Ωρα μηδέν για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα η Κ.Ε., με ορατό το σενάριο της μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στη σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγετική ομάδα θα βρίσκεται απέναντι στον Παύλο Πολάκη και στους «87» περιμένοντας να αντικρούσει τις επιθέσεις που θα δεχθεί. Αν και στις συνεδριάσεις της Κουμουνδούρου οι εκπλήξεις δεν λείπουν, με βάση όσα ειπώθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης, είναι πολύ πιθανό τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο και η εσωκομματική αντιπολίτευση των «87» να προχωρήσουν στην κατάθεση πολιτικών κειμένων στα οποία θα ασκούν κριτική στον πρόεδρο. Ζητούμενο και για τους δύο είναι η προσφυγή στις κάλπες, με αποτέλεσμα να είναι ορατό το σενάριο της πρότασης μομφής. Μήνυμα συγκρουσιακό έστειλε και χθες ο Παύλος Πολάκης με μια μαντινάδα: «Ο κόσμος θέλει πόλεμο, τη δεξιά να ρίξει δε θέλει ούτε τσακωμό ούτε μασκαραλίκι!!! Γι’ αυτό και θέλουμε αλλαγή και μια στροφή μεγάλη για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ρόλο να παίξει πάλι».

Οι «87» συνεδρίαζαν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής. Στις τάξεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπήρχαν από την πρώτη στιγμή στελέχη που εμφανίζονταν δύσπιστα ως προς τη σύμπλευση με τον Χανιώτη βουλευτή, ενώ εξέταζαν και την περίπτωση η πρόταση μομφής να μην είναι πλειοψηφική. Σε σκληρή γραμμή από τους «87» ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε στο Mega για την προσφυγή στις κάλπες: «H έκκλησή μου είναι να το κάνει ο Στ. Κασσελάκης μέχρι αύριο το πρωί που ξεκινάει η Κεντρική Επιτροπή».

Στην περίπτωση κατάθεσης πρότασης μομφής ήδη έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις για το κατά πόσον η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει θα πρέπει να είναι μυστική ή φανερή. Oπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, στη συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου κριτική αναμένεται να υπάρξει για τις οργανωτικές αλλαγές που προωθεί ο Στέφανος Κασσελάκης ενόψει του συνεδρίου. H συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού ολοκληρώθηκε στις 6.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές προτάσεις του κ. Κασσελάκη «κόπηκαν». Η κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας δεν πέρασε, ενώ και η Κεντρική Επιτροπή δεν θα μετατραπεί σε Εθνικό Συμβούλιο, ωστόσο θα μειώσει τα μέλη της σε 201. Oσον αφορά το όνομα του κόμματος, θα προταθεί στην Κεντρική Επιτροπή η αλλαγή του, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη η πρόταση για «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς».

Μέχρι αργά το βράδυ συνεδρίαζαν οι «87» προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους – Μήνυμα μέσω μαντινάδας από τον Παύλο Πολάκη.

Αρκετή συζήτηση έγινε για τις βουλευτικές θητείες και την πρόταση που είχε κατατεθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί μια «τέταρτη ευκαιρία» στους παλαιούς βουλευτές, αλλάζοντας όμως περιφέρεια. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως με παρέμβαση της Ρένας Δούρου υπερψηφίστηκε η παραμονή στο καθεστώς που ίσχυε. Oτι, δηλαδή, οι βουλευτές που εξελέγησαν μετά το ιδρυτικό συνέδριο του 2013 δεν θα έχουν εκ νέου δικαίωμα να είναι υποψήφιοι.

Στην Κεντρική Επιτροπή –εάν δεν κυριαρχήσει η πρόταση μομφής– η συζήτηση θα επεκταθεί στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, με πολλά στελέχη να ασκούν κριτική στον πρόεδρο για τον αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα που έχει δώσει, τη μη λειτουργία των οργάνων ειδικά πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως για τις βολές που έχει εξαπολύσει προς στελέχη που του έχουν ασκήσει κριτική. Τα «μαύρα ταμεία», τα καρφιά προς τον Αλέξη Τσίπρα, οι μομφές για επιστράτευση «τρολ», αλλά και η διαφαινόμενη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, θα ανεβάσουν το θερμόμετρο. Σε πολιτικό επίπεδο, τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν από πολλά μέλη του οργάνου προκειμένου να χτυπήσουν καμπανάκι για την καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

• Τη Θεσσαλία επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, όπου συνομίλησε με φορείς και κατοίκους σε χωριά που καταστράφηκαν από τις περυσινές πλημμύρες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των συγκεκριμένων περιοχών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT