Διαβουλεύσεις για εξεύρεση λύσης με το «M/T Sounion»

Διαβουλεύσεις για εξεύρεση λύσης με το «M/T Sounion»

Σε περίπτωση έκρηξης που θα οδηγήσει σε διαρροή του φορτίου του αργού πετρελαίου, η κηλίδα της ρύπανσης θα μπορούσε να φθάσει μέχρι τη Νότια Αφρική

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Διπλωματικός πυρετός είναι σε εξέλιξη με σκοπό την εξεύρεση λύσης για το δεξαμενόπλοιο «M/T Sounion», το οποίο βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και δεν έχει ρυμουλκηθεί λόγω κινδύνων που επικαλείται η ασφαλιστική εταιρεία. Η Ελλάδα έχει σφυρηλατήσει μια άριστη σχέση με τη Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια, γεγονός το οποίο προκύπτει από μια σειρά αποφάσεων και εξελίξεων. Αυτή η άριστη σχέση έχει επιτρέψει τις συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Ριάντ προκειμένου είτε το αργό πετρέλαιο που υπάρχει στο δεξαμενόπλοιο να αντληθεί επιτόπου, είτε το πλοίο να ρυμουλκηθεί σε συνεργασία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία προς κάποιο λιμάνι της μεγάλης αραβικής χώρας (ως πλέον κατάλληλο σε αυτή την περίπτωση κρίνεται η Τζέντα).

Μια τέτοια διαδικασία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, ωστόσο ο κίνδυνος βύθισης του «M/T Sounion» μεγεθύνεται όσο περνούν οι ημέρες και οι ώρες, και οι φλόγες διαβρώνουν το σκάφος και φέρνουν το φορτίο σε ολοένα και μεγαλύτερη έκθεση στο οξυγόνο, καθιστώντας το πιο ασταθές. Ο κίνδυνος δεν είναι, βεβαίως, οικονομικός, αλλά οικολογικός, καθώς με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι σε περίπτωση έκρηξης που θα οδηγήσει σε διαρροή του φορτίου του αργού πετρελαίου, η κηλίδα της ρύπανσης θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και μέχρι τη Νότια Αφρική.

Θα φανεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τι ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έχει τεράστια συμβολική και ουσιαστική διάσταση. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι, σε γενικότερες γραμμές, η συνεννόηση με τη Σαουδική Αραβία αποτελεί κατά κύριο λόγο επίτευγμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και λιγότερο της Ε.Ε., η οποία μοιάζει να παρατηρεί τις εξελίξεις με κάποια σχετική αμηχανία.

Αυτές τις ημέρες θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, από την ευθύνη της οποίας περνούν και οι περισσότερες συνεννοήσεις με τους Σαουδάραβες διπλωμάτες, ειδικά σε ό,τι αφορά ζητήματα πολιτικών διαβουλεύσεων. Σε ζητήματα στρατηγικής συνεργασίας, όπως για παράδειγμα η διάθεση πυροβολαρχίας Patriot για την αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει παράταση έως το τέλος του 2025, κάτι που –ούτως ή άλλως– δεν επηρεάζει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, αλλά εκτιμάται πολύ από το Ριάντ.

Επόμενος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε συμφωνήσει με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν), που θα μπορούσε, βεβαίως, να «ξεκλειδώσει» και το ενδιαφέρον για τις πολυπόθητες σαουδαραβικές επενδύσεις σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT