο άπαντες θα συμπεράνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης τελεί υπό την «κηδεμονία» του Παύλου Πολάκη, αφού οδηγεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αποφάσεις που επιθυμεί. Είναι έτσι κι αλλιώς ο «νικητής» της συγκεκριμένης διαμάχης και με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «87» στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο, καθώς ο βουλευτής Χανίων έχει αυτή τη στιγμή αναμφισβήτητα την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του στο TRT διεμήνυσε πως δεν σκοπεύει να σηκώσει το γάντι των πρόωρων εσωκομματικών εκλογών. «Ο καθένας μέσα στα όργανα μπορεί καταστατικά να προχωρήσει σε ό,τι θεωρεί δόκιμο. Εχω τριετή θητεία. Πιστεύω ότι έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα. Και προφανώς, όταν υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν και τριβές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να κρίνει η βάση του κόμματος, υποστήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο Open: «Αν δεν υπάρχει άλλη λύση, είναι και αυτό νομίζω μια πρόταση η οποία αντιστοιχεί σε αυτά που είχε πει και παλιότερα ο Στέφανος Κασσελάκης». Να φύγει από την Κουμουνδούρου κάλεσε για άλλη μια φορά ο Χρήστος Σπίρτζης τον Στέφανο Κασσελάκη στο Mega: «Αυτό δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι καν δημοκρατικό κόμμα… Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης αν αγαπάει το κόμμα που είναι πρόεδρος, είναι να φύγει. Χωρίς να πάει σε εκλογές». Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους ζητούν την αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο λόγω των προγραμματισμένων διαδηλώσεων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης εξαιτίας της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διαφορετικά δεν θα παραστούν στη συνεδρίαση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT