ΠΑΣΟΚ: Ετοιμάζονται για τη «μάχη της Αττικής» οι υποψήφιοι

ΠΑΣΟΚ: Ετοιμάζονται για τη «μάχη της Αττικής» οι υποψήφιοι

Αφού κάλυψαν την υπόλοιπη χώρα με περιοδείες, στο λεκανοπέδιο θα εστιάσουν στην παρουσία τους στα τηλεοπτικά κανάλια.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «μάχη της Αττικής» στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς το λεκανοπέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Εχοντας καλύψει με περιοδείες την περιφέρεια, τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας θα επικεντρωθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική. Οπως επισημαίνει κομματικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν, δεν μπορεί να υποτιμηθεί το δεδομένο ότι στην Αττική συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Και μπορεί σε ποσοστά το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται των ποσοστών που καταγράφει στην περιφέρεια, όμως σε απόλυτους αριθμούς οι ψηφοφόροι του κόμματος δεν είναι λίγοι.

Η προεκλογική εκστρατεία για την Αττική έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρει στενός συνεργάτης υποψηφίου, «η Αττική είναι κυρίως μια μάχη που θα δοθεί μέσα από την τηλεόραση». Και εξηγεί ότι είναι πιο δύσκολο να υπάρξει προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους, σε αντίθεση με την περιφέρεια – εξ ου και οι περιοδείες. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους οι υποψήφιοι, που επιδιώκουν στον μήνα που απομένει μέχρι την πρώτη Κυριακή των εκλογών να εμφανιστούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκπομπές και να καταφέρουν να απευθυνθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο.

Για καθέναν από τους υποψηφίους το λεκανοπέδιο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαθέτει ισχυρή επιρροή στον κομματικό μηχανισμό. Βεβαίως, από κομματικά στελέχη ήδη από τις εθνικές εκλογές του 2023 –όταν αποτυπώθηκε εμφατικά η υστέρηση του ΠΑΣΟΚ στο λεκανοπέδιο σε σχέση με την περιφέρεια, εικόνα που επαναλήφθηκε και στις ευρωεκλογές– του αποδίδεται ευθύνη ότι δεν κατάφερε να επικοινωνήσει σωστά τα μηνύματα του κόμματος.

Ο Χάρης Δούκας έχει ως παρακαταθήκη την επιτυχημένη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων, όπου κατάφερε να κερδίσει συγκεντρώνοντας ψήφους πέραν του στενού κομματικού ακροατηρίου. Φιλοδοξεί να επαναλάβει και στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας κάτι αντίστοιχο, να καταφέρει δηλαδή να φέρει στις κάλπες και ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν απαραιτήτως ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, αλλά αναζητούν μια νέα πολιτική πρόταση. Σημαντική συμβολή στην προσπάθεια στο λεκανοπέδιο είναι η στήριξη της υποψηφιότητάς του από τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, που εξελέγη στην Ανατολική Αττική στις περυσινές εκλογές.

Ο Παύλος Γερουλάνος επιδιώκει να επεκτείνει την απήχηση που είχε ως υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών, όπου και εξελέγη βουλευτής, σε όλη την Αττική. Στην προσπάθεια αυτή μεγάλη σημασία έχουν, βεβαίως, οι συμμαχίες και η στήριξη από κομματικά στελέχη στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες του νομού.

Με «όχημα» την εκλογή της στην Α΄ Αθηνών από το 2007 μέχρι το 2012 μπαίνει στη «μάχη της Αττικής» η Αννα Διαμαντοπούλου. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην είχε ενεργό παρουσία στα κομματικά δρώμενα, ωστόσο διατηρεί ερείσματα από την περίοδο που ήταν βουλευτής Α΄ Αθηνών.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου διαθέτει σημαντικές δυνάμεις στον Β΄ Δυτικό Τομέα, όπου και εκλέγεται. Και αυτή από την πλευρά της κινείται για να «χτίσει» συμμαχίες και στις υπόλοιπες περιφέρειες του λεκανοπεδίου.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η παράμετρος του τοπικιστικού στοιχείου, των ψηφοφόρων δηλαδή που ζουν στο λεκανοπέδιο αλλά κατάγονται από την περιφέρεια. Καθόλου τυχαία, κάθε φορά που γίνεται λόγος για την Αττική, ο Μιχάλης Κατρίνης, που εκλέγεται στην Ηλεία, μιλάει για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις που κάνει στην Αθήνα στις εθνικές εκλογές και είναι από τις μεγαλύτερες του κόμματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT