Εντός και Εκτός: Η αμυντική καινοτομία για πρώτη φορά στη ΔΕΘ

Εντός και Εκτός: Η αμυντική καινοτομία για πρώτη φορά στη ΔΕΘ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα αποτελέσει τη συγκυρία της πρώτης δημόσιας παρουσίας του νεοσύστατου Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.), διά του οποίου το υπουργείο Εθνικής Αμυνας φιλοδοξεί να προσελκύσει επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογία διττής χρήσης, δηλαδή προς χρήση και ωφέλεια (ιδανικά) και των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΕΛΚΑΚ θα έχει δικό του περίπτερο στη ΔΕΘ από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου θα μιλήσουν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παντελής Τζωρτζάκης αλλά και οι άμεσα εμπλεκόμενοι με την αμυντική βιομηχανία και την καινοτομία, και συγκεκριμένα ο υποστράτηγος Γιάννης Μπούρας (Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών), ο υποστράτηγος Γιώργος Πανούσης (ΣΤ΄ Κλάδος ΓΕΕΘΑ) και ο αντιπλοίαρχος Μιχάλης Ποθητός από το ΕΛΚΑΚ. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Οι Ελληνες της Ευρωβουλής παράγουν περισσότερη (παραπολιτική) ύλη από αυτήν που μπορεί (ή ενδιαφέρεται) να καταναλώσει ο μέσος αναγνώστης. Ετσι χθες, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ (κατόπιν πιέσεων και της συνυπογράφουσας ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Ελίζας Βόζεμπεργκ) έστειλε επιστολή προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά. Ουσιαστικά στην επιστολή εκφράζεται η «βαθύτατη ανησυχία της Κ.Ο. του ΕΛΚ» για τις πρόσφατες… καφρίλες του κ. Παππά εναντίον αστυνομικών και άλλων και πρακτικά ζητείται από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να λάβει μέτρα, αλλά και να αποπεμφθεί από την ομάδα της Αριστεράς. «Την ώρα που η Ε.Ε. καλεί σε ενότητα για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, είναι ανησυχητικό ότι ένα νεοεκλεγέν μέλος του Ε.Κ. υιοθετεί τέτοια συμπεριφορά», αναφέρεται στην επιστολή, ενώ υπογραμμίζεται ότι «η μη ανάληψη δράσης συνιστά συναίνεση σε πρακτικές εχθροπάθειας». Πάντως, όπως με πληροφορεί πηγή μου από τις Βρυξέλλες, πρακτικά δεν υφίσταται δυνατότητα επιβολής κάποιων κυρώσεων στον ευρωβουλευτή απλώς και μόνο επειδή δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του στα κοινωνικά δίκτυα. Εν ολίγοις ο κ. Παππάς μπορεί να πηγαινοέρχεται στις προπονήσεις του Ηλυσιακού, να παίζει με τον λογαριασμό του στα social media και στη χειρότερη περίπτωση θα χάσει κάποιες αμοιβές από τις επιτροπές της Ε.Ε. Τζίφος.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Τελικά το ΚΚΕ είναι κόμμα off season. Αφού αδειάσουν οι παραλίες, τότε σπεύδουν τα στελέχη. Χθες ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε στο Λαύριο (αντιγράφω από το δελτίο Τύπου του κόμματος) «με αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα Σαρωνικού “Ελεύθερες Παραλίες”» προκειμένου να ενημερωθεί για «τις προσπάθειες να δοθούν σε ιδιώτες οι δύο γειτονικές παραλίες “Πεύκο” και “Γλάστρα-Ευκάλυπτα” στον Σαρωνικό, καθώς η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου προχώρησε ήδη στο γκρέμισμα των δημόσιων υποδομών και μεθοδεύει την περίφραξή τους». Παρόντες ήταν παράγοντες από την Ανατολική Αττική, δημοτικοί και μη, προφανώς όλοι από το ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας, σε άπταιστη διάλεκτο α λα ΚΚΕ, κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση και οι υπουργοί της επιμένουν να προχωρήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης ακόμα και αν η πλειοψηφία του λαού, των εργαζομένων, διαφωνεί και κινητοποιείται. Γιατί εκπροσωπεί κάποια συμφέροντα, λέμε εμείς. Και αυτά είναι μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, είναι μονοπώλια, είναι μεγάλο κεφάλαιο, είναι επιχειρηματίες που για το κέρδος τους δεν αφήνουν τις λαϊκές οικογένειες όχι μόνο να ζήσουν με ευημερία, αλλά ούτε καν να αναπνεύσουν, να έχουν την παραλία τους, να έχουν το οξυγόνο τους, το δάσος τους κ.ά.».

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Εσθονία είναι κράτος-παράδειγμα ψηφιακής διακυβέρνησης. Δεν υπάρχει τίποτε που να μην είναι διασυνδεδεμένο (και ασφαλές). Μια από τις εφαρμογές είναι η ψηφιακή κάρτα εργαζομένου. Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανέλαβε να προωθήσει την πιλοτική εφαρμογή της σε έναν μάλλον άναρχο (εργασιακά) χώρο, εκείνον του τουρισμού και της εστίασης, που υπολογίζεται ότι απασχολεί περί τους 700.000 εργαζομένους. Γενικά τους επόμενους μήνες αναμένονται πολλά από το υπουργείο Εργασίας, με κύρια τη μεταρρύθμιση στον τρόπο παροχής του επιδόματος ανεργίας.

Η ΑΤΑΚΑ

«Αυτό που απουσιάζει σήμερα είναι ο διάλογος και η εναλλακτική πρόταση απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία έχει μεν φθορά, αλλά συνεχίζει να παίζει χωρίς αντίπαλο. Η σημερινή εικόνα του πολιτικού τοπίου και ως εκ τούτου και της κοινωνίας είναι ένα μπλοκαρισμένο σύστημα γιατί δεν υπάρχει μια αριστερή εναλλακτική η οποία θα ασχοληθεί με τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε, για να κινητοποιηθεί ο κόσμος, πρέπει να νιώθει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει». Αυτά είπε (ρ/σ 9,84) ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος. Η Νέα Αριστερά κάτι προσπαθεί να κερδίσει από αυτή την αναμπουμπούλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει αυτό το κοινό…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT