Eπτά υπουργοί «βαρόμετρο» για το κυβερνητικό έργο

Eπτά υπουργοί «βαρόμετρο» για το κυβερνητικό έργο

Αναλαμβάνουν να «τρέξουν» άμεσα σημαντικά ζητήματα σε τομείς που κρίνουν την καθημερινότητα των πολιτών

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη ΔΕΘ, όπου σήμερα θα λάβει χώρα η συνέντευξη Tύπου του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της ήδη στην επόμενη μέρα και στον πιο δύσκολο δρόμο, που είναι η προσπάθεια επιστροφής σε ποσοστά άνω του 30% και επανασύνδεσης με κοινωνικές ομάδες που έχουν αποστασιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος και στο Μαξίμου ξέρουν πως η προσπάθεια πρέπει να αποδώσει τους πρώτους καρπούς τους επόμενους δύο μήνες του φθινοπώρου, καθώς από μέσα Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ και θα έχει –εκτός απροόπτου– ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι η λογική Μητσοτάκη δεν είναι το ίδιο «μαξιμοκεντρική» όσο την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός περιμένει να δει το πώς θα κινηθούν «βασικοί» υπουργοί της κυβέρνησης που έχει «κυκλώσει» και οι οποίοι πρέπει να προχωρήσουν κρίσιμα ζητήματα που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κυβέρνησης.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο υπουργός Ανάπτυξης μπήκε στη θέση αυτή πριν από λίγους μήνες για να αντιμετωπίσει το πιο δύσκολο πρόβλημα για την κυβέρνηση: την ακρίβεια. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του έπαιξε η επικοινωνιακή του επάρκεια σε σχέση με τον προκάτοχό του Κώστα Σκρέκα, αλλά στο πρόβλημα της ακρίβειας η επικοινωνία δεν έχει μεγάλα περιθώρια επιτυχίας όταν η πραγματικότητα γίνεται αντιληπτή σε καθημερινή βάση από τους πολίτες. Το καλοκαίρι δεν πήγε καλά από την άποψη αυτή, καθώς οι τιμές ήταν παντού σε άνοδο και η γκρίνια για τις υψηλές τιμές μονοπώλησε τις συζητήσεις. Τα εργαλεία πάντως που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δεν είναι απεριόριστα, με τα κυριότερα να είναι η γενική μείωση του πληθωρισμού και η αύξηση των μισθών. Το τελικό ταμείο θα κρίνει πολλά για την κυβέρνη-ση και τον ίδιο τον υπουργό.

Θόδωρος Σκυλακάκης: Οσοι θεωρούν πως η ακρίβεια αφορά μόνο το υπουργείο Ανάπτυξης κάνουν λάθος. Ο κρίσιμος τομέας της Ενέργειας, που διαχειρίζεται ο εκ των κορυφαίων υπουργών, σχετίζεται άμεσα με τις τελικές τιμές που φθάνουν στον καταναλωτή. Τα πολύχρωμα τιμολόγια ήταν μια πρώτη απόπειρα με αμφιλεγόμενα έως τώρα αποτελέσματα, η μάχη ωστόσο συνεχίζεται. Και ενόψει του χειμώνα γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη.

Yπουργείο Οικονομικών: Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Παπαθανάσης συγκροτούν ένα απολύτως κρίσιμο δίδυμο καθώς, όπως συμβαίνει πάντα, στο τέλος όλα είναι θέμα Οικονομίας. Ο υπουργός έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις λόγω της επιμονής του στο νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά συγκαταλέγεται στους «σκληρούς» της κυβέρνησης. Από την άλλη, ο Νίκος Παπαθανάσης χειρίζεται κάτι πολύ κρίσιμο. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κυβέρνησης, καθώς η απορρόφηση των πόρων του και κυρίως το εύρος των ωφελημένων είναι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν πολλά. Η κριτική που δέχεται άλλωστε η κυβέρνηση είναι πως το μοίρασμα της πίτας θα είναι για λίγους και ο κ. Παπαθανάσης καλείται να αποδείξει το αντίθετο.

Σε πρώτο πλάνο παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας, το ενεργειακό, την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, την αγορά εργασίας, τη στήριξη της οικογένειας και την Υγεία.

Νίκη Κεραμέως: Πρόκειται για μία ακόμα υπουργό που το έργο της θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα της κυβέρνησης. Η ανεργία έχει πέσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα αλλά τα στοιχήματα τώρα ξεκινούν. Ο μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας απαιτεί την αλλαγή του μοντέλου, όπως αποτυπώνεται στο ταμείο ανεργίας. Η αυστηροποίηση των κριτηρίων εκείνων που λαμβάνουν επίδομα είναι μια δομική αλλαγή που πρέπει να επιτύχει. Τέλος, το μεγάλο στοίχημα μέχρι το τέλος του χρόνου είναι και το πρότζεκτ με τον κατώτατο μισθό, όπου θα υπάρχουν βαθμίδες.

Σοφία Ζαχαράκη: Το στοίχημα της ενίσχυσης της οικογένειας, και δη εκείνων που τώρα θέλουν να τη δημιουργήσουν ή έχουν μικρά παιδιά, είναι δομικής φύσεως για την κυβέρνηση. Στο στοίχημα αυτό δεν περιλαμβάνονται μόνο τα κίνητρα για τεκνοθεσία, αλλά και η δυνατότητα στέγασης. Τα όσα θα ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός είναι κρίσιμο να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα από την υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.

Αδωνις Γεωργιάδης: Το αποτέλεσμα που θα φέρει ο υπουργός Υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η προσπάθεια γίνεται, τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά και ο χρόνος πιέζει, καθώς το επιχείρημα «είστε στον 6ο χρόνο διακυβέρνησης» είναι εύλογο. Σε κάθε περίπτωση, όπως ισχύει και στην περίπτωση των ΜΜΜ, το αποτέλεσμα στα νοσοκομεία, είτε θετικό είτε αρνητικό, δεν κρύβεται, καθώς είναι βιωματικό. Και η πίεση για αποτέλεσμα πολύ μεγάλη.

Επανεκκίνηση

Ολα τα παραπάνω αναμενόταν να αποτυπωθούν στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα του restart. O κ. Μητσοτάκης με τις παρεμβάσεις του είχε διπλό στόχο: α) την ενίσχυση του εισοδήματος, της εργασίας και της ανάπτυξης και β) την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και σημαντικών προβλημάτων όπως είναι το δημογραφικό και το στεγαστικό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT