Εντός και Εκτός: Ο Χαράρι των φτωχών

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η στήλη σας είχε προϊδεάσει από χθες για τη δύσκολη κατάσταση περί το M/T «Sounion» στην Ερυθρά Θάλασσα και τις αποφάσεις που έπρεπε να λάβουν οι εμπλεκόμενες εταιρείες (και φυσικά όχι η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» η οποία παρέχει τα πολεμικά πλοία που προσφέρουν την προστασία αυτές τις ημέρες στο δεξαμενόπλοιο) μετά την αυτοψία και στα ύφαλα του πλοίου. Η διαδικασία αυτή έγινε και όπως ανακοινώθηκε χθες επισήμως, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η ρυμούλκηση του πλοίου σε ασφαλές λιμάνι, καθώς κάτι τέτοιο κρίθηκε ως «μη ασφαλές» από τις εταιρείες. «Εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις από τις ιδιωτικές εταιρείες», ανακοίνωσε η διοίκηση της επιχείρησης «Aspides». Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι και η άντληση του αργού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο, το οποίο προφανώς στη συνέχεια θα πρέπει να αφεθεί στην τύχη του…

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια δεν υπάρχει δίλημμα σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Τα βλέπει μέσα από το πρίσμα ενός μακροπρόθεσμου τουρκικού επεκτατισμού, κάτι που άλλωστε δεν κρύβει, γεγονός το οποίο προκαλεί διαρκή και μόνιμο εκνευρισμό στην Αγκυρα. Σε ανάλογες διατυπώσεις προχώρησε και χθες από τη Σαμοθράκη όπου βρέθηκε επισκεπτόμενος μονάδες στο νησί. «Η σημασία της Σαμοθράκης νομίζω είναι προφανής, αρκεί κανείς να κοιτάξει τον χάρτη και αρκεί κανείς να θυμηθεί ότι υπό την επιτήρηση του 41ου Συντάγματος είναι και η Ζουράφα. Είναι εκατοντάδες οι τουρκικές ανακοινώσεις που αναφέρονται στη Ζουράφα. Αυτό αναδεικνύει την τεράστια σημασία του χώρου που σήμερα βρισκόμαστε», ανέφερε ο κ. Δένδιας. Και πρόσθεσε τα εξής: «Η χώρα μας είναι μια χώρα η οποία πάντοτε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σέβεται τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Προασπίζει και προβάλλει τα δικαιώματά της. Δικαιώματα όμως τα οποία προβλέπονται στο ισχύον Διεθνές Δίκαιο και Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν αποτελούν φαντασιώσεις ενός νεο-οθωμανικού επεκτατισμού. Η χώρα θα συνεχίσει, λοιπόν, να υπερασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, πάντοτε τείνοντας χείρα φιλίας προς όλους, αλλά με απόλυτη διάθεση προστασίας, όπως το Σύνταγμα επιβάλλει, των δικαιωμάτων της».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Στον ΣΥΡΙΖΑ (ή όπως αλλιώς καταλήξει να ονομάζεται αυτό το κόμμα) κάποιοι παίζουν –μπασκετική– μπαλίτσα. Κυριολεκτικά. Ετσι μάθαμε χθες ότι ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς (φωτογραφία) μεταγράφηκε στον Ηλυσιακό, ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ Νίκος Ρουμελιώτης, ο οποίος εξέφρασε το δέος του γι’ αυτή την κίνηση. Αν και δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα κάνει ο κ. Παππάς στην ομάδα, είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι συμμετείχε στις προπονήσεις του Ηλυσιακού για να μη «σκουριάσει». Οποια πορεία και αν ακολουθήσει ο κ. Παππάς είναι δεδομένο ότι θα ενισχύσει τον Ηλυσιακό ο οποίος κατόρθωσε να ανέβει στη National League 1 και έχει προφανή στόχο την άνοδο στην Εlite League. Οσοι διερωτώνται για το πώς ο ευρωβουλευτής θα συνδυάσει τα καθήκοντά του στο Ευρωκοινοβούλιο και τις υποχρεώσεις του με τον Ηλυσιακό, απαντήσεις υπάρχουν και μπορεί να αναζητηθούν στην «πλούσια» πολιτική δραστηριότητα νυν και πρώην συναδέλφων του στο Στρασβούργο. Εν ολίγοις, κάπως θα τα καταφέρει ο κ. Παππάς.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οποιος βρήκε ενδιαφέρουσα την «Κα-μπύ-λη της Με-τα-πο-λί-τευ-σης», δηλαδή το συνέδριο που διοργάνωσε ο Κύ-κλος Ιδε-ών του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε συ-νερ-γα-σία με το Οικο-νο-μι-κό Φό-ρουμ των Δελ-φών, τον περασμένο Μάιο στη «Μεγάλη Βρεταννία», μπορεί πλέον να το επαναφέρει στο μυαλό διαβάζοντας τα πρακτικά, τα οποία εκδόθηκαν από τις εκδόσεις «Επίκεντρο» και έχουν το διόλου ευκαταφρόνητο (από πλευράς όγκου) εύρος των 428 σελίδων. Βέβαια, αν βιβλίο στο οποίο έχει συμμετάσχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει λιγότερες από 300 σελίδες, μπορεί να γίνει αντιληπτό και ως ελαφρύ ανάγνωσμα και νομίζω ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ουδέποτε θα επέτρεπε τη σύνδεσή του με κάτι τέτοιο.

Η ΑΤΑΚΑ

Αλλά μια και η συζήτηση έφτασε αναπόφευκτα στα ελαφρά αναγνώσματα να σας ενημερώσω ότι την ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζει το τελευταίο βιβλίο του στη Θεσσαλονίκη ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τίτλο «Μιλώντας στον πατέρα μου. Μια εισαγωγή στην τεχνοφεουδαρχία» (εκδόσεις Πατάκη). Στο βιβλίο, σύμφωνα με τον συγγραφέα, εξηγεί σε μια –φανταστική– συζήτηση με τον πατέρα του για τη μετάβαση από το κεφάλαιο στο… νέφο-κεφάλαιο (προφανής αναφορά στα υπολογιστικά νέφη και την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγική διαδικασία). Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι από τα νέφη της… τεχνοφεουδαρχίας έως τις νεφελώδεις συνθήκες εκείνου του πρώτου –καταστροφικού– εξαμήνου του 2015, έχει διανυθεί κάποια απόσταση, αλλά ποιος είναι ο κ. Βαρουφάκης για να τις ξεδιαλύνει; Ας μιλήσει ο Χαράρι των Φτωχών για την τεχνητή νοημοσύνη. Πουλάει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT