Κυρ. Μητσοτάκης: Στη ΔΕΘ με παρεμβάσεις για στεγαστικό, δημογραφικό και εισοδήματα

Κυρ. Μητσοτάκης: Στη ΔΕΘ με παρεμβάσεις για στεγαστικό, δημογραφικό και εισοδήματα

Τι θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Τα σχέδια για ενίσχυση της οικογένειας, αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης και βελτίωσης των εισοδημάτων.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια της κυβέρνησης για μια σειρά παρεμβάσεων με ορίζοντα τριετίας, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου. Στις εξαγγελίες θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η μείωση των ανισοτήτων και η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι το δημογραφικό και το στεγαστικό.

Τα μέτρα με μακροπρόθεσμη προοπτική θα αφορούν ένα φάσμα κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών στις ακριτικές περιοχές, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων στο ΕΣΥ (π.χ. αύξηση στις εφημερίες) και των ενστόλων (π.χ. ενίσχυση νυχτερινών). 

Τα μέτρα για τη στέγαση

Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης θα είναι κεντρικό σημείο στην ομιλία του πρωθυπουργού και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Προτεραιότητα, το άνοιγμα περίπου 700.000 ακινήτων που παραμένουν κλειστά, με κίνητρα στους ιδιοκτήτες. Το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται είναι η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τριετή φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος στις νέες μισθώσεις κατοικιών που είναι «κενές».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις ομάδες ωφελούμενων από τα στεγαστικά προγράμματα θα ανήκουν ζευγάρια, άνεργοι, μονογονεϊκές, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, άστεγοι, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

«Σπίτι μου 2»

Μια από τις παρεμβάσεις είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», που αφορά την επιδότηση του επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Στις αλλαγές που σχεδιάζονται είναι:

-διεύρυνση ηλικιακών κριτηρίων έως τα 50 έτη
-διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων (16.000 ευρώ για τον άγαμο)
επιτόκιο στο ήμισυ της αγοράς
-μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Οι περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση

Περιορισμοί έρχονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά θα αφορούν τις κορεσμένες περιοχές και μόνο νέες μισθώσεις. Φαίνεται επίσης να υιοθετείται η φοροαπαλλαγή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πιθανότατα τριετίας, σε εκείνους που έχουν ακίνητα που διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά τελικά θα επιλέξουν να περάσουν στη μακροχρόνια.

Βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Εξετάζεται η αύξηση της επιδότησης από το 40% στο 60% και του ύψους της ενίσχυσης πάνω από τα 10.000 ευρώ, ενώ το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους έχουν υποβάλει ήδη αίτηση.

Ακόμη, μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να τρέξει και ο πρώτος διαγωνισμός για την Κοινωνική Αντιπαροχή. Μέσω του προγράμματος, ιδιώτες κατασκευαστές θα αναλάβουν την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια θα δίνονται για κοινωνική στέγαση με προσιτό ενοίκιο.

Φοροελαφρύνσεις

Στο μέτωπο της φορολογικής πολιτικής, η κυβερνητική στρατηγική θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%.
  • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Αύξηση συντάξεων.
  • Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.
  • Μόνιμη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές για το 2025.

Διευρύνεται η λίστα των δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

Περισσότεροι από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί εκτιμάται ότι θα είναι οι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα στηριχθούν όσοι συνταξιούχοι δεν δουν αύξηση στη σύνταξη τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Αλλά πιθανόν η λίστα να διευρυνθεί με τη συμπερίληψη των χαμηλοσυνταξιούχων και τα ποσά να διαμορφωθούν ως εξής:

  • 200 € για σύνταξη έως 700 €
  • 150 € για σύνταξη από 701-1.100€
  • 100€ για σύνταξη από 1.101-1.600 €

Αλλες κατηγορίες ωφελουμένων θα είναι: άτομα με αναπηρία, δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, ανασφάλιστοι υπερήλικες

Η στήριξη της οικογένειας

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται: 

  • Εκσυγχρονισμός πλαισίου επιδοματικής πολιτικής.
  • Αύξηση επιδόματος ανεργίας.
  • Αύξηση επιδόματος τέκνων.
  • Πρόσθετες παροχές σε τρίτεκνους.

Επίσης, σχεδιάζεται η καταβολή επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις φορολογικών ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, οι οποίες καταβάλλουν κάποια ενίσχυση στους εργαζόμενους που αποκτούν παιδιά.

Πηγή: ΕΡΤ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT