Σε θέση μάχης οι διεκδικητές στο ΠΑΣΟΚ

Σε θέση μάχης οι διεκδικητές στο ΠΑΣΟΚ

Αμέσως μετά την επικύρωση των υποψηφιοτήτων θα ανοίξουν τα χαρτιά τους στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να πέρασαν το καλοκαίρι με περιοδείες, ωστόσο τυπικά σήμερα θα χριστούν υποψήφιοι.

Η καταληκτική ημερομηνία της 9ης Σεπτεμβρίου για την κατάθεση των 5.000 υπογραφών κομματικών μελών, που απαιτούνται για την ανακήρυξη υποψηφίου, έφτασε.

Προεξοφλείται ότι ο Γιάννης Κανελλάκης θα μείνει εκτός της διαδικασίας. Οι υπόλοιποι –Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου– εδώ και αρκετές εβδομάδες διαβεβαιώνουν ότι έχουν εξασφαλίσει τον στόχο των 5.000 υπογραφών. Στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένας άτυπος «πόλεμος» για το ποιος θα συγκεντρώσει τις περισσότερες υπογραφές, ώστε να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων και να εμφανιστεί ότι έχει τη μεγαλύτερη στήριξη της κομματικής βάσης. Ενώ η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων φαινόταν ότι θα εξελιχθεί ανεμπόδιστα, η ανακίνηση της πιθανότητας ασυμβίβαστου για τον Χάρη Δούκα ήρθε να ταράξει τα νερά. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να βάλει εμπόδιο και ότι το θέμα πρέπει να ξεπεραστεί με θεσμικό τρόπο, ενώ ούτε κάποιος άλλος από τους υποψηφίους είχε προβάλλει αντιρρήσεις όταν ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία.

Πλέον, απομένει λιγότερο από μήνας για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 6 Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι θα κληθούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να αντιπαρατεθούν με πολιτικούς όρους για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Ειδικότερα, η συζήτηση θα επικεντρωθεί:

• Στην επόμενη μέρα και τη διασφάλιση της ενότητας του κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει από τους συνυποψηφίους του να δεσμευθούν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα είναι όλοι υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Επί της ουσίας ζητάει τη δέσμευσή τους ότι δεν θα αποχωρήσει κάποιος από το κόμμα, ενδεχομένως πυροδοτώντας κάποια μικρότερη ή μεγαλύτερη διάσπαση και ότι την όποια προσωπική απήχηση έχουν θα τη θέσουν στην υπηρεσία του κόμματος. Κανείς από τους υποψηφίους δεν έχει θέσει θέμα αποχώρησης, ωστόσο είναι κρίσιμο το στοιχείο της ενότητας για την επόμενη μέρα, ιδιαίτερα στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσει την τρέχουσα πολιτική συγκυρία και την κρίση διαρκείας στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

• Στις συνεργασίες και στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Οι υποψήφιοι θα κληθούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν σε αυτό το ζήτημα. Ολοι μιλούν για την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί της προσπάθειας για μια μεγάλη παράταξη που θα βρεθεί απέναντι στη Ν.Δ. και την κυβέρνηση με όρους διεκδίκησης της εξουσίας. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που καθένας τοποθετείται σε αυτή τη συζήτηση, καθώς και στα πρόσωπα τα οποία αφορά ένα τέτοιο προσκλητήριο. Κοινή συνισταμένη αναδεικνύεται η θέση ότι δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση συζήτηση για συνεργασίες σε επίπεδο κομμάτων. Ολοι οι υποψήφιοι μιλούν για ένα προσκλητήριο από τη βάση και με συμμαχίες στην κοινωνία. Τα πρόσωπα είναι ένα μεγάλο «αγκάθι», ιδιαίτερα στελέχη που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ με προορισμό άλλα κόμματα και θα επιθυμούσαν να επιστρέψουν. Εκεί, οι κόκκινες γραμμές είναι πολλές.

Η διασφάλιση της ενότητας, η ανασυγκρότηση της Αριστεράς και η πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας, τα τρία πεδία της εσωκομματικής αναμέτρησης.

• Στην πολιτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι υποψήφιοι, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ έδειξαν ότι στρέφονται στις ιστορικές καταβολές του κόμματος και στις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης, επιδιώκοντας σύνδεση με τις σημερινές προκλήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας. Τις προγραμματικές θέσεις τους, το πώς οραματίζονται το μέλλον της χώρας και ποιο είναι το σχέδιό τους, πέρα από τις επιμέρους εκδηλώσεις που κάθε υποψήφιος χωριστά διοργανώνει, θα τις ξεδιπλώσουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις

Εκτός από τις κομματικές εκδηλώσεις του προσεχούς διαστήματος, οι υποψήφιοι θα «συναντηθούν» και στο ντιμπέιτ που όλοι έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν να γίνει και μένει να προσδιοριστούν η ημερομηνία και οι όροι διεξαγωγής του. Παράλληλα, στο κάδρο μπαίνουν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις, που δίνουν μια αρχική εικόνα της δυναμικής των υποψηφίων, αλλά έχουν προκαλέσει και αντιδράσεις. Φαίνεται, πάντως, ότι τα επιτελεία όλων των υποψηφίων τηρούν επιφυλακτική στάση για τα πρώτα δημοσκοπικά αποτελέσματα, καθώς θεωρούν ότι ακόμη δεν έχει επέλθει η «κανονικότητα» μετά τις διακοπές.

Ενα άλλο στοιχείο που προβληματίζει σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις είναι το γεγονός ότι ευρύτερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς καταγράφεται –δεδομένων και των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των απωλειών που εμφανίζει η Ν.Δ.– μια ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση, που εκτιμάται ότι δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη σύνθεση του εκλογικού σώματος που θα φτάσει στις κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT