ΠΑΣΟΚ: Ξανά στο προσκήνιο πιθανό ασυμβίβαστο για τον Χάρη Δούκα

ΠΑΣΟΚ: Ξανά στο προσκήνιο πιθανό ασυμβίβαστο για τον Χάρη Δούκα

Με βάση το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ – Για πιθανές σκοπιμότητες κάνουν λόγο μετά την ανακίνηση του θέματος συνεργάτες του δημάρχου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα θέμα που όταν ανέκυψε θεωρήθηκε «μη θέμα», αυτό του ασυμβίβαστου στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι δήμαρχος Αθηναίων, επανακάμπτει στο «παρά πέντε» της επίσημης ανακήρυξης των υποψηφίων και δυναμιτίζει το προεκλογικό κλίμα. Το θέμα αφέθηκε χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση και πλέον οι αποφάσεις επείγουν και αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα για να ξεπεραστεί το κώλυμα. Επισήμως, κανένας από τους υποψηφίους δεν έχει θέσει ανοιχτά θέμα ασυμβίβαστου για τον κ. Δούκα. Δημοσίως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τοποθετηθεί ήδη από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να θέσει ο ίδιος θέμα και ζητώντας να ξεπεραστεί με θεσμικό τρόπο.

Είχε δοθεί η εντύπωση ότι το θέμα θα μπορούσε να κλείσει μέσα από την επιτροπή καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) και με ερμηνεία του επίμαχου άρθρου, που θα ξεπερνούσε τον σκόπελο. Ομως, στην επιτροπή έχουν ήδη φτάσει ενστάσεις για την υποψηφιότητα Δούκα, που εμποδίζουν μια τέτοια εξέλιξη. Παράλληλα, φαίνεται ότι εγείρεται γενικότερα ζήτημα ερμηνείας του καταστατικού, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι το ασυμβίβαστο της διατήρησης σχέσης με το κράτος δεν αφορά μόνο αιρετούς της αυτοδιοίκησης, αλλά ακόμη και τους βουλευτές του κόμματος και, υπό αυτή την έννοια, η συζήτηση θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους υποψηφίους.

Από το περιβάλλον του κ. Δούκα τηρούν στάση αναμονής, αλλά επισημαίνουν ότι ενώ η πρόθεσή του να είναι υποψήφιος εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή που τέθηκε θέμα ηγεσίας, ουδείς από τους υποψηφίους εξέφρασε αντίθεση. Αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν σκοπιμότητες στην επιλογή τώρα να ανακινηθεί το θέμα.

Το κυρίαρχο ερώτημα είναι ποια θα είναι τα βήματα από εδώ και στο εξής. Στο τραπέζι έπεσαν οι προτάσεις να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, που συνεδριάζει στις 15 Σεπτεμβρίου, μέσα από μια διαδικασία επικύρωσης των υποψηφιοτήτων, που θα μεταφερθεί εκεί. Μια άλλη πρόταση είναι η μετατροπή της Κεντρικής Επιτροπής σε διαρκές συνέδριο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο καταστατικό και να ξεπεραστεί ο σκόπελος. Από κάποιες φωνές ακούγεται η άποψη ότι ο Χάρης Δούκας θα πρέπει να δώσει τη λύση από μόνος του με παραίτηση από τη θέση του δημάρχου.

Ο Παύλος Γερουλάνος πήρε χθες δημόσια θέση, λέγοντας ότι υπάρχουν όργανα που πρέπει να λειτουργούν και ότι «περιμένουμε από την ΕΔΕΚΑΠ να αποφανθεί αν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα καταστατικού», αφήνοντας το θέμα ανοιχτό.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη παραπέμπουν στην αρχική δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα ασυμβίβαστου και προσθέτουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιμένει από την ΕΔΕΚΑΠ να υποδείξει τι πρέπει να γίνει για να ξεπεραστεί το κώλυμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT