Στόχος οι 330.000 ψηφοφόροι στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Στόχος οι 330.000 ψηφοφόροι στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Τι σηματοδοτεί η αύξηση κατά 25% στις κάλπες έναντι του 2021 – Υπόγειες τριβές μεταξύ των υποψηφίων για το πού θα γίνουν τα εκλογικά κέντρα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας που το ΠΑΣΟΚ επιδίωξε –και κατάφερε– να εκπέμψει με την προχθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο θα τεθεί σε δοκιμασία καθώς εισερχόμαστε στην τελική ευθεία της προεκλογικής αναμέτρησης. Απομένει ένας μήνας για τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου και από σήμερα οι σχέσεις μεταξύ των υποψηφίων εισέρχονται σε φάση τριβής και αναζήτησης ισορροπιών, καθώς η Επιτροπή Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ) συνεδριάζει το απόγευμα με αντικείμενο την οριστικοποίηση των εκλογικών κέντρων και των εκλογικών τμημάτων. Τα εκλογικά κέντρα αφορούν τα σημεία όπου θα στηθούν οι κάλπες, ενώ καθένα από αυτά μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από ένα εκλογικά τμήματα, ανάλογα με το πόσες κάλπες θα φιλοξενεί. Πηγή με γνώση των συζητήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, των θέσεων που έχει προκρίνει η κάθε πλευρά και των ενστάσεων που έχουν προβληθεί από άλλους υποψηφίους αναφέρει ότι υπήρξαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις συγκρούσεις, ωστόσο, ακόμα και με δυσκολία ή με πιέσεις, κατέστη εφικτό να βρεθούν σημεία σύγκλισης και να επέλθει συμφωνία. «Πιστεύω ότι και στα πιο δύσκολα θέματα που μπαίνουν στην ατζέντα σιγά σιγά, θα πρυτανεύσει η λογική που υπαγορεύει ότι κανένας δεν έχει να κερδίσει αν βγει προς τα έξω μια εικόνα αλληλοσπαραγμού», προσθέτει.

Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το 2021, είχαν στηθεί 840 κάλπες. Τώρα υπάρχει κατ’ αρχάς συμφωνία για αύξηση του αριθμού τους κατά 25%. Οπως αναφέρει κομματική πηγή, εκτιμάται ότι με αυτή την αύξηση θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν περίπου 330.000 ψηφοφόροι, ενώ το 2021 είχαν ψηφίσει 270.000 άτομα. Από ορισμένα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ υπάρχει η εκτίμηση ότι η προσέλευση θα αγγίξει τις 350.000 και εισηγήθηκαν ακόμα περισσότερες κάλπες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, όμως, το κρίσιμο ζητούμενο δεν είναι το πόσες κάλπες θα στηθούν αλλά το πού θα γίνουν τα εκλογικά κέντρα, θέμα για το οποίο υπάρχει υπόγεια σύγκρουση εδώ και καιρό. «Κάποιοι ζητούν πολλές κάλπες στην Αττική και στις μεγάλες πόλεις και άλλοι να “φορτώσουμε” με κάλπες την Κρήτη», αναφέρει κομματικό στέλεχος. Στις προηγούμενες εκλογές, πάντως, οι ουρές σχηματίστηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει την ΕΔΕΚΑΠ έχει να κάνει με τους χειριστές των τάμπλετ, μέσω των οποίων θα γίνεται η ταυτοποίηση όσων προσέλθουν στις κάλπες.

Επίσης, στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου. Από ορισμένους εκ των υποψηφίων έχει τεθεί ζήτημα για το τι ακριβώς σημαίνει «διευρυμένη Κ.Ε.» και ζητούν στη σημερινή συνεδρίαση να προσδιοριστεί επακριβώς ποιοι και πόσοι θα μπορούν να συμμετάσχουν, όπως επίσης σε ποιους θα δοθεί ο λόγος, για πόση ώρα κ.λπ. Ολα εκείνα τα ζητήματα που οι υποψήφιοι πιστεύουν ότι μπορεί να επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν από συνυποψηφίους τους για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.

Οσον αφορά το θέμα του ντιμπέιτ, για το οποίο η κ. Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι έστειλε επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ ζητώντας να διασαφηνιστεί γιατί δεν έχει προταθεί ακόμα στους υποψηφίους ημερομηνία για τη διεξαγωγή του, κομματικές πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί καθόλου στην ΕΔΕΚΑΠ. Και προσθέτουν ότι θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι και να οριστούν οι εκπρόσωποί τους στην ΕΔΕΚΑΠ, που θα συζητήσουν για τις λεπτομέρειες και τους όρους διε-ξαγωγής του ντιμπέιτ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT