ΣΥΡΙΖΑ: «Αγκάθια» για το νέο όνομα στο παρά πέντε της Κ.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αγκάθια» για το νέο όνομα στο παρά πέντε της Κ.Ε.

Διαφωνίες και ενστάσεις στην Επιτροπή Καταστατικού για τις προτάσεις Κασσελάκη, ενώ και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν λίγα μόλις 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σύνθετη πρόκληση για την Κουμουνδούρου μετατρέπεται η προώθηση των καταστατικών αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών και της πρότασης για αλλαγή ονόματος του κόμματος– που εισηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μένει ανοιχτό το εάν η επιτροπή καταστατικού θα προλάβει να ολοκληρώσει την επεξεργασία της πάνω στις εν λόγω προτάσεις, πριν από την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, που εκ των πραγμάτων έχει λάβει και υπαρξιακή διάσταση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Οι λόγοι, όπως αναφέρουν πηγές, είναι και πολιτικοί (όπως οι ενστάσεις που εκφράστηκαν ακόμη και από «νεοπροεδρικούς» για την αλλαγή ονόματος), αλλά και πρακτικοί. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι η επιτροπή συνεδρίαζε έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ως προς το πρώτο σκέλος, φέρεται πως υπάρχουν διαφωνίες και ζυμώσεις τόσο σε σχέση με τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά του κόμματος που θα αποτυπώνονται στην πρόταση όσο και σε σχέση με την τελική μορφή που θα λάβουν οι αλλαγές για τη λειτουργία των οργάνων.

Ζητούμενο επομένως αποτελεί το εάν τις επόμενες ώρες η επιτροπή θα κατορθώσει να φτάσει σε ολοκληρωμένη πρόταση που θα αποτελέσει πεδίο συζήτησης στην Κ.Ε. Κατά πληροφορίες, το θέμα του ονόματος θα συζητηθεί από την επιτροπή τελευταίο μεταξύ των υπό διαβούλευση άρθρων.

Ενα ενδεχόμενο «πάγωμα» της συζήτησης για αλλαγή ονόματος στην παρούσα φάση κατά ορισμένους θα σηματοδοτούσε αναδίπλωση από την πλευρά Κασσελάκη, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι δεν θα μπορούσε μια τέτοια κίνηση να εκληφθεί ως μόνιμη υπαναχώρηση – τουλάχιστον ως προς το συνολικό πνεύμα των αλλαγών που ο πρόεδρος του κόμματος εισηγείται.

Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η οποία θα προετοιμάσει τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ μέσα στην ημέρα συγκαλείται εκ νέου και η Επιτροπή Δεοντολογίας για το θέμα του Χρήστου Σπίρτζη.

Μια εισήγηση διαγραφής του πρώην υπουργού στην παρούσα συγκυρία θα εκλαμβανόταν από τους «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ως κίνηση «κλιμάκωσης» από την πλευρά του κ. Κασσελάκη, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η Ολγα Γεροβασίλη η οποία, μιλώντας στο OPEN, σημείωσε: «Μου κάνει εντύπωση ότι μερικοί ξεχνάνε κάποιους από τους τόσο σπουδαίους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Δεν μπορεί να ξεχαστεί η συνέχεια και η Ιστορία».

«Αν διαγραφώ, θα είναι τιμή μου, γιατί διατύπωσα τις απόψεις μου που δεν θα σταματήσω να τις λέω», τόνισε από την πλευρά του σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σπίρτζης

5+1 σενάρια

Με βάση τις εξελίξεις, όπως έγραφε η «Κ», «5+1» σενάρια φαίνονται τα επικρατέστερα αυτή τη στιγμή ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής:

Μομφή και εκλογές

Η πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο Παύλος Πολάκης –παρά την επιστροφή του στην Κ.Ο. και τη διαγραφή Λινού– δύσκολα θα κάνει πίσω μετά τα «καρφιά» που έχει εξαπολύσει προς την ηγεσία. Στην τοποθέτησή του στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής εκτιμούν πως θα αμφισβητήσει τον πρόεδρο, προκαλώντας ψηφοφορία για πρόταση μομφής.

Αν με τη συνδρομή των «87» κερδίσει την πλειοψηφία των «151», το καταστατικό προβλέπει τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Η προσφυγή στη βάση μπορεί να αποτελέσει το όπλο «απάντηση» του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στη σκληρή κριτική που θα έχει δεχθεί.

Μομφή και συνέδριο

Αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής (ορισμένοι θεωρούν πως οι «87» έχουν δύναμη περί τα 110-120 μέλη της Κ.Ε. και ο Παύλος Πολάκης άνω των 30), υπάρχει η καταστατική δυνατότητα να ζητήσει ο Στέφανος Κασσελάκης ανανέωση της εμπιστοσύνης από το έκτακτο συνέδριο.

Στο περιβάλλον του θεωρούν πως μπορεί να προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν πρέπει να ξαναστηθούν προεδρικές κάλπες μέσα σε ένα χρόνο.

Ανακωχή

Η ηγετική ομάδα πιστεύει πως η Κεντρική Επιτροπή ελέγχεται από την πλειοψηφία. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και ο Νίκος Παππάς με την επιρροή και την εμπειρία του από τέτοιες διαδικασίες.

Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να εμφανιστεί ενωτικός, οι «87» δεν είναι απίθανο να αποφασίσουν να του δώσουν περισσότερο χρόνο περιμένοντας τα επόμενα βήματά του, την παρουσία του στη ΔΕΘ και το φθινοπωρινό κύμα των δημοσκοπήσεων.

Αποχωρήσεις

Οι «87» αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά τις αλλαγές στο προεδρείο «βράζουν». 

Ενδεχομένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια πιθανή επικράτησή του στην Κεντρική Επιτροπή να βρει την ευκαιρία να «καθαρίσει το τοπίο».

Να επιτεθεί στους επικριτές του προκειμένου να τους οδηγήσει εκτός κόμματος. Αναλόγως είχε κινηθεί και πέρυσι τον Νοέμβριο με την αποχώρηση της «ομάδας Αχτσιόγλου».

Εχοντας ψηφίσει εναντίον του είναι πολύ πιθανόν οι «87» να κρίνουν πως ο χρόνος παραμονής τους στον ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε και να κινηθούν προς την έξοδο.

Αιφνιδιασμός Κασσελάκη

Εχοντας καταλάβει πως οι κάλπες δεν μπορεί να αποφευχθούν, αφού και ένα οριακό αποτέλεσμα υπέρ του θα προκαλέσει «ρωγμές» στο προφίλ του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «σηκώνει το γάντι» πριν καν τοποθετηθούν οι επικριτές του.

Οδηγεί το κόμμα σε πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

Μομφή από τους «87»

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση η εσωκομματική αντιπολίτευση να προλάβει τον Παύλο Πολάκη προχωρώντας πρώτη στην αμφισβήτηση του προέδρου.

Ακόμη και χωρίς ελπίδα επικράτησης, απλώς για να εκθέσουν τον Χανιώτη βουλευτή αν διαβλέψουν πως σκοπεύει να κάνει ένα βήμα πίσω.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT