Εντός και Εκτός: Η έκθεση Κατρούγκαλου για τον ΟΗΕ

Εντός και Εκτός: Η έκθεση Κατρούγκαλου για τον ΟΗΕ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Χθες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Τίμτσο Μουκούνσκι, λίγο πριν υποδεχθεί τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, συναντούσε έναν Ελληνα. Ο Μιχάλης Ρόκας είναι ο νέος πρεσβευτής της Ε.Ε. στα Σκόπια και χθες ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του, αντικαθιστώντας τον Βέλγο Ντάβιντ Χέερ. «Χαίρομαι που φθάνω στη Βόρεια Μακεδονία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ στενά μαζί σας για την επίτευξη της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Ρόκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 60χρονος κ. Ρόκας είναι υπάλληλος της Κομισιόν από το 1994 και δεν έχει κάποια σχέση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι ενδιαφέρουσα η επιλογή της Κομισιόν σε μια φάση που η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια διανύει μια απαιτητική καμπή.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε στον ΟΗΕ, ως έγγραφο πλέον (A/HRC/57/49), η έκθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου για την προώθηση «μιας Δημοκρατικής και Δίκαιης Διεθνούς Τάξης». Ο κ. Κατρούγκαλος ορίστηκε την περασμένη άνοιξη στη θέση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για το συγκεκριμένο θέμα, που έχει τριετή διάρκεια. Στην έκθεση που παραδόθηκε στον ΟΗΕ ο κ. Κατρούγκαλος παρουσιάζει τα διλήμματα της εποχής και, όπως τονίζεται, τη «μεταβαλλόμενη δυναμική ισχύος ανάμεσα σε Βορρά και Νότο», τις διαφωνίες για τις αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και, εν γένει, την παγκοσμιοποίηση ως βασικό παράγοντα που διευρύνει τις ανισότητες ανά την υφήλιο. Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή ο κ. Κατρούγκαλος ασχολείται με ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια διανόηση και τους μεγάλους διεθνείς, πολυμερείς οργανισμούς, υποθέτω ότι θα ανάβει κάθε μέρα και ένα κερί στην τύχη του, κάθε φορά που θα διαβάζει τις ειδήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ (ή όπως αλλιώς καταλήξει να ονομάζεται).

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

«Αγαπητέ Μαργαρίτη. Στέλνω ένα φιλικό μήνυμα στην καρδιά αυτού του καλοκαιριού, σε μια περίοδο μετάβασης που είναι για σένα αναμφίβολα δύσκολη. Ελπίζω να είσαι καλά παρά τις πολιτικές αναταράξεις. Η ίδια η Γαλλία βρίσκεται σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση. Θέλω επίσης να σε ευχαριστήσω για την ποιότητα και την εγκαρδιότητα των σχέσεών μας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Καλή τύχη για το μέλλον και τα λέμε σύντομα. Φιλικά, Μισέλ». Ο αποδέκτης του μηνύματος «Μαργαρίτης» είναι, βέβαια, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, και ο αποστολέας είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο πρωθυπουργός που πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να ξεπεράσει το κυβερνητικό αδιέξοδο στη χώρα. Δύο φορές επίτροπος και διαπραγματευτής για το Brexit, o Μπαρνιέ έχει μακρά εμπειρία από τους –πάντα ομιχλώδεις– διαδρόμους των Βρυξελλών. Και στην πολυετή πορεία του διασταυρώθηκε ουκ ολίγες φορές με τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος, όπως γνωρίζουν οι Βρυξελλιώτες, «ντόπιοι» και παρεπιδημούντες, ήξερε πολύ καλά πώς παίζεται το παιχνίδι στα έγκατα της Ε.Ε. Σε δύσκολες συνθήκες οι δύο άνδρες ανέπτυξαν μια φιλία, η οποία, όπως φαίνεται και από τις διατυπώσεις, αντέχει.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Νέα Χαλκηδόνα. Πριν από λίγες ημέρες, αθόρυβα και με τη συγκίνηση να περισσεύει, φίλοι και συνάδελφοι του επιλοχία Κώστα Μελιγκώνη, ο οποίος σκοτώθηκε το βράδυ της 3ης προς 4η Σεπτεμβρίου 2000 μετά από νυχτερινό, χερσαίο επιχειρησιακό άλμα ελεύθερης πτώσης, συγκεντρώθηκαν για το ετήσιο μνημόσυνο. Στη Νέα Χαλκηδόνα, όπου βρίσκονταν το σπίτι και η οικογένειά του, έχει στηθεί προτομή του αείμνηστου επιλοχία, και μάλιστα μετονομάστηκε και πλατεία προς τιμήν του. Πολλοί από τους συναδέλφους και φίλους του που συμμετείχαν αυτές τις ημέρες στην πολυεθνική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων «ORION 24» στην Αττική (με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Κύπρου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Αυστρίας, Αιγύπτου και Πολωνίας) βρέθηκαν στη Νέα Χαλκηδόνα. Ολα ήταν όπως συνήθως, χωρίς όμως τον Κώστα, για ακόμη μία χρονιά. Για την ιστορία, στο μνημόσυνο ήταν παρών ο σημερινός διοικητής Ειδικού Πολέμου Προκόπης Μαυραγάνης και ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η ΑΤΑΚΑ

«Πρέπει να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ βολεύεται με τα ποσοστά ενός μικρομεσαίου κόμματος που στα μάτια του κόσμου μοιάζει ως κόμμα καταγραφής ή αν θα πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να γίνει κόμμα εξουσίας. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή για μια μεγάλη παράταξη, η οποία έχει δύο απαραίτητες προϋποθέσεις. Χρειάζεται να έχει συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση, να αποφασίσει με ποιους είναι και ποιους εκπροσωπεί σήμερα, και να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη, ότι δεν διεκδικεί τον ρόλο της βελτιωμένης Ν.Δ.». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης (9,84), ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την εσωκομματική διαδικασία έχει αρχίσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT