Σε «καλοκαιρινούς» ρυθμούς οι συνεδριάσεις στο Κοινοβούλιο

Σε «καλοκαιρινούς» ρυθμούς οι συνεδριάσεις στο Κοινοβούλιο

Περιορισμένο το ενδιαφέρον, καθώς η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στα εσωκομματικά τους

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Η αναμονή αφενός των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές Σαββατοκύριακο και αφετέρου της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις πυρκαγιές –η οποία θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη τελικά και όχι ως αποτέλεσμα του σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης– συνδιαμορφώνουν κλίμα «χαλαρότητας» στους κόλπους της εθνικής αντιπροσωπείας στην επανέναρξη των εργασιών της κατά την τρέχουσα εβδομάδα, μετά τις θερινές διακοπές. Στο γενικότερο πολιτικό πεδίο τη «χαλαρότητα» αυτή έρχονται να ενισχύσουν και οι εν εξελίξει σημαντικές διεργασίες στο δεύτερο και στο τρίτο σε κοινοβουλευτική ισχύ κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Θέμα προσέλευσης

Από τις χαρακτηριστικότερες επιπτώσεις του συγκυριακού αυτού φαινομένου για τις τρέχουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι πως, χθες, κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικού με την κύρωση πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών «για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο», δεν ακολουθήθηκε η θεσμική σειρά των εισηγητών των κομμάτων, εξαιτίας μη έγκαιρης προσέλευσης ορισμένων εξ αυτών: «Κύριε πρόεδρε, σίγουρα κρατάμε σωστά τη σειρά; Είμαστε έκτοι. Θα έπρεπε να είναι: Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση», παρατήρησε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα όταν της δόθηκε ο λόγος για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, με τον προεδρεύοντα Βασίλη Βιλιάρδο να αιτιολογεί: «Θα έπρεπε μόνο να είναι εδώ», είπε αναφερόμενος στις, εκείνη τη στιγμή, απουσίες των συναδέλφων της κ. Πέρκα.

Την κύρωση καταψήφισαν μόνο το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νίκη, όμως καταγράφηκε κριτική προς την κυβέρνηση και από κόμματα που τήρησαν θετική στάση, με τη βεντάλια του αντιπολιτευτικού λόγου, πάντως, να ανοίγει σε πολλά θέματα, πέραν του περιεχομένου του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. «Το σύνολο ή σχεδόν το σύνολο των στελεχών της αντιπολίτευσης ασχολήθηκε με άλλα πράγματα και όχι με το νομοσχέδιο, από την εγκληματικότητα μέχρι την εξωτερική πολιτική, μέχρι την Παλαιστίνη», σχολίασε κατά την ομιλία του κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Η συζήτηση

Είχαν προηγηθεί τρεις πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων: ο Δημήτρης Νατσιός (Νίκη) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ελληνοτουρκικά («Εν ολίγοις ακυρώνουμε την Επανάσταση του ’21», ακούστηκε να λέει), στην ακρίβεια, στην εγκληματικότητα, έως και στην οδική ασφάλεια στη χώρα. Ο Αλέξης Χαρίτσης (Νέα Αριστερά) αναφέρθηκε στις πυρκαγιές, στην υπόθεση των υποκλοπών και στη λειψυδρία. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας), μεταξύ άλλων, μίλησε και για το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Βόλο, έχοντας ενδιαφέροντα διάλογο επ’ αυτού με τον κ. Σκυλακάκη: «Πώς απαντάτε στον τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και αυτή την τρομερή θυσία των ψαριών που είναι έμβια όντα;», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Δεν θυσιάστηκαν τα ψάρια, πολλαπλασιάστηκαν. Γιατί πολλαπλασιάστηκαν; Για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι ο “Daniel”, που έριξε οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, πλημμύρισε αρκετά παραπάνω από εκατό χιλιάδες στρέμματα στην Κάρλα. Εκεί που πλημμύρισε υπήρχε πολλή τροφή. Οταν υπάρχει τροφή και νερό δημιουργείται υπερπληθυσμός», απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σειρά για συζήτηση και ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία έχουν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, τα νομοθετήματα των υπουργείων Δικαιοσύνης –με διατάξεις για τον «Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» και τη δικαστική αστυνομία– και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ψηφιακό τέλος συναλλαγής και άλλες διατάξεις», του οποίου η επεξεργασία αρχίζει σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης το αμέσως προσεχές διάστημα θα καταθέσει και ένα δεύτερο σχέδιο νόμου «για τα κίνητρα καινοτομίας και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων», ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT