ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτησε εσωκομματικές εκλογές ο Πολάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτησε εσωκομματικές εκλογές ο Πολάκης

Στο πλαίσιο παρέμβασής του στην Π.Γ. του κόμματος

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογή αρχηγού με προσφυγή στη βάση ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παύλος Πολάκης με παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Σημειώνεται ότι προσφυγή στη βάση ζητεί και το στρατόπεδο των «87» (Γεροβασίλη, Θεοχαρόπουλος). Μένει να φανεί αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει το γάντι, δύο ημέρες πριν από τη σύγκληση της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την επιστροφή Πολάκη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη, ο βουλευτής Χανίων με δήλωση που είχε κάνει στο περιστύλιο της Βουλής είχε δείξει πως δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στην αμφισβήτηση της ηγεσίας. 

«Δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγράφουν χωρίς ενημέρωση και να με επανεντάσσουν με μια ενημέρωση από τον Νίκο τον Παππά», τόνισε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων συμπλήρωσε: «Φάνηκε πόσο στημένο ήταν όλο το σκηνικό. Σήμερα κάποιοι προσπαθούν να διορθώσουν το απαράδεκτο που έκαναν τότε, να με διαγράψουν χωρίς καν καμία ενημέρωση, πιστεύοντας ότι είναι μια ευκαιρία να ξεμπερδέψουν μαζί μου. Η επιστροφή μου στον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο δεν έφυγα ποτέ, η τυπική δηλαδή με την έννοια της επανένταξης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν αλλάζει σε τίποτα την πολιτική εκτίμηση που έχω κάνει σε σχέση με το πρόβλημα το πολιτικό που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή, δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση με ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο… Ο,τι έχω πει ισχύει. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή».

Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Πολάκης είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον Στ. Κασσελάκη κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για ανάγκη «αλλαγών στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ». 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ήταν από τους βασικούς συμμάχους του Στ. Κασσελάκη στις περυσινές κάλπες για την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αγκάθια» για νέο όνομα και καταστατικό

Την ίδια στιγμή, σε σύνθετη πρόκληση για την Κουμουνδούρου μετατρέπεται και η προώθηση των καταστατικών αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ –μεταξύ αυτών και της πρότασης για αλλαγή ονόματος του κόμματος– που εισηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μένει ανοιχτό το εάν η επιτροπή καταστατικού θα προλάβει να ολοκληρώσει την επεξεργασία της πάνω στις εν λόγω προτάσεις, πριν από την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, που εκ των πραγμάτων έχει λάβει και υπαρξιακή διάσταση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Οι λόγοι, όπως αναφέρουν πηγές, είναι και πολιτικοί (όπως οι ενστάσεις που εκφράστηκαν ακόμη και από «νεοπροεδρικούς» για την αλλαγή ονόματος), αλλά και πρακτικοί. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι η επιτροπή συνεδρίαζε έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ως προς το πρώτο σκέλος, φέρεται πως υπάρχουν διαφωνίες και ζυμώσεις τόσο σε σχέση με τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά του κόμματος που θα αποτυπώνονται στην πρόταση όσο και σε σχέση με την τελική μορφή που θα λάβουν οι αλλαγές για τη λειτουργία των οργάνων.

Ζητούμενο επομένως αποτελεί το εάν τις επόμενες ώρες η επιτροπή θα κατορθώσει να φτάσει σε ολοκληρωμένη πρόταση που θα αποτελέσει πεδίο συζήτησης στην Κ.Ε. Κατά πληροφορίες, το θέμα του ονόματος θα συζητηθεί από την επιτροπή τελευταίο μεταξύ των υπό διαβούλευση άρθρων.

Ενα ενδεχόμενο «πάγωμα» της συζήτησης για αλλαγή ονόματος στην παρούσα φάση κατά ορισμένους θα σηματοδοτούσε αναδίπλωση από την πλευρά Κασσελάκη, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι δεν θα μπορούσε μια τέτοια κίνηση να εκληφθεί ως μόνιμη υπαναχώρηση – τουλάχιστον ως προς το συνολικό πνεύμα των αλλαγών που ο πρόεδρος του κόμματος εισηγείται.

Στο μεταξύ, σήμερα συγκαλείται εκ νέου και η Επιτροπή Δεοντολογίας για το θέμα του Χρήστου Σπίρτζη. Μια εισήγηση διαγραφής του πρώην υπουργού στην παρούσα συγκυρία θα εκλαμβανόταν από τους «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ως κίνηση «κλιμάκωσης» από την πλευρά του κ. Κασσελάκη, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η Ολγα Γεροβασίλη η οποία, μιλώντας στο OPEN, σημείωσε: «Μου κάνει εντύπωση ότι μερικοί ξεχνάνε κάποιους από τους τόσο σπουδαίους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Δεν μπορεί να ξεχαστεί η συνέχεια και η Ιστορία».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT