Χαμηλό βαρομετρικό στον ΣΥΡΙΖΑ: Μετρούν ψήφους για την πρόταση μομφής

Χαμηλό βαρομετρικό στον ΣΥΡΙΖΑ: Μετρούν ψήφους για την πρόταση μομφής

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προοιωνίζεται ένα εξαιρετικά έντονο Σαββατοκύριακο κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Μετά την ηλεκτρισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου Πολάκης και «87» έθεσαν θέμα ηγεσίας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ε., με ανοιχτά μία σειρά από ενδεχόμενα: Να κατατεθούν μία ή και δύο προτάσεις μομφής κατά του προέδρου, οι οποίες -ακόμα κι εάν αναπτύσσονται με διαφορετικό σκεπτικό- θα καταλήγουν στην αμφισβήτησή του και στο αίτημα για αλλαγή ηγεσία.

Στην περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μορφής, προβλέπεται ψηφοφορία και ανοίγει ο δρόμος για διαρκές συνέδριο που θα κρίνει τη διαδικασία και τις υποψηφιότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θεωρείται απίθανο ακόμα και χωρίς ψηφοφορία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει το δρόμο του συνεδρίου.

Πάντως, για να υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, χρειάζονται 151 ψήφοι (ορισμένοι θεωρούν πως οι «87» έχουν δύναμη περί τα 110-120 μέλη της Κ.Ε. και ο Παύλος Πολάκης άνω των 30).

Δεν σήκωσε το «γάντι» ο Κασσελάκης

«Μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει και τον κόσμο μας», φέρεται να είπε ο Στέφανος Κασσελάκης με το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι «είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο».

Δηλωτικές της βαριάς ατμόσφαιρας είναι οι δηλώσεις Κασσελάκη στην αρχή της συνεδρίαση, όταν είπε: «Ημουν έντιμος και ειλικρινής απέναντι σε όλες και όλους». 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, υπογράμμισε ότι έναν χρόνο που βρίσκεται στη θέση του προέδρου θεωρεί ότι είναι ειλικρινής και έντιμος προς όλες και όλους. Εξήγησε, δε, ότι ήταν έντιμος και απέναντι σε εκείνους που αποχώρησαν από το κόμμα, «προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Αλέξη Χαρίτση, ακόμη και προς την Εφη Αχτσιόγλου στην οποία πρότεινε να αναλάβει όποια θέση επιθυμούσε, με στόχο για να πάει το κόμμα μπροστά». 

Συνεχίζοντας, φέρεται να είπε ότι «ήταν έντιμος και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα». Ειδικά για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, ανέφερε ότι «ακόμη και μέσα στον Απρίλιο, μετά την εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, του έστελνε μηνύματα για να συντονίσουν κοινές πρωτοβουλίες, όπως για τις γυναικοκτονίες, αλλά εκείνος τηρούσε σιγή ιχθύος». 

Η στάση Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης με παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ζήτησε την εκλογή αρχηγού με προσφυγή στη βάση. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη προσφυγή στη βάση ζητεί και το στρατόπεδο των «87» (Γεροβασίλη, Θεοχαρόπουλος). 

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την επιστροφή Πολάκη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη, ο βουλευτής Χανίων με δήλωση που είχε κάνει στο περιστύλιο της Βουλής είχε δείξει πως δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στην αμφισβήτηση της ηγεσίας. 

Σημειώνεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ήταν από τους βασικούς συμμάχους του Στέφανου Κασσελάκη στις περυσινές κάλπες για την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπαν ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία για εσωκομματικές εκλογές, για την επιβεβαίωση ή αλλαγή ηγεσίας. 

Ο Παύλος Πολάκης επέμεινε στη θέση του λέγοντας: «Συμφωνώ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να οδηγηθούμε στις κάλπες. Αν δεν υπάρξει, τότε υπάρχει το άλλο βήμα στην Κεντρική Επιτροπή το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά. Το έχω αναφέρει», υπονοώντας την πρόταση μομφής.

Επιπλέον, ο κ. Πολάκης επικαλέστηκε ως παράδειγμα την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη για εκλογές στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από τον Παύλο Πολάκη και την Ολγα Γεροβασίλη, να δεσμευτούν ότι σε κάθε περίπτωση θα μείνουν στο κόμμα, όπως και έκαναν και οι δύο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε σημερινές τηλεοπτικές δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη, με την αντιπρόεδρο της Βουλής να του απαντά πως παρερμηνεύτηκαν και ότι «η ίδια είναι διαχρονικά κατά των διασπάσεων και των αποχωρήσεων».

Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, φέρεται να μην βλέπει με θετικό μάτι ενδεχόμενη μομφή κατά του προέδρου του κόμματος και προσφυγή στις κάλπες. Όπως έλεγε σε συνομιλητές του «θα πρέπει να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τα μέλη». 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT