Κυβέρνηση: Τρία ορόσημα μετά τη ΔΕΘ

Εκλογές ΠΑΣΟΚ, Πρόεδρος, αναθεώρηση διαμορφώνουν το τοπίο για Μαξίμου

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την έναρξη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στην κυβέρνηση ρίχνουν όλο το βάρος στη ΔΕΘ και στο μήνυμα που θα εκπεμφθεί τόσο από την ομιλία όσο και από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έγραφε χθες αναλυτικά η «Κ». Αλλά η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι μόνο το πρώτο ορόσημο του φθινοπώρου για την κυβέρνηση, καθώς το πολιτικό σκηνικό του 2025, όπου η Νέα Δημοκρατία θα βρίσκεται στα μισά της θητείας της, θα κριθεί εν πολλοίς από το πώς θα πάει το… 2024 και τι θα συμβεί σε τρεις βασικούς τομείς.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η Ν.Δ. μέχρι το τέλος του έτους να έχει επιστρέψει σε ποσοστά προ των ευρωεκλογών.

Πρώτον, πολλά θα κριθούν από τις… δυνάμεις της κυβέρνησης για ανάκαμψη. Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί μόνο την έναρξη της νέας σεζόν και τίποτα άλλο. Η κυβέρνηση θα κριθεί ουσιαστικά το επόμενο τρίμηνο από το κατά πόσον θα μπορέσει να κάνει επανεκκίνηση και να επανέλθει σε ποσοστά προ ευρωεκλογών, δηλαδή άνω του 30%. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να στείλει μήνυμα πως η ορμή των μεταρρυθμίσεων που υπήρχε την πρώτη τετραετία υπάρχει ακόμη και μπορεί να αποτελέσει δύναμη αλλαγών. Η δυνατότητα αυτή θα φανεί μέχρι το τέλος του χρόνου και αποτελεί σημαντικό παράγοντα που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό και την πορεία το 2025.

Δεύτερον, στο Μαξίμου δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο ποσοστό που θα έχει η Νέα Δημοκρατία, παρά στη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Για να το πούμε με παράδειγμα, στο Μαξίμου θα προτιμούσαν να είναι στο 36% και το δεύτερο κόμμα στο 32%, παρά οι ίδιοι να έχουν 30% και το δεύτερο κόμμα 10%. Συνεπώς, οι ισορροπίες του πολιτικού συστήματος είναι απόλυτα συνυφασμένες με το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, που έχει αυτή τη στιγμή δυναμική δεύτερου κόμματος σε όλες τις μετρήσεις.

Το ποιος θα βγει πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ και τι δυναμική θα εμφανίσει το κόμμα αποτελούν κρίσιμο ορόσημο για όλο το πολιτικό σύστημα και ενδιαφέρουν άμεσα το Μαξίμου, καθώς η πολιτική είναι ένα ταγκό που θέλει δύο και η έλλειψη του δεύτερου έχει στοιχίσει στην κυβέρνηση, καθώς αποσυσπειρώνει τη Ν.Δ. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει αφήσει και το δημοσκοπικό αποτύπωμά του στο κόμμα, καθώς θα φανεί πού πάει το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα το… χάος στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ξεκαθαρίσει είτε έχουμε νέα διάσπαση είτε κάποιον νέο αρχηγό.

Τρίτον, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εκκινήσει δύο κρίσιμες συζητήσεις, που μπορεί να μην αφορούν το ευρύ κοινό, αλλά θα είναι τροχιοδεικτικές και για τη Νέα Δημοκρατία και για όλο το πολιτικό σύστημα. Η πρώτη είναι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την επιλογή του προσώπου να έχει άμεσο αντίκτυπο στο εσωτερικό της Ν.Δ. Κρίσιμο είναι εάν το πρόσωπο που θα προταθεί θα έχει καθολική αποδοχή από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ή όχι, αλλά και το πώς θα γίνει δεκτό από την κοινή γνώμη, που είναι ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας.

Την ίδια ώρα, η εκκίνηση της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα αποτελέσει δείκτη για τις νέες πολιτικές ισορροπίες. Το αν θα υπάρξει πολιτική συναίνεση σε βασικά θέματα ή θα έχουμε σύγκρουση είναι κάτι που θα δείξει πώς διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση, που σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα αποκρυσταλλώνουν το νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT